Tamburo miljenice

 

U srijedu, 24. svibnja 2023. godine u 20,00 sati u Arheološkom muzeju u Osijeku Golden Strings Orchestar održat će svoj tradicionalni godišnji koncert pod nazivom Tamburo miljenice. Tim koncertom mladi virtuozi na tamburama žele osječkoj publici podariti iznimnu umjetničku tamburašku večer, ali i dodatno promovirati tamburu i tamburaški orkestar kao značajan glazbeni i umjetnički izričaj. Programski će se na koncertu čuti glazba napisana isključivo za tambure, i to ona glazba skladatelja mlađe generacije poput Pogrmilovića, Zirduma, Ranogajeca, Leopolda, kao i neke transkripcije klasičnih kompozitora.

Gosti koncerta Golden Strings Orchestra ove godine bit će Akademski folklorni orkestar iz Plovdiva u Bugarskoj.

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je s radom započeo u studenom 2017. godine. Ansambl trenutno broji 15 članova, vrhunskih instrumentalista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaškoj literaturi, kao i na brojnim transkripcijama i obradama kompozicija različitih autora svih stilskih razdoblja čime se želi predstaviti umjetnička tamburaška literatura, ali isto tako i prezentirati klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakterizira posebna zvukovna boja koja se ostvaruje preciznim muziciranjem i posebnim umjetničkim pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničkoga izričaja. Ansambl je do sada sudjelovao na nekoliko međunarodnih natjecanja na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.

Na natjecanju u Španjolskoj Fiestalonia Milenio World Art Games orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodnom folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix natjecanja jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, valja istaknuti koncert u Rovinju, Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Novskoj, Vukovaru i Županji.

Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, viši umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.