Corona i putovanja: Dolazak u Hrvatsku ili putovanje u inozemstvo (2020.)

 

Kako se unutar Hrvatske, većine ostalih zemalja članica EU te drugih susjednih zemalja Europe situacija s epidemijom Novog Corona virusa i bolesti Covid19 smiruje, tako se mijenjaju i uvjeti putovanja unutar zemalja kao i načini prelaska državnih granica.

Situacija ipak još uvijek nije u potpunosti pod kontrolom te je nužno i dalje poduzimati mjere opreza prilikom kontakta s drugim osobama, držati već dobro poznatu fizičku distancu od 1 metra, idealno i do 2 metra, te iako su ona u Hrvatskoj povećana s 5 na čak 40 osoba, trebali bi i dalje izbjegavati veća okupljanja ljudi.

Više ne moramo "ostati doma", ali moramo i dalje biti odgovorni. Iako bismo svi voljeli da se prilikom posjeta turističkim odredištima i ponovno možemo u potpunosti opustiti, iste preporuke odgovornog ponašanja i dalje vrijede prilikom putovanja.

Neke zemlje i dalje drže stroga pravila ulaska, dok je u drugima zbog povoljne epidemiološke situacije i izrazito smanjenog broja novozaraženih osoba situacija naoko "kao nekad".

Tako je i u Hrvatskoj iako i dalje vrijede posebna pravila putovanja, a možete ih doznati na ovome linku: "Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!" na stranici sa svim obavijestima o Coronavirusu u Hrvatskoj: www.koronavirus.hr.

Informacije s najčešće postavljanim pitanjima o uvjetima prelaska granice Republike Hrvatske potražite i na web stranici Ministarstva Unutarnjih poslova R. Hrvatske.

Na gore navedenim stranicama doznajte koje mjere morate poduzeti ako želite putovati u Hrvatsku, te kako se pripremiti za put u druge susjedne Europske zemlje.

Ukratko, državnu granicu pri putovanju u Republiku Hrvatsku možete prijeći:

 • ukoliko imate potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, a ona uključuje: potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma; ili vaucher putničke agencije i drugo - Primjer Potvrde odnosno podataka koje treba sadržavati pogledajte u PDF dokumentu ovdje: Primjer Potvrde rezervacije smještaja charter usluge i drugih usluga kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe.pdf
 • ukoliko imate dokaz o posjedovanju nekretnine ili plovilo unutar Hrvatske
 • ukoliko imate dokaz od odlasku na sprovod
 • ukoliko imate drugi neodgodivi osobni razlog. U tom slučaju vaš put u Hrvatsku morate najaviti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP RH) e-mailom na: uzg.covid@mup.hr. Na vaš dopis ćete u najkraćem roku primiti odgovor te eventualno odobrenje ulaska u Hrvatsku.
 • ukoliko imate poziv na poslovni sastanak
 • ukoliko imate drugi neodgodivi poslovni razlog. U tom slučaju vaš put u Hrvatsku morate najaviti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP RH) e-mailom na: uzg.covid@mup.hr. Na vaš dopis ćete u najkraćem roku primiti odgovor te eventualno odobrenje ulaska u Hrvatsku

Prilikom dolaska u Hrvatsku, svim stranim državljanima se preporučuje da uz iznad navedene dokumente izvrše prethodnu najavu dolaska do državne granice putem web stranice Ministarstva turizma, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova "Enter Croatia": https://entercroatia.mup.hr.

Bez ograničenja u Republiku Hrvatsku mogu ulaziti državljani sljedećih država:

 • Slovenije                                                                       
 • Mađarske                                                                     
 • Austrije                                                                           
 • Češke                                                                             
 • Slovačke                                                                       
 • Estonije                                                                                        
 • Litve                                                                              
 • Latvije
 • Njemačke
 • Poljske

Smještaj u Osijeku možete potražiti klikom na sljedeće linkove:

Dio smještajnih objekata radi i prima goste iako i dalje pod visokim mjerama opreza prema preporukama Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo koje možete pročitati ovdje: Corona preporuke HZJZ - Ugostiteljstvo, smještaj, prijevoz, trgovina.

Dolazak u Hrvatsku na jednodnevni izlet

Što se tiče prelaska autobusa turista preko granice i ispunjavanja obrasca na entercroatia.mup.hr, u slučaju da se radi o turističkom autobusu koji vozi grupu turista na isto odredište te za sve putnike (turiste) koji imaju podatke, nema nikakvih prepreka da za njih agencija popuni najavu. U slučaju redovnih autobusnih linija, gdje putnici ponaosob imaju svoju krajnju destinaciju, svaki putnik je dužan za sebe popuniti najavu. Također, treba imati na umu rezervne opcije, a to je mobilna aplikacija, gdje bi se popunjavala najava prije samog dolaska na granični prijelaz te solucija da granični policajac unese dva podatka i to broj telefona i mjesto boravka u Republici Hrvatskoj.

Aplikacija EnterCroatia aktivna je dodatno i na slijedećim jezicima: češki, slovački, slovenski, njemački, poljski i mađarski. Na mrežnoj stranici Hrvatske turističke zajednice croatia.hr objavljena je kontakt adresa: entercroatia@mint.hr na koju se mogu prijaviti bilo kakvi problemi u radu aplikacije.

 

Naslovna fotografija, izvor: www.pexels.com