Vodena vrata nova turistička atrakcija osječke Tvrđe

- Agencija za obnovu osječke Tvrđe dobila je dozvolu za izvođenjem radova kod vodenih vrata, sukladno studiji profesora Uzelca. Sad nam predstoji izrada glavnih projekata, a Grad Osijek poduprijeti će projekat finaciranjem troškova javne i ambijentalne rasvjete. - rekla je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković za emisiju „Gradonačelnik ima riječ“ Radio Osijeka.

- Ambijentalna rasvjeta trebala bi dati „čaroliju“ tom prostoru tijekom noćnih sati. - dodala je dogradonađelnica, te istaknula kako su Vodena vrata zamišljena kao turistički punkt ulaska u Tvrđu.

Jednog dana bi se ondje trebala nalaziti orjentacijska maketa, te informacije o povijesti Tvrđe. Također je i u planu postavljanja vinske ceste koja bi posjetitelje trebala „uvesti“ u Tvrđu i „pripremiti“ ih za daljnje razgledavanje.

Po završetku obnove Vodena vrata bit će nova turistička atrakcija Tvrđe, što dakako i zaslužuju s obzirom da su Vodena vrata jedini sačuvani stari ulaz u Tvrđu od nekadašnja četiri ulaza.

Svi radovi obavljaju se uz odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Osijeku i uz suglasnost Grada Osijeka, koji i sufinacira cijelokupan projekt.

Radovi se izvode u suradnji s Agencijom za obnovu Tvrđe, za stručni arheološki nadzor zaduženi su Muzej Slavonije u Osijeku i voditelj projekta istraživanja, povjesničar je umjetnosti i urbanist, profesor Zlatko Uzelac, koji je ujedno i autor Urbanističko-konzervatosrske studije Tvrđe.

Prema toj studiji u konačnici produbiti će se prokopi, na izvornim pozicijma stare Tvđe postaviti će se dva pristupna mosta, a na posebnom platou biti će postavljeno 13 starih topovskih cijevi.

Ondje će od zemljanog nasipa biti sagrađen bastion Sv. Karla, na kojemu će biti posađena trava. Vjerojatno je malo poznato kako je najprije nastao bastion Sv. Karla a tek potom Tvrđa kakvu poznajemo danas.

Novim izgledom Vodenih vrata zasigurno bi bio zadovoljan i graditelj Tvrđe general Stephan von Beckers, čije tijelo je prema pričama zazidano u vanjske bedeme Tvrđe.

Vodena vrata kroz povijest
Vodena vrata izgra?đena su 1710. godine (kada je gradnja započeta) i 1711. (kada su dovršena). Izgrađena su na mjestu dotadašnjih starijih, srednjovjekovnih gradskih vrata. 1710.g. brigu o gradnji Tvr?đave Osijek preuzeo je osobno princ Eugen Savojski, poslavši u Osijek novog zapovjednika Stephana von Beckersa i projektanta ing. Jeana Petis de la Croixa.

20-tak godina kasnije, kada je princ Eugen Savojski za zapovjednika u Osijeku postavio generala Josepha O'Dwyera, a potom nakratko i Ivana Trenka (oca baruna Franje Trenka), prema projektu Nicolasa Doxata de Demoreta, nadravnatelja gradnje svih carskih tvrđava, proširen je veliki bastion sv. Eugena, a potom je ispred vodenih vrata izvedena i lineta s odvodnim kanalom uz bedem.

1757. godine podignuto je novo, današnje, pročelje Vodenih vrata u obliku slavoluka pobjede u ?čast Slavonskih Graničara iz Brodske i Gradiške regimente, koji su odigrali klju?čnu ulugu u velikoj pobjedi vojske carice Marije Terezije nad pruskim kraljem Fridrihom Velikim 18.6. iste godine kod grada Kolina u Češkoj, na poetku tzv. "Sedmogodišnjeg rata".

1846.godine u doba bana Josipa Jelačića, koji je s vojskom boravio u Osijeku u zimu 1848-49., izgrađen je novi podizni most Vodenih vrata, a prema projektu iz tog vremena most je sada večim dijelom i obnovljen.