Događanja u Slavoniji i Baranji

 

Iako se nalazite na web stranici Turističke zajednice grada Osijeka, želja nam je da istražite i ponudu ostatka istočne Slavonije i Baranje ili turistički rečeno u "Hrvatskom Podunavlju" te veće manifestacije diljem Slavonije i Baranje.

Osijek je kulturno i gospodarsko središte regihe, a sam položaj grada omogućava vam da Osijek posluži kao baza vašeg boravka i istraživanja istoka Hrvatske, autom, javnim prijevozom vlakom i autobusom ili pak na dva kotača.

Stoga ovdje pronađite vama zanimljivo događanje, posjetite ga, a zatim se vratite u Osijek na noćenje te sutrašnje istraživanje nekog novog događaja u blizini!

Događanja u bližoj Osječkoj okolici u naseljima koja su administrativno izvan područja Grada Osijeka: Petrijevci, Bizovac, Brođanci, Bilje, Darda, Čepin, Ivanovac, Antunovac, Ernestinovo, Bijelo Brdo, Aljmaš, Erdut i Dalj, kao i događanja u Osječko-baranjskoj županiji pratite pod temom:

Događanja u samom naselju Osijek te Gradu Osijeku (uključujući naselja Josipovac, Višnjevac, Livana, Brijest, Tenja, Nemetin, Sarvaš) pratite prema temama:

 

FESTIVAL TRAMINCA (ILOK)

26.-27.06., Dobro došli na Festival traminca u Ilok! Svetkovina sorte koja je ponajviše proslavila vinsku Hrvatsku. A u svom drugom izdanju Festival traminca se može pohvaliti gostima na kojima im mogu zavidjeti i vinski festivali s puno većom tradicijom. Informacije na Facebook stranici događaja ili na Facebook stranici manifestacije: Festival traminca. Više informacija na web stranici: www.festivaltraminca.com. U suradnji s GPP-om, dogovorili smo prijevoz autobusima iz Osijeka za Ilok, na Festival traminca, u subotu 27.6.2020. Polazak autobusa je u subotu 27.6.2020. u 15 sati sa platoa kod cestovnog mosta, preko puta Tvrđe (tamo gdje se skreće s Trpimirove prema GPP-u). Autobusi vas voze ravno u Ilok, točnije na Principovac gdje će od 17 sati, u dvorani Princeps, do kasno navečer, biti organizirano kušanje traminaca više od 50 vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Francuske, Italije… Od 22 sata, na lokaciji ladanjske kuće Principovac, nastavljamo druženje uz vino i glazbu o kojoj će brinuti popularni osječki DJ Tac. Polazak za Osijek planiran je oko ponoći. Cijena karte od 120 kuna obuhvaća prijevoz autobusom do Iloka i natrag te ulaz na izložbu i kušanje vina više od 50 vinarija. Broj mjesta je ograničen! Pošaljite rezervacije na mail: festival.traminca@gmail.com ili javite se na telefon: +385981747108

 

DUNAV ART FESTIVAL 2020. (BARANJA, ERDUT, VUKOVAR, ILOK)

6./2020., festival na više lokacija u Hrvatskom Podunavlju. Objedinjuje ljubav prema ovoj velikoj rijeci, umjetnost, gastronomiju i zabavu. Više informacija na FB stranici: Dunav Art Festival


 

VUKOVARSKI ETNO SAJAM 2020. (VUKOVAR)

09./2020., Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske. Pozivamo vas da nam se pridružite zadnji vikend u rujnu, jer smo pripremili brojne radionice za velike i male, predavanja za poduzetnike, gastro show, turističko vođenje, modnu reviju, izbor najljepšeg štanda te koncerte. I ove godine vas očekuje Vukovar Oktoberfest s bogatim programom te gastromanifestacija Okusi Hrvatske. Dodatne informacije: Visit Vukovar - Turistička zajednica grada Vukovara.


 

MARTINJE 2020. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

11.11., dan "krštenja" mladog vina. Najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Martina. Vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

 

PAPUK CANICROSS TREK I TRAIL (PARK PRIRODE PAPUK, VELIKA)

21.11., 10. izdanje / 12. kolo Treking lige 2020. Informacije kod organizatora: Sportsko rekreacijski klub Baraber Extreme Team, Belišće.

 

ADVENTSKI SAJMOVI U BLIZINI OSIJEKA 2020.

30.11.-24.12. u većini gradova i mjesta u Slavoniji i Baranji, pa tako i bližoj osječkoj okolici u dijelovima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskom Podunavlju, tijekom Došašća će se održati simpatični i veseli predbožićni programi uključujući popularne "Advente". Neki od njih trajat će koliko i samo vrijeme Adventa do 24. prosinca, a neki će potrajati i dulje od Badnjaka i Božića, sve do Silvestrova i dočeka Nove godine 31.12. Svaki od gradova u blizini Osijeka, u kojem vas također od 30.11. do 24.12. očekuje program Advent u Osijeku, očekuje vas nešto posebno, bio to kuturno-zabavni program ili ponuda domaćih proizvoda i fine blagdanske hrane i kuhanog vina ili pak sam ambijent u kojemu se adventski i božićni sajmovi priređuju: u Baranji na nekoliko lokacija poput romantičnog dvorca Eszterhazy u Dardi, vinskim cestama u Zmajevcu ili pak na trgu u Belom Manastiru na kojemu raste jedino živo Božićno drvce u Slavoniji i Baranji; zatim u Đakovu na trgu ispred veličanstvene Katedrale Svetog Petra, u gradovima Belišće, Valpovo u kojemu pogledajte predstavu s najvećim živim Božićnim jaslicama u Slavoniji, Donji Miholjac i Našice u kojima se božićni sajmovi priređuju nedaleko gradskih dvoraca; u Aljmašu gdje se ispred crkve, poznatog Marijanskog svetišta nalazi najveći adventski vijenac u Podunavlju; u Vinkovcima na adventskom sajmu na glavnom trgu s velikim klizalištem ili pak u Vukovaru čiji barokni centar grada u ovo doba godine izgleda posebno romantično. Zanimljive programe tijekom mjeseca prosinca tako pronađite na sljedećim manifestacijama nedaleko Osijeka (klikom na naziv/link, doznajte više):

 

BOŽIĆNI KRNDIJA TRAIL 2020. (PARK PRIRODE PAPUK - KRNDIJA, GAZIJE)

26.12., 7. izdanje / 10. kolo Slavonsko-baranjske trail lige 2020. Informacije kod organizatora: Sportsko rekreacijski klub Baraber Extreme Team, Belišće.

 

VINKOVO, VINCEKOVO ILI VINCEŠKA 2021. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

22.01., uz dan zimske rezidbe u vinogradima, svečani početak vinogradarske godine. Drugi najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Vinka. Uključuje vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije; Turistička zajednica Baranje; Turistička zajednica općine Erdut; Feravino Feričanci; Turistička zajednica grada Đakova.

 

SPORT: BRDSKA UTRKA BISER SLAVONIJE (PARK PRIRODE PAPUK, PARK ŠUMA JANKOVAC) 2021.

2021., prijave na www.stotinka.hr

 

ILOČKI POLUMARATON (ILOK) 2021.

2021., polumaraton u gradu Iloku i utrka građana. Informacije kod organizatora: Run4Fun.