18. Noć muzeja u MLU

 

18. NOĆ MUZEJA – MUZEJI SU VAŽNI

Petak, 27. siječnja 2023.

Muzej likovnih umjetnosti priprema zanimljiv i bogat program povodom obilježavanja 18. Noći muzeja. Noć muzeja tradicionalna je manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja se održava pod temom „Muzeji su važni“. Program započinje u petak, 27. siječnja u 18:00, a završava u subotu, 28. siječnja u 01:00 sat. Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti održava se uz aktualnu izložbu 28. slavonski biennale: Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa. Izložba je postavljena na nekoliko lokacija u gradu Osijeku (Muzej likovnih umjetnosti, Galerija Waldinger, Kulturni  centar, Galerija Knifer i Eurodom, stoga će aktivnosti biti na svim navedenim lokacijama. Program sadržava interaktivne postaje za posjetitelje, glazbeni program, performans i otvorenje izložbe učeničkih radova kao popratni program navedene aktualne izložbe pod naslovom Slavonski biennale - Gen Z.

PROGRAM:

18:00 – 01:00

 • 28. SLAVONSKI BIENNALE - Aktualna izložba 28. slavonski biennale - Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa otvorena je osim u Muzeju likovnih umjetnosti i na nekoliko lokacija u gradu; Galerija Knifer, Kulturni centar/Galerija Kat, Galerija Waldinger, Eurodom, Gajev trg.
 • IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA - otvorenje izložbe SLAVONSKI BIENNALE GEN Z/ DODJELA NAGRADA/

Slavonski biennale - Gen Z likovni je i prezentacijski program koji se održava po prvi puta i to kao popratni program 28. slavonskog biennala. Ostvaren je u obliku izložbe koja prezentira likovne radove, učenicima/ autorima koji se možda po prvi puta ostvaruju u ovakvom ambijentu, no svakako prvi puta u okviru ovog programa i u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

 • SOLARPUNK FUTURES

U sklopu aktualne izložbe posjetiteljima se nudi mogućnost igranja društvene igre Solarpunk Future, koja je ujedno i rad umjetničkog kolektiva Solarpunk Surf Club. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

18:00 – 19:30

 • RADIONICA RECIKLIRANE POEZIJE I IZRADE FANZINA

Radionica se tematski naslanja na aktualnu izložbu Muzeja likovnih umjetnosti 28. slavonski biennale - Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa. Cilj radionice je interaktivno upoznati polaznike s pojmom dadaizma u književnosti, odnosno poeziji koji se bez direktne veze počinje primjenjivati i kroz fanzin, kao jedan od (mnogih) odjeka tog avangardnog pokreta. Prijave za radionicu su obvezne. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

20:00 – 20:30

 • PERFORMANS MAJA BOJANIĆ

Maja Bojanić na aktualnoj izložbi 28. slavonski biennale, izlaže rad pod nazivom Strop Sikstinske kapele, sv. II / The Sistine Chapel Ceiling, Vol. II, 2,22 prostorno specifična intervencija, muzejski audiovodič, dokumentacija / site-specific intervention (audio museum guide, documentation), a u Noći muzeja održat će performans s Ninom Goropečnik, Tijom Čiček i Tinom Tomšič. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

20:00 – 22:00

 • RADIONICA 3D OLOVKOM

U suradnji s Centrom tehničke kulture Osijek, ZTK Grada Osijeka, Ida Đurkić održat će radionicu za posjetitelje koji će biti u mogućnosti stvoriti vlastite prostorne radove pomoću 3d olovke i filamenta.

20:30 – 00:30

 • KONCERT

Koncert osječkih jazz glazbenika u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

 

AKTIVNOSTI U SKLOPU IZLOŽBE 28. SLAVONSKI BIENNALE (18:00 – 01:00)

 • Virtualni book - slavonski autori na Slavonskom biennalu
 • Svijet u muzeju - interaktivna mapa
 • Ambijent u prostoru - aktivnost inspirirana radom Jake Babnika
 • Sreća u križaljci - aktivnost inspirirana radom Tomislava Pavelića
 • Asocijacije - aktivnost inspirirana radom Ivone Pupačić
 • Make a mountain of positive thoughts – aktivnost inspirirana radom Wesleya Johna Fouriea