Što nas čeka u 2022. godini

Photo by: Horizont Solutions d.o.o./Mario Đurkić

Iako je 2021. godina tekla neizvjesno, Osijek je njezin kraj dočekao u velikom stilu koji mu je početkom 2022. donio titulu Najljepšeg Adventa u Hrvatskoj i snažniju posjećenost u siječnju. No, kraj takvog snažnog završetka, lako je zaboraviti što je sve obilježilo 2021. godinu u gradu. U turističkom pogledu, Osijek je na sigurnom i uvjerljivom putu oporavka. U odnosu na rekordnu 2019. godinu, u gradu je ostvareno 79% noćenja (103.687) i 71% (47.165) ukupnih dolazaka, dok je rast noćenja u odnosu na 2020. godinu iznosio 69%. Dobar je ovo rezultat i u odnosu na državni prosjek koji za prvih 11 mjeseci prema Državnom zavodu za statistiku iznosi 77% noćenja spram 2019. godine. Očigledan je povratak domaćih i stranih gostiju u grad te se njihov omjer noćenja ponovno približava slici kakvu smo imali 2019. godine (60% domaćih i 40% stranih noćenja u 2021.). Otvaranje granica, uvođenje covid potvrda, održavanje manifestacija u kontroliranim uvjetima uz podršku Grada Osijeka i svih turističkih djelatnika  – sve to doprinijelo je da se gosti ponovno zapute u Osijek i otkriju čari istoka kontinentalne Hrvatske na siguran način.

Što nas čeka u 2022. godini? Teško je predvidjeti globalna kretanja, ali mnogi optimističniji prognostičari već se raduju povratku na stare, snažne brojke. Osijek je u 2022. godinu ušao s novom atrakcijom Sky view i titulom Najljepšeg Adventa, što svakako potvrđuje činjenicu da je cjelogodišnja destinacija koja se ne oslanja samo na povoljne vremenske prilike i visoke temperature. Poznato je da je Osijek urbano središte istoka Hrvatske s baroknim, historicističkim i secesijskim nasljeđem, a brojne sportske, kulturne i gastronomske manifestacije oživljuju ga tijekom cijele godine. Te manifestacije već su u ozbiljnoj pripremi i polako najavljuju datume održavanja. Siječanj 2022. godine već je obilježila dvodnevna manifestacija za ljubitelje dobre hrane i još bolje kapljice - WineOs, a ubrzo će stići i ožujak i travanj s kojima stižu prvi rukometni turnir, konjička natjecanja i 18. Ferivi polumaraton. Za ljubitelje glazbene umjetnosti, treba reći da će Osijek ove godine nakon dugo vremena biti domaćih prestižne glazbene nagrade i manifestacije Porin. Uz dobro poznati Sajam antikviteta koji se u gradu održava svake prve subote u mjesecu, u svoje stare termine vraćaju se Craft Beer Festival (svibanj) te Pannonian Challenge i Dobro World Cup (lipanj), ali i neke nove gastronomske manifestacije poput Osijek beer 'n' burger Adventure. Kroz ljeto očekuju nas Osječke ljetne noći, Osječko ljeto kulture, Dani Prvog hrvatskog piva, Sunset Run, Gumiranje i Zemlja bez granica (kolovoz). U bogatom rujnu uživat ćemo u Urban Fest Osijek festivalu, Ferivi polumaratonu i festivalu biciklističke rekreacije te Sajmu gramofonskih ploča. Listopad će obilježiti jedinstvena manifestacija HeadOnEast, a prije nego što se stignemo predahnuti od uživanja, ponovno će zablistati lampice Adventa. U svakom slučaju, bez obzira na velika događanja u gradu, njegova kulturna i zabavna scena uvijek je živahna i kreativna pa se kroz čitavu godinu održavaju predstave, koncerti, umjetničke izvedbe, kreativne radionice, turističke šetnje i sportske rekreacije, kao i stručna vođenja najnovijih postava kulturnih institucija. Unatoč mjerama i restrikcijama, velik broj kreativnih ljudi u Osijeku lako pronalazi nova rješenja za nenadane probleme.

U 2022. godini ponovno će zdravlje naših gostiju i nas samih biti na prvom mjestu, ali i ove godine možemo očekivati nastavak otkrivanja čari naše regije. Ne treba ni isticati činjenicu da posjetitelje Osijeka ovdje neće dočekati masovni, sezonski i neodrživi turizam, već opušten i topli mentalitet, ljepota prirode i urbana gradska scena.