Advent u Osijeku: adventski sajmovi Tvrđa i Gornji grad (do 24.12.)

 

Pripreme za nadolazeće božićne blagdane su krenule kao i cijele godine očekivani Advent u Osijeku! Kućice i kupole su niknule po gradu, na glavnom osječkom trgu u centru grada i na novom trgu u Tvrđi.

Božićni tramvaj kruži gradom, a na Sokolu je osvanulo veliko klizalište u božićnom ruhu. Svaki dašak svježine u zraku dodatno nas veseli u ovo svima posebno doba godine. Adventu smo se veselili i sada je konačno započeo...

Čarobnih 25 dana do Božića počeli smo odbrojavati u subotu 30. studenog, od kada je i Tvrđa ponovno postala topli dom osječkog Adventa.

Zaputite se u Gornji grad tijekom pauze na poslu, dok čuvate vaše malene unuke ili poslije dnevnih obaveza, prijepodne, popodne ili navečer te upoznajte svoje možda novo najdraže mjesto u starom gradu Tvrđi, novoobnovljeni, svjetlom okupani Trg Vatroslava Lisinskog s ledenim kupolama punim zabave.

Tijekom dana vas očekuje adventski sajam s pivnicom i Božićnim tramvajem na glavnom trgu u Gornjem gradu, a poslijepodne i uvečer posjetite omiljeni, romantični, Advent u Tvrđi s puno zabave, gastronomskom ponudom i koncertima. Ovi će događaji skupno će trajati do Badnjaka, 24. prosinca 2019.

Za sve pomalo sportskog duha tu je i ove godine Ledena bajka na klizalištu kod Sokolskog doma koje uz klizanje donosi i školu klizanja, hokej na ledu i zabavne After skate partyje!

Adventski sajmovi u Tvrđi i Gornjem gradu bit će otvoreni od 30.11. do 24.12.

Do ponedjeljka 23.12. sajam na glavnom trgu u Gornjem gradu radit će cijeli dan od 9 do 21 sat, a u Tvrđi popodne i uvečer od 17 do 22 sata (radnim danom i nedjeljom) te od 17 do 23 sata (petkom i subotom).

Na Badnjak, 24.12., sajam u Tvrđi radit će od 15 do 18 sati, uz besplatan fiš paprikaš za sve posjetitelje između 15 i 16 sati.

Sajam na glavnom trgu u Gornjem gradu će na Badnjak raditi od 9 do 18 sati.

Pivnica Osječke pivovare u kupoli na glavnom trgu radi svakog dana od 10 do 20 sati.

Božićno-novogodišnji sajam na glavnom trgu (27.-31.12.)

Iako Advent u Osijeku završava na Badnjak, na Trgu dr. A. Starčevića u Gornjem gradu se od 27. do 31. prosinca održava prigodni božićno-novogodišnji sajam s obrtničkim proizvodima idealan za "last minute" kupnju poklona najmilijima. U dijelu kućica te u središnjoj kupoli (grijana terasa) pronaći ćete bogatu ponudu pikantnih kobasica, roštilja, kuhanog vina i omiljenog Osječkog piva. Sajam je kao i tijekom Adventa otvoren cijeli dan od 9 do 19 sati, a na veliku radost okupljenih sugrađana i gostiju, radit će i na Silvestarsku noć tijekom dočeka Nove godine!

Zima nije razlog da vrijeme provedeno vani ne bude zabavno za naše najmlađe, zato je tu naš Adventski lunapark. Oslikani konjići, ringišpil i ferris wheel, uz najljepši karusel koji je već 4 godine jedan od zaštitnih znakova osječkog adventa spremno čekaju da usreće svako dijete.

Prolaz 1000 želja čarobni je tunel šarenog svjetla koje skuplja svu toplinu i šarenilo Božića u jedno posebno iskustvo. Pronađite ga, prođite kroz njega, poželite nam svima nešto dobro.

Novi trg, nov i sjajan, Trg Vatroslava Lisinskog, ovog Adventa upoznat će se s građanima i posjetiteljima Osijeka, ovjenčan blještavim zimskim sjajem. 

Šumica borova bit će savršeno mjesto za fotografiranje i kreiranje uspomena, a tri kupole nudit će posebne programe za one koji se ne žele odreći pogleda na novi trg, ali vole biti na toplom.

Kupola osječkih craft pivara, zvana Craft kupola, donosi nam sve osječke zvijezde craft beer scene, piva craft pivovara Beckers, Mali div i Legionar, kao i "craft prije crafta" rijetku craft delikatesu - Osječko nefiltrirano. Ljubitelji vina i šampanjca pronaći će sve za sebe u Tufninoj kupoli Wine&Disco, uz posebni DJ program koji će dodatno začiniti glazbenu ponudu Adventa.

Najveća kupola na novom trgu namijenjena je za one najmanje i najvažnije – djecu. U njoj se smjestio Središnji ured Djeda Mraza koji će prepustiti svoje odaje različitim zabavim sadržajima u onim trenucima kada on putuje svijetom. 

Ulica Furunica najduža je ulica našeg Adventa, posvećena vatri i toplini. Grijat će nas tu slasni zalogaji raznovrsnih kobasica, burgera, sporo pečenih koljenica, langošica, kolača, fritula, palačinki, gutljaji toplog čaja, kuhanog vina i vruće čokolade, ali i domaće rakije u desetinama okusa. Peći raspoređene ulicom okupit će ljude stisnute u male, tople krugove. U ulici Furunici najviše će nas grijati ljubav. Prema obitelji, prijateljima, djeci, gradu, Adventu, Božiću...

Toplinu će unijeti i nastupi na pozornici Kupolici gdje nas čekaju svi: i zvijezde i zabavljači i mlade nade, ponešto duhovno, ponešto tradicionalno.

Ne treba zaboraviti kako je Advent vrijeme došašća, vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić. Uz Franjevački samostan i crkvu Sv. Križa postavljen je središnji gradski adventski vijenac, na kojem ćemo svijeće paliti nedjeljom u 17:30 sati, uz glazbeni program.

Prošećite Adventom u Tvrđi i uživajte u programu, ponudi, ljepoti Tvrđe, ali najviše u onima oko vas - i ove godine, za Advent poklonite ljubav!

Sajamske kućice na Adventu u Tvrđi bit će otvorene od 30.11. do 24.12. u radnom vremenu od 17 do 22 sata.

 

Pravi adventski duh nije samo u Tvrđi. Kupola Prvog hrvatskog piva, Božićna pivnica u srcu grada, i desetak kućica oko nje unose dašak Adventa i na glavni trg. Velika kupola promjera 14 metara, donosi priliku da se sklonite od vjetra, a još uvijek uživate u pogledu na osječku konkatedralu.

Pričekajte božićni tramvaj, počastite se domaćim langošicama, kobasicama, fritulama ili palačinkama. Popijete kuhano vino ili čaj, vruću čokoladu, i pogledate ponudu naših OPG-ovaca. Uz koncerte i bogate programe koje nam ovog Adventa u centar grada donosi Osječko.

Sajamske kućice na Adventu u Gornjem gradu bit će otvorene od 30.11. do 24.12. u radnom vremenu od 09 do 21 sat.

Za sve koji s nestrpljenjem iščekuju osječku Ledenu bajku, važno je znati i kako će Klizalište Sokol Centar početi s radom u ponedjeljak, 2. prosinca.

Ledena bajka na Sokolu bit će otvorena od 02.12. do 24.12. od ponedjeljak do srijede u radnom vremenu od 17 do 20:15 sati, četvrtkom i petkom do 22:15 sati, a vikendom od 11 do 22:15 sati.

Sve je to tek početak adventskog druženja. U sljedeća 3 tjedna, pred nama su i Mia Dimšić, Brevis, Marko Tolja… inspekcija čizmica za Sv. Nikolu, dolazak Djeda Mraza, nagradne igre, božićno kino… i puno sjajnih trenutaka za pamćenje u Tvrđi, na klizalištu, u centru grada... 

Iščekivanje se bliži kraju, počinje nam Advent!