Tjedan crne slavonske svinje

 

Gurman ( franc. gourmand ), čovjek koji uživa u jelu, koji voli birana jela i pića; sladokusac. U prenesenom značenju, ljubitelj finih i skupocjenih stvari. (Hrvatska enciklopedija)

Tjedan crne slavonske svinje u Osijeku

U gradu Osijeku u sklopu projekta Osijek Gourmet od 05. do 13. studenog 2022. gurmani će uživati na Tjednu crne slavonske svinje. Cilj projekta je promocija premium slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma kroz aktivnosti promocije i valorizacije postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Tjedan crne slavonske svinje obuhvatiti će promotivne menije u renomiranim restoranima grada Osijeka i njegove neposredne okolice. Ne propustite kušati posebne black menije koji će obuhvaćati jelo od crne slavonske svinje te se sljubljivati s vinima „osječkih vinara“. Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana, Tjedan crne slavonske svinje će u utorak 08. studenog obuhvatiti i stručno-znanstveni Okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma“ za stručnu javnost,  te Masterclass  za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s temom sljubljivanja hrane i vina.

Tijekom trajanja Tjedna crne slavonske svinje, spretne ruke chefova i kuhara ponudit će posjetiteljima užitak u ovoj kvalitetnoj, tradicionalnoj i, što je najvažnije, ukusnoj namirnici u restoranima:

 

Svinja dobrih osobina

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka, a danas je pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Od kako je započeo njezin uzgoj, crna slavonska svinja odlikovala se boljom kvalitetom spram drugih pasmina, što se očitovalo i u njezinoj plodnosti te mesnatosti. Ne čudi stoga da je na svjetskoj izložbi u Beču 1873. ova „svinja dobrih osobina“ za svoju kvalitetu osvojila zlatnu medalju. Prvenstveno se drži na pašnjacima i u šumama te je namijenjena uzgoju na otvorenim površinama gdje ju od sunca štiti upravo njezina crna boja.

Barunska pasmina obitelji Pfeiffer

Kolokvijalni naziv "fajferica" crna je slavonska svinja dobila po svom uzgajaču, veleposjedniku i barunu Karlu Leopoldu Pfeifferu (1834. - 1913.) koji je na svojoj pustari Orlovnjak kod Osijeka pažljivim križanjem kvalitetnih pasmina proizveo ovu autohtonu vrstu. Obitelj Pfeiffer ostavila je velik trag u gradu Osijeku. Slavni Karl Leopold Pfeiffer bio je ugledni građanin Donjeg grada, a imao je posjede i u današnjoj Europskoj aveniji. Na posjedu Karla Leopolda Pfeiffera, Orlovnjaku, boravio je krajem 19. stoljeća hrvatski kipar Robert Frangeš Mihanović, za vrijeme postavljanja njegovog Spomenika palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije koji danas stoji u Parku kralja Držislava, a trenutno je na restauraciji. Na Pfeifferovom je posjedu Frangeš-Mihanović izveo model svinje „fajferice“, koja je uz ostale figure životinja bila izložena na Pariškoj izložbi te ondje nagrađena zlatnom medaljom. Tako je jedna slavonska autohtona pasmina poslužila i kao umjetnička inspiracija! Ovaj maleni, ali značajni model „fajferice“ trenutno se nalazi na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Zanimljiva je i činjenica da je Karlov nećak, Otto Pfeiffer, 1928. godine kupio zgradu Neumann, današnju zgradu Muzeja Likovnih Umjetnosti.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.