Adventiranje u Osijeku

Photo by: TZ grada Osijeka

Advent u Osijeku 2021. (2.12.-31.12.)

Grad na Dravi i ovog je prosinca obukao svoje blagdansko ruho i ponudio građanima i posjetiteljima svakodnevnu dozu čarobnog Božićnog iskustva. Koncept Adventiranja koji je nastao u 2020. godini kao odgovor na razne mjere, zabrane i preporuke, još jednom je izmamio Adventere iz njihovih domova i dozvao ih na ulice, trgove i parkove grada kako bi sa svojim najbližima bezbrižno proveli večeri pod sloganom da Advent „nije stajanje nego kretnja i nije mjesto nego šetnja“. 

„Božićna priča“ na Trgu dr. Ante Starčevića

Ove godine, Adventerska šetnja prigodno ukrašenim lokacijama grada započinje od neizostavnog središta s impozantnom neogotičkom ljepoticom konkatedralom sv. Petra i Pavla podno koje se smjestio adventski vijenac i najveći božićni bor što ga je grad ikada dobio. Adventerske cipelice zatim vode do glavnog Trga dr. Ante Starčevića koji je postao simbolična početna točka Adventiranja gdje su se smjestile čarobne kugle. U središtu grada šetnja ponovno uključuje popularni prolaz Vanje Radauša koji je ove godine uljepšan stotinama lampica i zlatnim kuglicama te stoga prozvan „Tajna zlatnog prolaza“, a nakon njega pred nama se otvara dječja domena na Trgu Slobode prigodnog naziva „Radosti djetinjstva“. Trg Slobode transformiran je u lunapark za najmlađe posjetitelje koji između 17 i 21h mogu susresti i Djeda Božićnjaka na Rikša vozilu. Tu su i kućice s fritulama, bombonima, kokicama, šećernom vatom i nezaobilaznim toplim napitcima.

„Tajna zlatnog prolaza“ u prolazu Vanje Radauša

„Dječje radosti“ na Trgu Slobode

Put Adventiranja nastavlja se Kapucinskom ulicom preko „Ledene bajke“ u romantičnom Sakuntala parku gdje se kriju imela za poljupce, raskošna sjenica i reflektirajuća svjetla disco kugle koja oduševljavaju naše najmlađe, a ne ostavljaju ravnodušnima ni naše zrelije posjetitelje. Pozdravljajući kulturne institucije GISKO i Muzej Likovnih Umjetnosti koje svojim božićnim programom obogaćuju kulturni duh grada, šetnja nas ponovno dovodi do najveće osječke zelene oaze, Perivoja kralja Tomislava. Osim tisuća lampica i prigodnih foto lokacija, perivoj je ove godine osnažen raznolikom ugostiteljskom ponudom - od prigodnih kobasica, langošica, fritula, preko novijih i egzotičnijih okusa. Šetnja se može nastaviti u parku Petra Krešimira IV. gdje se kriju dva simpatična foto pointa u obliku „Sanjive kugle“ i „Najdražih poklona“.

„Sanjiva kugla“ u Parku kralja Petra Krešimira IV.

Puni dojmova stižemo pred svjetlosni tunel u kojem zaželimo želju - pronaći savršen poklon za naše najmilije - a iz kojeg prigodno izlazimo u „Šetnju zvijezdama“ kroz zanimljive obrtničke kućice. Naši maleni proizvođači pripremili su svoje jedinstvene unikate, regionalne gastro delicije, tradicionalne suvenire i, ukratko, savršene poklone za one koji cijene trud spretnih ruku. Put se nastavlja preko „Šarene staze“ do Rondela u Tvrđi, odakle se šetnja može značajno proširiti. Ove godine zasvijetlilo je više od 10 kilometara svjetlosnih lampica, neke su ulice po prvi puta dobile svečanu blagdansku rasvjetu, a u ravnu panonsku nizinu po prvi puta stiže velebni panoramski kotač koji će u tjednu pred Božić imati svoju europsku premijeru upravo u Osijeku, a posjetitelje će uveseljavati i u siječnju naredne godine. Svi osječki Adventeri moći će tako doživjeti „Osijek na dlanu“.

„Prolaz želja“ u Europskoj aveniji

Kućica „Jug obrt“

Kućica „OPG Dješka“

Nova lokacija na adventerskoj mapi je i Kulturni centar gdje je uz božićno kino i raznoliki božićni program posebna točka adventske šetnje Zimski vidikovac na krovu Kulturnog centra, a klizalište Sokol ponovno je glavna točka svih koji uživaju u zimskoj rekreaciji na klizaljkama. U gradu prvog hrvatskog tramvaja, a ovog Adventa na redovnoj liniji voze čak dva božićna tramvaja pa se Osječani već na putu na posao mogu napuniti blagdanskim duhom. Ostala blagdanska i prigodna kulturna i zabavna događanja u gradu svakako pratite na službenoj stranici Turističke zajednice, a izdvajamo koncerte komornog orkestra HNK Osijek i kulturna događanja u KC.

Klizalište „Sokol centar“, photo by: Sokol Centar

Veseli osječki tramvaj „Božićno selo“

Ove godine veliki broj ugostitelja širom grada uključio se u adventsku čaroliju s prigodnom ponudom na dojmljivo ukrašenim terasama svojih objekata. Prigodno uljepšani izlozi, terase, prozorčići te zamamni mirisi blagdanske ponude pratit će vas gradom pa tako u svojoj šetnji lako možete pronaći okrjepu na svakom koraku.  

Pred nama je posljednji tjedan adventskog doba, osječko je Adventiranje u punom jeku, a stigao je i dugo iščekivan panoramski kotač - ferris wheel. Radno vrijeme panoramskog kotača "Osijek na dlanu" je svakoga dana od 10 do 23 sata (osim na Badnjak i Silvestrovo od 10 do 21h, te za Božić od od 16 do 23h). U siječnju će radno vrijeme kotača biti od 16h do 23h, a na blagdan Sveta tri kralja raditi će cijeli dan.

Zato, pripremite svoje cipelice za šetnju i osjetite posljednje dane blagdanskog Osijeka, ali i manifestaciju HeadOnEast te doček Nove 2022. godine. Garantiramo da će vas Osijek dočekati širokog srca, ponuditi opušten, autentičan provod i pokazati da ljepota blagdanskog doba nije samo u hrani, piću i kupovini. Ljepota je u osjećaju zajedništva i veselja.

Photos by: TZ grada Osijeka