Osječka vinska priča na Sajmu antikviteta

Photo by: Horizont Solutions d.o.o./Mario Đurkić

U subotu 03. rujna 2022. otkrijte osječke vinske priče uz oživljenu povijest i probajte vrhunska vina vinara „s osječkom adresom“.
 
Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu Sajma antikviteta upoznat će javnost s projektom „Osječka vinska priča“ čiji je cilj promocija Osijeka kao srednjoeuropskog izvanagrarnog središta regije u kojem se uživa u vinskoj ponudi okolnih vinogorja.
 
Posjetitelji će se vratiti u prošlost na omiljenom osječkom Sajmu antikviteta jer su upravo sajmovi kroz povijest bili prilika za dopremanje većih količina vina iz ugarske Baranje koja bi se prodavala gostioničarima i vojnicima nekadašnje Habsburške Monarhije, kasnije Austro-Ugarske. Iako se Sajam antikviteta u posljednje vrijeme iznimno održava u Parku kralja Držislava, njegova tradicionalna lokacija je Trg svetog Trojstva u baroknoj Tvrđi, nekadašnji „Vinski trg“ (njem. Weinplatz) na kojem se sve do 20-ih godina 20. stoljeća vršila prodaja vina naveliko.
 
Osim što će svakih 15 minuta moći poslušati priče iz davnina od veselog osječkog pandura, posjetitelji će imati priliku probati vina Osječkih vinara, dobro poznatih proizvođača koji žive u Osijeku, a čiji su se vinogradi i vinski podrumi smjestili u plodonosnim vinogorjima Hrvatskog Podunavlja: Baranji i Erdutu. Kako bi uživali u njihovim vinima, ljubitelji dobre kapljice platit će „bećarinu“, stari namet na prekomjernu konzumaciju "soka" iz grožđa. Za razliku od nekoć, Osječani i posjetitelji „bećarinu“ će platiti u simboličnom iznosu.
 
Osim dobre priče i još boljeg vina, Turistička zajednica grada Osijeka pripremila je i nove tiskane materijale „Osječka vinska priča“ koji će biti dostupni u Vinskoj kućici, a čitav događaj uveselit će i limena glazba Osječkog puhačkog orkestra.
 
Uljepšajte si subotnje prijepodne i zaputite se ovog vikenda u Park kralja Držislava na dobru čašicu i još bolju vinsku priču!