ADVENTIRANJE POKAZALO KARAKTER I DUH OSJEČANA!

 

Veličina grada ne definira se brojem kilometara ili brojem stanovnika. Veličina grada mjeri se veličinom srca, snagom duha, dobrotom ljudi. Za Osijek se već dugo govori da je „grad po mjeri čovjeka“. To znači dovoljno velik da ispunite potrebe, želje, snove i dovoljno mali da se osjećate sigurno, ugodno i prisno. Dovoljno velik da napravi veliku šetnju gradom, a opet dovoljno mali da u kratkom vremenu prilagodi koncept adventskog slavlja trenutnoj situaciji.

I tako su Grad Osijek, ali i svi Osječani prihvatili ideju TZ Grada Osijeka da Advent „nije stajanje nego kretnja, i nije mjesto nego šetnja“. Adventiranje zamišljeno kao kretanje po blagdanski ukrašenim lokacijama oživjelo je Osijek i izmamilo najljepše ukrase grada, njegove Osječane, na zrak.

Ukupno 4 tjedna, 11 lokacija, 4 km lampica, tisuće fotografija i bezbroj uspomena. Adventske lokacije raspršene po gradu zajedno su činile najljepšu blagdansku slikovnicu. Parovi, prijatelji, obitelji, djeca – za svakoga ponešto, bez uobičajenih pravila – neki su uživali u pogledu na medvjediće koji su krasili Vremeplov, dok su maleni plesali pod disko kuglama na Disco stanici i u Sakuntala parku, Zrinjevac je zasjao kao nikada do sad. Trg je bio obasjan najljepšim svjetlima Kaleidoskopa, plesali smo pod zvijezdama, uživali u čaroliji noći, u skrivenom prolazu snivali želje za 2021… Osječko Adventiranje 2020. prilagođavalo se svojim šetačima iz dana u dan, kako bi svi u njemu mogli uživati, ali istovremeno ostati sigurni, zdravi i ispunjeni mirom.

Slavili smo nadu, slavili smo ljude, slavili smo Osijek. Kroz Dnevnik jednog adventera šetali smo s poznatim Osječanima, a paljenjem adventskih svijeća odali smo počast hrabrim, vrijednim, požrtvovnim Osječanima – medicinskim sestrama, ljudima iz kulture, sporta i uspješnim poslovnim ljudima. Jer Osijek su ljudi.

Ovog Adventa naučili smo cijeniti jedni druge, cijeniti sve ono što imamo (a imamo puno!), naučili smo biti skromniji, naučili smo da novo i drukčije može značiti bolje… Ovog adventa naučili smo odmaknuti se od blagdanskog konzumerizma i vratiti se suštini blagdana.

Zatvaranje kafića, restorana, propusnice, ograničavanje broja ljudi u zatvorenim prostorima, rad od kuće, zatvaranje teretana… Možemo li zamisliti težu situaciju za blagdansko vrijeme i organizaciju adventa? Ipak, baš to izvuklo je iz nas ono najbolje, ono najljepše. Vratilo nas je suštini blagdana – šetnja u svom gradu ruku pod ruku sa članovima najuže obitelji, najbližim prijateljima…

Glazba se čula na svakome koraku, svaka lokacija adventa bila je pozornica prolaznika. Osječani su bili i najbolji fotografi, čuvari uspomena.
A svaka maska na licu krila je osmijeh, koji se čitao iz očiju. Čak niti snijeg nije izostao… I tako smo se s padom prvih pahulja oprostili od Adventiranja. Ugasili posljednju žaruljicu, a sve uspomene koje smo gradili čuvat će nas do prilike da kreiramo neke nove – zajedno, jer mi smo grad koji živi zajedno. Zajedno za jedno, zajedno za sretan Osijek.