5 razloga zašto provesti dan u osječkom parku

 

Već i ptice na grani znaju da je Osijek zelen grad. No, njegova pluća nude puno više od uobičajene šetnje pod sjenom stoljetnih stabala. U to su se uvjerili studenti međunarodne razmjene ESN koji su u sklopu Osječke cvjetne priče slušali tematsko vođenje o sadržaju gradskih parkova. Saznajte i Vi zašto i kako provesti slobodno vrijeme u zagrljaju njihovog zelenila.

1. Rekreacija

Duž promenade, od posjednutog Picassa, protežu se plava trkačka i biciklistička staza koje vode sjevernim rubom Perivoja kralja Tomislava. Jutarnji ili večernji jogging nastavite prelaskom Pješačkog mosta na lijevoj obali Drave, a ako ste biciklom, skrenite u park i nastavite vožnju u Europskoj aveniji te razgledajte i ostale kraljevske parkove. Da je Tomislavov perivoj pogodan za razne aktivnosti govori činjenica da se tu nalazi teniski teren, ping-pong stol, košarkaški i nogometni tereni te veslački klub Iktus.

2. Romantika

Za romantičare u duši obavezan je posjet Parku kralja Petra Krešimira IV, najljepšem primjeru skladnog francuskog stila. Uživajte u bojama raznovrsnog cvijeća dok se opuštate uz knjigu ili navratite do ružičnjaka u obližnjem Parku kralja Držislava. Nedaleko se nalazi secesijski park Sakuntala, nazvan po istoimenoj junakinji indijske mitologije čiji kip dominira njegovom vizurom. Potražite hlad u šarmantnoj sjenici i uslikajte fotografiju za društvene mreže. Posvuda su i klupe za odmor, a svaka od njih može biti romantična sjedne li s vama ona posebna osoba.

3. Događanja

Određeni parkovi pogodni su za manje festivale i kulturno-zabavna događanja. U Parku kralja Držislava održava se Festival cvijeća, u Perivoju kralja Tomislava dječji festival Zemlja bez granica i kreativni performans 4 godišnja doba, a u Parku kralja Petra Krešimira IV. glazbena i zabavna događanja poput Feel Good Weekenda i Kultura u parku. U gornjogradskom parku Zrinjevcu u sportskoj dvorani redovito se održavaju treninzi, natjecanja i koncerti.

4. Sadržaj za djecu

Već spomenuti tereni za sport u Perivoju kralja Tomislava idealni su za veću skupinu djece. No, za obiteljski odmor preporučujemo dječja igrališta, naročito dobro poznati Drvenpark – simbol djetinjstva mnogih Osječana ili igralište u obližnjem Branimirovom parku. Lijeva obala Drave također nudi puno zelenih površina, kao i trkačku stazu, sadržaj za djecu, te poznati osječki Zoo vrt. Moderniji dječji sadržaj za zabavu potražite u novoobnovljenom parku Zrinjevac.

5. Edukacija

QR kodovi, informativne table i web stranica zelenog katastra grada pomoći će svakome koga zanimaju vrsta cvijeća i drveća, povijesni razvoj parkova ili mnogobrojne skulpture koje se u njima kriju. Ako ste željni znanja, svakako obratite pozornost na informacije koje možete pronaći u samim parkovima, ali i diljem grada, o drveću od posebne hortikulturne i povijesne važnosti. Za one koji više vole slušati nego čitati, moguće je dogovoriti i tematsko turističko vođenje s vodičem koji će vam na zanimljiv način predočiti sve priče i tajne koje parkovi skrivaju. U sklopu Osječke cvjetne priče (8.5. i 9.5.2021.) u Parku kralja Držislava, pogledajte kako su gradski parkovi izgledali u prošlosti!

Ako ste pravi ljubitelj prirode, ovi razlozi ionako vam nisu potrebni. Osječki parkovi prvenstveno su zelene oaze u kojima se tijelo i duh mogu odmoriti i pronaći prijeko potreban trenutak samoće i spokoja. Ipak, dobro je znati da se u njima uvijek nešto novo može raditi, naučiti ili otkriti…