Komisija Zlatnog cvijeta Europe oduševljena Osijekom

a završni dojam bio je očekivan - oduševljeni su gostoprimstvom, uređenjem grada i općim dojmom. 

Osijek se "peglao i glancao" proteklih mjeseci, posebice njegove zelene površine, čija uređenost je jedan od važnijih čimbenika dobivanja prestižne nagrade Zlatnog cvijeta Europe. Pohvaljena je urednost parkova i perivoja, drvoreda te općenito briga za hortikulturu, te velik broj biciklističkih staza. 

Dojam je još snažniji s obzirom da su članovi komisije imali prigodu čuti o ratnim razaranjima Osijeka, stoga današnji izgled grada smatraju izvrsnim. 

Prilikom dolaska ocjenjivačke komisije Zlatnog cvijeta Europe, u Hotelu Osijek je je upriličen i glazbeni doček koji su izveli učenici dvojezične osnovne škole Svete Ane iz Osijeka gdje je njihov pjevački zbor izveo prigodan program.

Iako je obilazak trajao sedam sati, a ruta je bila precizno tempirana uspjeli su obići gotovo dvadeset lokacija. Oduševila ih je promenada i Tvrđa a poseban dojam ostavio je posjet Centru Ivan Štark gdje su ih djelatnici i štićenici posebno toplo ugostili. 

Obilazak je započeo šetnjom od Hotela Osijek promenadom kroz parkove gdje ih je dočekao eko vrtić Mak, potom obilazak Tvrđe, gdje su ih na središnjem trgu flashmobom pjevajući pjesmu Moj Osijek iznenadili članovi HPD Lipa, dok su pripadnici Hrvatskog sokola prikazali smjenu straže. 

Potom su se starim tramvajem uputili u kampus gdje ih je dočekao zbor Brevis i rektorica Gordana Kralik. Iz kampusa odlaze u novo reciklažno dvorište na Jugu 2 gdje im je predstavljeno zbrinjavanje otpada na području grada. 

Sljedi obilazak Centralnog groblja i Centra Ivan Štark, te odlazak na Kopiku na ručak. S Kopike brodom odlaze do zoološkog vrta gdje su ih ugostili članovi izviđačkog kluba Javor. Kompom prelaze Dravu uz pratnju tamburaša te se fijakerima voze u obilazak centra grada.

Osim obilaska grada komisiji su između ostalog predstavljeni planovi i projekti, GUP-ovi, sustav vodoopskrbe i zbrinjavanju otpada, ali su i upoznati s poviješću i kulturnom baštinom Osijeka.  

Članovi komisije uistinu su detaljno pregledali grad, zavirili su u svaki grm, a cijelo vrijeme obilaska zapisivali su i fotografirali, ali i komentirali kako je malo vremena za još detaljniji obilazak grada. 

Završni dojam članova komisije predstavljen je u posljepodnevnim satima u Hotelu Osijek gdje su predstavljena prva mišljenja i dojmovi - koji su izvrsni. 

Domaćini, odnosno vodiči, ocjenjivačkoj komisiji bili su dogradonačelnica Danijela Lovoković, Saša Uranjek direktor TZ-a, Milan Kamenko i Željko Lončar iz Grada, Tatjana Elez iz Unikoma, Grgur-Marko Ivanković, Ivanka Krajina i Stjepan Gisler.

Podsjetimo, Osijek je prošao kandidaturu za ovu prestižnu nagradu između 2700 europskih gradova i naselja, a nakon Primoštena, koji je nagrađen Zlatnim cvijetom Europe 2007. godine, Osijek je  drugi hrvatski grad koji bi mogao dobiti tu europsku nagradu za uređenost, čistoću i ukupnu kvalitetu života.

Do sada su u kandidaturi sudjelovali Varaždin i Opatija međutim nisu zadovoljili kriterije. Osijek je prvi od 12 gradova koje će posjetiti ocjenjivačka komisija. Proglašenje pobjednika bit će 14. rujna u Nizozemskoj.