Fašnik: Đakovački bušari - najveći karneval u Slavoniji (08.-09.02.)

 

Fašnik, Poklade, Maškare ili Buše - u Slavoniji i Baranji svejedno je kako ih zovete, jer bitno je da se dobro zabavite!

Zato vas pozivamo da ovoga vikenda, u subotu 8. i nedjelju 9. veljače posjetite obližnji grad Đakovo i našu najveću pokladnu manifestaciju "Đakovački Bušari".

Središnja vesela povorka maskiranih grupa prodefilirat će centrom Đakova u subotu 8. veljače u 15 sati, a zabavna događanja potrajat će cijeloga dana!

Više o "Đakovačkim Bušarima" doznajte u TZ grada Đakova, na Facebook stranici događaja "Đakovački Bušari".

PROGRAM

8. veljače 2020. – SUBOTA

9:00-17:00 – POKLADNI GASTRO FEST "Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu", ocjenjivanje i degustacija kobasice, Lokacija: Ulica pape Ivana Pavla II (Korzo)

15:00 – POKLADNA POVORKA ULICAMA GRADA Ulica Matije Gupca – Ulica pape Ivana Pavla II – Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica kralja Tomislava – Školski prolaz – Gradska nastavno - športska dvorana - ceremonijal primopredaje ključeva Grada Đakova ispred zgrade Gradske uprave

DJEČJI PROGRAM
16:00 - dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama
16:15 - pokladna dječja zabava
Lokacija: Gradska nastavno - športska dvorana

POKLADNI PROGRAM ZA ODRASLE
17:00 - koncert: glazbeni sastav KOKTELSI
18:30 - dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima
19:00 - nastavak glazbenog programa
22:00 - završetak programa
Lokacija: Gradska nastavno - športska dvorana

9. veljače 2020. – NEDJELJA

11:00 - POKLADNO JAHANJE U ŠIROKOM POLJU

Nadomak Osijeku, ''Đakovački bušari'' su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske koja ove godine po 26. puta oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Grada Đakova. Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa - ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'' i ocjenjivanja i degustacije kobasice te centralnog događaja Đakovačkih bušara odnosno Pokladne povorke koju prevode konjanici sa pokladnim jahanjem, 8. veljače 2020.

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 2 500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Đakovo glasi kao ''srce Slavonije'' svojom ljepotom ali i gostoljubivošću što se svakako mora doživjeti!

Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

Detaljne informacije potražite u TZ grada Đakova www.tzdjakovo.eu

Fotografije korištene u članku ustupila je Turistička zajednica grada Đakova, autorica: Mirna Marić