Gdje za vikend? Osijek vas čeka u proljetnom ruhu

 

Gdje za vikend? Osijek vas čeka u proljetnom ruhu

Sasvim nečujno i tajimice napustila nas je duga i nepredvidljiva zima, a za njom dolepršala proljetna rapsodija boja i mirisa. Upečatljivi rozi, žuti i ljubičasti tonovi oživjeli su najzeleniji grad u Hrvatskoj, Osijek, te pozvali stanovnike i posjetitelje da svoje slobodno vrijeme provedu puneći baterije na otvorenom. Ljepota prirode i karakterističan gradski ritam slavonske metropole teško se prenose riječima, stoga donosimo pet načina kako uživati u proljetnom vikendu u Osijeku.

1. Kraljevski park francuskog stila

Znate li da Osijek ima više parkova nego trgova? Najprostraniji i najstariji je Perivoj kralja Tomislava čije visoke krošnje tvore gusti krov i hladoviti bijeg od vrućine. Romantična Europska avenija spaja ovaj Perivoj s Parkom kralja Petra Krešimira IV., jedinim parkom francuskog stila u gradu, koji odlikuje upečatljiva arhitektonska simetrija i velika posjećenost u proljeće kada procvjetaju romantični „vijenci“ drvoreda ružičnjače. Istražite hortikulturnu ljepotu ovog parka, podno čijih su drveća postavljeni QR kodovi, ili jednostavno predahnite na drvenoj klupici uživajući u zujanju, cvrkutu i ostalim zvucima prirode.

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

2. Promenada, omiljeno mjesto susreta

S prvim toplim danima stotine pohrle u gradski đir osunčanom kultnom riječnom šetnicom Promenadom. U proljetnim, a tako i ljetnim mjesecima, uz rijeku Dravu susrest ćete pravo more ljudi. To i ne treba čuditi, jer Osijek je sa svojih gotovo 97 000 stanovnika četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, a njegova auto i avio povezanost čini ga sve privlačnijom vikend destinacijom. Omiljeno mjesto boravka u proljetnim mjesecima, osim parkova, čine tako zelene obale Drave koje povezuje prepoznatljivi Viseći most za pješake i bicikliste. Obucite udobne cipele ili unajmite bicikle te pođite u rekreativno-turistički obilazak grada u opuštenom osječkom tempu.

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

3. Životinjsko carstvo u zoo vrtu

Kraj zimskog sna znači buđenje uspavanih životinja. Crveni ris, afrički lav, alpake, krokodili, žirafe i brojni drugi stanovnici smjestili su se u površinski najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj do kojeg u proljetnim mjesecima najlakše možete doći prelaskom rijeke s desne na lijevu obalu besplatnom eko-skelom (osječki rečeno: kompom), što je samo po sebi jedinstveno iskustvo koje ne smijete propustiti. Osječka kompa tradicionalno započinje plovidbenu sezonu početkom travnja i polazi svakih 40 minuta, a raspored plovidbe možete provjeriti ovdje.

Foto: ZOO vrt Osijek

4. Proljetne namirnice na gradskoj pijaci

Ingmar Bergman volio je divlje, no nama su draže one nježne s osječke tržnice. Omiljene jagode kraljevsko su voće koje nam stiže u proljeće, a najveći izbor pronaći ćete na glavnoj osječkoj tržnici ili pijaci (tal. piazza). U proljeće stižu i slavne slavonske šparoge koje zavladaju menijima gradskih restorana te brojno drugo povrće, voće, gljive i druge namirnice iz osječke plodonosne okolice. Proljetni pohod pijace obavezno je iskustvo za savjesne eko-građane i one koji žele kušati najbolje iz Slavonije i Baranje na jednom mjestu.

5. Manifestacije za različite ukuse

U proljetnim mjesecima, nakon omiljenog Uskrsa u Osijeku, počinje sezona popularnih manifestacija, a među onima sportskog karaktera ističu se Ferivi polumaraton (15. 4.), Svjetski kup u gimnastici (7. – 11. 6.) i Pannonian Challenge (16. – 18. 6.). Svake prve subote u mjesecu održava se omiljena lokalna manifestacija Sajam antikviteta u Parku kralja Držislava, a na istom mjestu u svibnju možete uživati u Festivalu cvijeća. Za ljubitelje gastro doživljaja, proljetni mjeseci donose priliku da kušate razna craft piva te vrhunska vina. Dakako, Osijek je uzbudljiv i u ljeto kada ga ožive Osječke ljetne noći, a kulturnim duhom ispuni Osječko ljeto kulture. O događanjima u gradu možete se informirati ovdje.