Advent je u srcu.

 

Nije stajanje, nego kretnja. Nije mjesto, nego šetnja. Advent je u srcu. Šetaj. Adventiraj.

Advent ne možemo otkazati. Advent ne možemo imati ili nemati. Advent ili došašće je vrijeme

pripreme za blagdan Božića. Vrijeme iščekivanja, nade, budnosti i čežnje. Upravo iščekivanje, nada, budnost i čežnja opisuju 2020. godinu više nego ijednu koju pamtimo. Iščekujemo kraj pandemije s nadom kako će doći što prije, bez velikih posljedica. Budnost, oprez, strah obilježavaju nam život više nego ikad prije. Svjesni tog konteksta, manifestacija gradskog Adventa ove je godine prilagođena novim uvjetima te je priređen novi koncept koji nije fokusiran na okupljanje i masovnu zabavu, ali ipak omogućava svakom građaninu i prolazniku da sa svim osjetilima udahne čaroliju Adventa.

„Nije stajanje, nego kretnja – nije mjesto, nego šetnja“Osječko Adventiranje kao šetnja kroz više od deset lokacija gradom, koje su dodatno oplemenjene adventskim ugođajem.  Svaka lokacija ima svoj prigodni naziv i stih božićne pjesme koja ju opisuje. Na nekima se čuju zvuci božićnih pjesama, na nekima svira Sinatra, a jedna od njih doslovno miriši po borovini.  Skriveni prolaz, Čarolija noći, Slatke uspomene, Ples pod zvijezdama, Disco stanica, Vremeplov, Snježna školjka, Mjesto za dvoje, Pokloni ljubav, Park Zrinjevac... lokacije su koje svijetle s preko četiri kilometra lampica. Na njima obitavaju medvjedići, konjići, patuljci, velike lizalice, disco kugle i zvijezde. Na lokaciji Sokolskog doma ljubitelji klizanja mogu izvoditi svoje piruete uz pridržavanje svih propisanih mjera, a na lokaciji Kulturnog centra uživati u bogatom programu pod nazivom Kultura na dar. Sve ljepote svijeta u jednome gradu. Sva čarolija blagdana skrivena na nekoliko lokacija, a čarolija, zna se, kad jednom započne, ništa ju više ne može zaustaviti… jer ona živi u našim srcima. Sve ove lokacije svoju dodatnu čar dobivaju tek onda kada čuju  smijeh prolaznika i osjete njihovu radost. A prolaznika i šetača uistinu ne nedostaje ovih dana u središtu Osijeka. Pozvani da uz pridržavanje svih epidemioloških mjera prošeću svojim gradom, Osječani su doslovno oživjeli ulice grada.

Kao dodatni impuls poslovnoj zajednici organiziran je i nagradni natječaj ZAjedno OSvijetlimo OSijek, kojim su male „poslovne obitelji“ pozvane na uređenje svojih izloga koji bi dodatno svojom toplinom grijale duše građana. Iako su mnogi ugostitelji zbog epidemioloških mjera zatvorili svoja vrata, ostavili su božićne ukrase u svojim izlozima, svjesni važnosti zajedništva.

Ključna misao vodilja ovog Adventa je zajedništvo, zato se i cijeli adventski program odvija pod zajedničkim sloganom #ZajednoZaJedno, a to jedno u ovom slučaju je sigurnost, zdravlje, ljubav, obitelj… grad Osijek. Upravo je ta ideja zajedništva potakla i suradnju različitih institucija i partnera.

Turistička zajednica grada Osijeka uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i partnerstvo s Upravnim odjelom za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije, donijela je jedan novi i drukčiji pogled na adventski program. Prilagođen, disperziran i produciran s velikom pažnjom.

Kao dodatan impuls adventskom programu zasigurno će biti i festival svijetla, Kaleidoskop, koji će se održati 22. i 23.12. na glavnom osječkom trgu, trgu Ante Starčevića, također u suorganizaciji Kulturnog centra, Osječko-baranjske županije i TZ grada Osijeka.

Ovog Adventa koračajte tragovima svijetla, kročite putevima pjesme i sve će oko vas i u vama biti ljepota. Adventirajte osječkim lokacijama i stvarajte nove uspomene ovog posebnog Adventa.

Ovog Adventa nasmiješi se očima, zagrli mislima i voli punim srcem… i  šetaj. Adventiraj.