Kazališne predstave

Tijekom cijele godine ovdje doznajte koje kazalište predstave možete pogledati u Osijeku. Kazališne predstave održavaju se u Hrvatskom Narodnom Kazalištu, ali i na drugim lokacijama poput Kina Urania, Kina Europa, u javnim institucijama, trgovačkim centrima, na gradskim trgovima…

Klikom na mjesto događanja doznajte više o programu.

 

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

01.01.-31.12., sve kazališne predstave HNK u Osijeku prema rasporedu pregledajte ovdje. Pregledajte i repertoar za kazališnu sezonu 2019.-2020.

27.11., TUZLANSKI POZORIŠNI DANI, u 19:30 sati

30.11., MARIJA STUART, u 20 sati, drama Friedricha Schillera, premijera

02.12., MARIJA STUART, u 20 sati, drama Friedricha Schillera, premijera

03.12., MARIJA STUART, u 20 sati, drama Friedricha Schillera, premijera

05.12., KRLEŽINI DANI: BEZ TREĆEG, u 20 sati, gostovanje Gala teatra, drama M. Begovića

05.12., KRLEŽINI DANI: RICHARD III. GRBAVI, u 21:30 sati, svečani foyer HNK, crna komedija D. Mađarića

06.12., KRLEŽINI DANI: LEDA, u 20 sati, gostovanje HNK u Šibeniku, drama M. Krleže

09.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

10.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

11.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

14.12., KNEGINJA ČARDAŠA, u 19 sati, HNK u Osijeku, opereta, autor Emmerich Kálmán

16.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

17.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

18.12., ORAŠAR, u 19 sati, božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog

 

KINO URANIA - KAZALIŠNI I STAND UP COMEDY PROGRAM

01.01.-31.12., sve kazališne predstave u Kinu Urania prema rasporedu pregledajte ovdje.

06.12. KAJ, BRE? - STAND UP PROGRAM MARINE ORSAG I ALEKSANDRA PERIŠIĆA u 20:00 sati. Napokon u Osijek stiže i regionalni stand up comedy hit sa više od 80 izvedbi - stand up „fajt“ simboličnog naziva Kaj bre? (kino Urania, petak 6. prosinca u 20 h). Spoj je to best of stand up fora s naglaskom na hrvatsko-srpske odnose. Do ideje je došlo nakon tri godine zajedničkog rada autora i shvaćanja da još uvijek postoje tenzije između našeg i srpskog naroda, što nije baš najbolje za budućnost mladih obje države, a i prošlo je više od 20 godina od rata i možda je vrijeme da se neke stvari stave iza nas. Marina Orsag (HR) i Aleksandar Perišić (SRB) oboje su bili u pionirima i samim time odrasli su u bivšoj Jugoslaviji pa doživjeli i raspad iste, te stvaranje novih država. Kako se na njih to odrazilo i kako doživljavaju odnose između te dvije države dvadeset godina kasnije možete vidjeti i čuti u ovom showu, uz cijenu ulaznice od 50 kn u pretprodaji te 60 kn na dan showa.

 

KOMEDIJA: DAME BIRAJU

24.11., 19 sati, dvorana Zrinjevac. Ni jedna predstava do sada nije pobrala ovakvo oduševljenje mahom ženske publike ali nisu rijetki ni pripadnici jačeg spola koji uživaju u urnebesnom humoru ove komedije koji se proteže od početka do kraja. Predstava govori o nezaposlenim mladićima koji u životu imaju višak slobodnog vremena, a kako bi to promijenili pronalaze oglas u novinama za stripere u jednom noćnom klubu. Mladići prihvate taj izazov i počnu mukotrpno vježbati sa trenericom, do vrhunca predstave kada se publika u kazalištu pretvara u publiku noćnog kluba...

 

STAND UP KOMEDIJA: NESHA BRIDGES

28.11., Memories Club Osijek (bivši Matrix), dolazi nam bivši rob istovarišta građevinskog materijala, iskusni kolovođa, prijatelj pripadnika romske nacionalne manjine, te kritičar eđukulturalnog kineskog diskursa i uz sve to se stigne baviti stand-up komedijom!

 

DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU

29.11.-06.12. Ovogodišnji Dani austrijske kulture u Osijeku u znaku su jubileja – Austrijski kulturni forum Zagreb slavi 10. godišnjicu ove kulturne manifestacije. Otvorenje 10. dana austrijske kulture uveličat će inscenacija djela „Wolfgang Amadé“ Renata Zanelle o životu Wolfganga Amadeusa Mozarta u izvedbi Europaballetta iz St. Pöltena na glazbu W. A. Mozarta i Antonija Salierija. Scenografiju potpisuje poznati austrijski umjetnik Christian Ludwig Attersee. Nakon otvorenja u narednim danima slijedi program koji se sastoji od izložbi, filmskih projekcija, predavanja i koncerta. Dani austrijske kulture u Osijeku, koje Austrijski kulturni forum Zagreb već desetu godinu organizira zajedno s partnerima iz Osijeka, dobar su primjer za to kako se razumijevanje, poznavanje, znanje i povjerenje iz godine u godinu može graditi i poboljšavati te naposljetku rezultirati ovako dobrom dugogodišnjom suradnjom. Austrijski kulturni forum Zagreb ovom prilikom želi zahvaliti svim dosadašnjim partnerima i njihovim suradnicama i suradnicima koji su obilježili i podupirali ovaj projekt, među ostalima to su Grad Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Kinematografi Osijek i kino Urania, Gradske Galerije Osijek – Galerija Waldinger, Muzej likovnih umjetnosti, Arheološki muzej, Muzej Slavonije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te Austrijska čitaonica. Sponzor Dana austrijske kulture u Osijeku je Raiffeisenbank, koja već dulji niz godina angažirano podržava predstavljanje austrijske umjetnosti i kulture u Osijeku. Lokacije održavanja Dana Austrijske kulture su Hrvatsko Narodno Kazalište i Kino Urania. Više informacija: www.kulturforum-zagreb.org

 

GRAND CIRKUS NA LEDU U DVORANI ZRINJEVAC

03.12., u 20 sati, dvorana Zrinjevac. Cirkuske točke koji umjetnici iz Ukrajine izvode na ledu te očaravaju publiku diljem svijeta, uskoro će moći vidjeti i publika u Osijeku. U utorak, 3. prosinca 2019., s početkom u 20:00 sati, trapavi klauni, spretni žongleri, fantastični gimnastičari, misteriozni iluzionisti i ostali izvođači iz Ukrajine, nastupit će u osječkoj dvorani Zrinjevac. „Grand” cirkus na ledu spektakl je čiji umjetnici izvode cirkuske točke na granici mogućega posljednjih sedamnaest godina. Cirkus na ledu “Grand” dobitnik je i specijalne nagrade za razvoj cirkuske umjetnosti u Ukrajini, a u prethodnih sedam godina imaju uspješne turneje širom Europe i svijeta. Predstava je atraktivna i interesantna gledateljima svih uzrasta, od 7 do 77 godina. U trajanju od 90 minuta bez pauze, umjetnici na ledu desetak puta mijenjaju kostime, koreografiju i scenografiju, tako da uz svjetlosne i zvučne efekte „Grand“ cirkus na ledu potpuno opravdava epitet „spektakl“. Cijena ulaznice iznosi 90kn, a na dan predstave 100kn.
Sjedala nisu numerirana i publika će sama moći odabrati želi li predstavu pratiti s tribina ili iz partera dvorane Zrinjevac. Prodajna mjesta: OSIJEK – Caffe bar Dvorac (Mačkamama), VUKOVAR – Hotel Lav, Eventim sustav – (kiosci Tisak Media, Petrol benzinske crpke, Exclusive Change –Mjenjačnice). Dodatne informacije kod organizatora: agencija Koncert, Osijek.

 

AKADEMIIJA ZA UMJETNOST I KULTURU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

01.01.-31.12., sve programe Akademije za umjetnost i kulturu prema rasporedu pregledajte ovdje.

 

OKOS - OTVORENO KAZALIŠTE OSIJEK

01.01.-31.12., sve kazališne predstave kazališta OKOS prema rasporedu pregledajte ovdje.

 

SCENA OSJEČKIH STUDENATA - SOS

01.01.-31.12., sve kazališne predstave prema rasporedu pregledajte ovdje. Više informacija: Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ili Scena osječkih studenata.

 

TEATAR TO GO

01.01.-31.12., sve kazališne predstave Teatra To Go prema rasporedu pregledajte ovdje.

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

 

6./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr