Vožnja fijakerom svakog petka do kraja ljeta!

Interes za vožnju je iznimno velik, zbog čega se stvaraju čak i redovi. Cijeloj atrakciji doprinose i dva mladića iz Sokola koji odjeveni u uniforme upravljaju fijakerom.

Fijaker je četverosjed i vlasništvo je Turističke zajednice, a konji su vlasništvo obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva 'Deže' iz Laslova. Jučer smo posjetili stajalište fijakera kod konkatedrale i razgovarali s poglavarom udruge Hrvatski sokol, Miroslavom Čakalićem. Zanimalo nas je prije svega koje je uvjete potrebno ispunjavati za ovaj posao.

- Da bi fijaker uopće mogao ući u grad mora imati prednje i zadnje osvjetljenje, vreće sa spremnicima za izmet, zdrastvenu putovnicu od veterinara kao dokaz da su konji zdravi, te mjerodavnu dozvolu od ureda za promet Grada Osijeka. Mi sve te uvjete ispunjavamo, otkriva nam Miroslav.

Na upit o mogućim problemima u prometu, Miroslav kaže kako je riječ o mirnim i poslušnim konjima zbog čega nema nikakvih problema u prometu, a vozila ih često propuštaju ispred sebe. Građani će imati priliku voziti se fijakerom sve do kraja ljeta, tj. dok vremenski uvjeti ne budu više omogućavali normalnu i sigurnu vožnju.

Stajališta fijakera nalazi se kod konkatedrale te ispred zgrade Rektorata osječkog sveučilišta u Tvrđi, a dvije su relacije kojima se građani mogu provozati.

Kraća je na potezu konkatedrala - Kapucinska - Lučki prilaz (kraj Hotela Osijek) - Šamačka - Ribarska - Trg Ante Starčevića - Trg Ivana Pavla II., a cijena vožnje po osobi iznosi 10 kuna. Na dužoj relaciji, Tvrđa - promenada - Ulica Vjekoslava Hengla - Europska avenija - Tvrđa, vožnja u pravilu stoji 100 kuna, odnosno po 25 kuna za svaku od četiri osobe.

Osijek-Online.com
Foto: Osijek-Online.com