Vodenica na Dravi služit će za proizvodnju, radionice i kao fotopoint

točnije bit će apliciran na natjčaj IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska u okviru pretpristupnih fondova Europske unije.

Replika tradicionalnih mlinova, kojih je bilo više od 60 na području današnje Zimske luke početkom 20. stoljeća, poslužila bi ne samo kao turistička atrakcija nego i kao mali podsjetnik građanima na tradiciju jer, vrlo vjerojatno, večina nije ni svjesna što se na ovome području nalazilo prije nekoliko desetljeća.

Također, zanimljiva je i činjenica da su se vodenice koristile sve do 1945. godine kada su u konačnici uništene tijekom savezničkog bombardiranja grada Osijeka.  

- U odabiru načina realizacije ovoga projekta od velike nam je pomoći bio obilazak vodenice u Svetome Martinu na Muri tijekom siječnja. Tamošnji stručnjaci imaju petogodišnje iskustvo u izradi i realizaciji projekta, ali je od velike važnosti i to što je njihova vodenica već više od četiri godine u funkciji. Trebalo bi još svemu dodati da smo dobili potvrdna i pozitivna mišljenja od Lučke kapetanije i Lučke uprave te Hrvatskih voda i time imamo podršku relevantnih institucija - pojasnio je Siniša Maurus iz Turističke zajednice.

Vodenica bi se trabala nalaziti kod vodopumpe u blizini Solarskog trga, a namjena bi joj, kako Maurus ističe, bila višestruka. Poslužila bi kao fotopoint turistima jer bi na nju odjednom moglo stati i do 50 ljudi. Služila bi i za proizvodnju, u znatno manjoj količini nego prije, te bi se od tih proizvoda pravili  suveniri, a nisu isključene ni radionice o nekadašnjem starom zanatu.

Kao glavni partner Turističke zajednice ističe se udruga Vodenica, koja je i osmislila cijeli projekt, Grad Osijek te mađarski Muzej mlinova u blizini Pećuha.

Priprema dokumentacije je u završnoj fazi, a idejno je rješenje spremno. No, početak radova na ovome projektu može se očekivati tek početkom iduće godine. 

Fotografije prikazuju vodenicu u Svetom Martinu na Muri, identična vodenica nalazit će se i na Dravi kod Osijeka.