Uskrs u Osijeku - najveće uskrsno gnijezdo (10.-22.04.)

 

Uskrs u Osijeku 2019. već je tradicionalno posljednjih pet godina prva proljetna manifestacija u Osijeku koja nas ujedno vodi bliže najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu.

Programi su raznoliki, a najatraktivniji će kao i do sada biti uskrsni sajmovi domaćih proizvoda, veseli Uskrsni tramvaj, najveće uskrsno gnijezdo u Hrvatskoj s ogromnim pisanicama i zekani s poklonima za djecu, popularni Motozeke.

Klikom na link doznajte više o programima koji traju od 10. do 20. travnja 2019.:

10.-12.04., USKRSNI SAJAM BRANITELJSKIH ZADRUGA I OPG-a Od srijede do petka pred Cvijetnicu na glavnom trgu od 8 do 18 sati posjetite sajam domaćih proizvoda, zadruga i obrtnika te opg-a. Sajam organizira Braniteljska zadruga Donji grad iz Osijeka.

13.04., ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA Uskrsni sajam i program predstavljanja uskrsnih blagdanskih običaja Hrvata, Nijemaca, Srba, Mađara i drugih nacionalnih skupina građana Osijeka. Lokacija je kao i do sada Trg dr. Ante Starčevića, glavni trg. Tradicijsku gastronomiju i svoje uskrsne običaje predstavit će udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada i okolice. Stotine šarenih pisanica predstavit će tako sve boje našeg grada, ali i pobuditi druga osjetila. Kušajte jela, koja su pred Uskrs i u proljeće jeli Osječani nekad, saznajte zašto mladi Mađari polijevaju djevojke vodom u ovo doba godine, zašto se Česi umivaju u vodi s cvjetnim laticama, kako se to "opliću" puhana jaja u Đakovačkim Selcima i još puno tih divnih i šarenih detalja skrivenih u posebnostima našeg grada. Izgubite se u zvucima desetina jezika, u melodijama narječja i starih napjeva, ritmovima plesova i stotinama okusa na šarenom osječkom stolu. Ova je manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj, a njenu posebnost dodatno ističe činjenica da u Osijeku žive sve nacionalne manjine u Hrvatskoj. Vrijeme trajanja: prijepodne.

13.04., TURISTIČKI OBILAZAK GORNJEG GRADA s početkom u 13 sati ispred ureda Turističke zajednice grada Osijeka, nadomak Osječkoj katedrali na adresi Županijska ulica 2, započet će uvijek popularan turistički obilazak Gornjeg grada za sve zainteresirane Osječane i turiste. Tura traje oko 1 sat i besplatna je za sve posjetitelje.

15.-22.04., USKRSNI TRAMVAJ u dane pred Uskrs i na Uskrsni ponedjeljak (22. travnja), svako dijete će uz kupljenu kartu po 13 kuna dobiti poklon Kinder jaje, ledeni čaj i ulaznicu za Zoološki vrt. Posebno ukrašen Uskrsni tramvaj svakog će poslijepodneva voziti na Liniji 1 (Višnjevac - Zeleno polje). Na Veliku subotu tijekom trajanja Zekog sajma na glavnom trug, isti tramvaj će voziti na liniji 3 (glavni trg - kolodvor) te će u njemu biti priređena prigodna predstava za djecu i potraga za pisanicama, slično kao u super popularnom Božićnom tramvaju, a polasci će biti ispred Hotela Central. Detaljan vozni red i program pogledajte na stranici GPP-a, na Facebooku ili na plakatu pri dnu ove stranice.

20.04., NAJVEĆE USKRSNO GNIJEZDO U HRVATSKOJ Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) tijekom Uskrsa bit će ukrašen najvećim uskrsnim gnijezdom od suhe trave s velikim pisanicama od kojih je većina izrađena u osječkim školama i vrtićima, a sve u organizaciji agencije Osijek Danas. Uskrsno gnijezdo s velikim šarenim pisanicama na trgu će biti od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka.

20.03., MOTOZEKE oko 11 sati prijepodne na glavni trg će doći tradicionalna u vesele uskrsne zečeve maskirana povorka motocikala Moto kluba Osijek, poznati kao Motozeke. Oni će svu okupljenu djecu darivati poklonima za Uskrs.

Fotografije su preuzete iz arhive TZ Osijek i s portala Osijek News.