Fašnik u Baranji: Petaračke Buše i Kokošuteš u Vardarcu (do 25.02.)

 

Vrijeme Fašnika, Karnevala, Poklada, u Baranji, nadomak Osijeku, i ove će godine biti prepuna veselih tradicijskih događanja.

Od sredine do pred kraj veljače posjetite Baranjsko Petrovo Selo i njihove Petaračke buše, Branjin Vrh kod Belog Manastira i Pokladno jahanje ili Vardarac nedaleko Kopačkog rita i neobičan običaj "Umlaćivanja pijetla" (Kokošuteš).

Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Đakovštini, a u Mađarskoj su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

"Petaračke buše" možete doživjeti i u Osijeku prve subote u veljači (01.02.), svojevrsnu najavu veselih događanja u Baranjskom Petrovom Selu. Posjetite tradicionalni Sajam antikviteta u Tvrđi i od 9 do 13 sati te ispred ureda TIC Turističke zajednice grada Osijeka (Trg Svetog Trojstva 5) na štandu naših maškaranih gostiju iz Baranje doznajte više o tradicijskim maskama "Buša", a možete kupiti i vlastitu ručno rađenu strašnu masku!

U nastavku doznajte više o pokladnim programima u Baranji:

PETARAČKE BUŠE (BARANJSKO PETROVO SELO)

Tradicija stara više stoljeća njeguje se i danas. Postoji nekoliko legendi o bušama. Jedna legenda kaže da su Buše  svojom bukom i galamom tjerale Turke s ovih prostora, dok prema drugoj starijoj slavenskoj legendi strašne Buše poput Zvončara na Kvarneru ili Krampusa u alpskim krajevima tjeraju zle duhove zime. Petaračke buše održavaju se u Baranjskom Petrovom Selu, u narodu zvanom i Petarda, pa otuda i naziv manifestacije. Sva četiri dana manifestacije organizirane su velike povorke koje hodaju selom, pali se Fašnik, a ne manjka ni gastronomskih delicija. Uz neizostavne krafne, pije se rakija i vino, peče se vol na ražnju, a svaki dan manifestacije završava se zabavom. Dodatne informacije kod organizatora Petaračke Buše ili TZ Baranje.

PROGRAM

16.02., Male Buše

 • 16:00 Mimohod dječjih folklornih skupina i ''Malih buša''
 • 17:00 Nastup dječjih folklornih skupina u Domu kulture
 • 19:00 Dječja zabava u Domu kulture

23.-25.02., Velike Buše - Lipe i Strašne Buše, spaljivanje Fašnika i velika karnevalska zabava na Pokladni utorak, Baranjsko Petrovo Selo (Petarda). Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Slavoniji (Đakovo i okolica), a u Mađarskoj Baranji su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

 • 23. veljače 2020. LIPE BUŠE
 • 15:00 Mimohod ''Lipih buša'' i gostujućih KUD-ova
 • 17:00 Nastupi okupljanih KUD-ova
 • 19:00 Zabava u Domu kulture uz TS ''Čuvari noći''
 • 24. veljače 2020. LIPE I STRAŠNE BUŠE
 • 17:00 Mimohod ''Lipih i strašnih buša'' uz pratnju tamburaša
 • 19:00 Zabava u Domu kulture uz band ''Alkotest''
 • 25. veljače 2020. STRAŠNE BUŠE – prikaz izvornog običaja
 • 14:00 Gastro ponuda – vola na ražnju i šarani u rašljama
 • 17:00 Mimohod ''Strašnih buša'' uz pratnju tamburaša
 • 18:00 Spaljivanje fašnika u centru sela i ''Vijesti vrapca''
 • 19:00 Zabava u Domu kulture uz band ''Alkotest''
 • 21:00 Koncert, Velika zabava pod maskama
 • Ulaz na sva događanja je slobodan

KOKOŠUTEŠ U VARDARCU (VARDARAC/BILJE)

22.02., Vardarac (Várdaróc), od 15 sati, društveni dom u centru sela. Neobični pokladni običaj duge tradicije po 18. put se ove godine održava i organizirano pod nazivom "Várdaróci kakasütés" u organizaciji KUD Vardarac. Sve se događa prema već ustaljenom rasporedu i programu: iz središta sela u ranim poslijepodnevnim satima kreće svečana pokladna povorka konjskih zaprega sa sviračima i sa zapregom na kojem se nalazi jedan kotao i čamac koji simboliziraju toplinu doma i bijeg od poplave.

Povorka se uz vrisku i pjesmu kreće seoskim ulicama, a mladići prerušeni u pijetlove silaze s kola i udvaraju, “plešu“, oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu kolonu. U zamjenu za ples djevojke i žene odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija) i sitnim novcima za bogatiju godinu. Maskirani “pijetlovi“ imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove.

U središnjem dijelu manifestacije, koje se održava u centru sela, “pijetlovi“ biraju djevojke i stavljaju im povez na oči. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu zabodenu u zemlju, tj.“umlatiti“ pijetla. Nekada je to bio pravi pijetao dok se danas upotrebljava umjetna glava. Sretnica koja uspješno obavi zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine prva udati.

U središtu sela se okupljaju mještani i znatiželjnici koji glasno bodre djevojke te se na svoje oči žele uvjeriti koja će od izabranih djevojaka pogoditi plišanu pijetlovu glavu učvršćenu u zemlju. Kao i svugdje, i u Vardarcu su poklade nezamislive bez pokladnih krafni, pa tako vrijedne Vardarčanke svake godine na pokladni utorak ispeku i podijele oko 1500 krafni.

Manifestacija se završava kulturno-umjetničkim programom i zabavom do ranojutarnjih sati te večerom za koju se priprema “iš paprikaš” od “materijala“ koji su “pijetlovi“ skupili obilazeći selo s pokladnom povorkom. Dodatne informacije kod organizatora KUD Vardarac ili TZ općine Bilje.

PROGRAM

Subota, 22.2.2020.

14:30 – Mimohod prigodno maskirane djece iz vrtića i osnovnoškolaca
15:00 – Mimohod prigodno maskirane mladeži
16:00 – Uprizorenje tradicionalne pokladne svetkovine „lupanje pijetla”.
17:00 – Kulturno-umjetnički program
20:00 – Zabava – grupa Aranycsardas i Twins band

Nedjelja, 23.2.2020.

NATJECANJE U KUHANJU IŠ PAPRIKAŠA, Kotizacija za 8 osoba iznosi 100 Kn. PRIJAVE: 091-767-5938 (ŽOLT MICHELI). Svaka ekipa dobiva oko 3 kg pjetlovine
    
13:30 – okupljanje natjecatelja
14:00 – početak kuhanja
16:30-17:00 – predaja uzoraka
17:30 – zabava