Craft Room - bar za ljubitelje finih pića i neobičnih cocktaila!

 

Čudesan bar, jednako čudesnog i strastvenog koktel virtuoza! Sve što ste ikada gledali na TV-u, filmu ..., sanjarili probati – u Osijek je s vrhunske internacionalne barske scene donio Miroslav Kljajić. Otvoren je Craft Room!

Možemo vam reći formalne činjenice: Craft Room, kokteli, koktel bar, craft pivska scena i čajevi kakvih nema nigdje u gradu… A možemo vam ispričati i što Craft Room još jeste i što će se to sutra čudesno otvoriti u Osijeku, zbog čega će Osijek postati još zanimljivijim mjestom još bogatije ponude.

SPEAKEASY je 13 prohibicijskih godina u Americi bio nazivom za mjesta uživanja alkohola, čija se lokacija saznavala isključivo usmenom predajom, gotovo šaptom. Speakeasy barovi bili su istinska mjesta zabave američke i srednje i visoke i radničke klase. Speakeasy barovi postoje i danas, a izostankom ilegale zadržavajući ekskluzivnost i ponudu koju drugi apsolutno ne mogu dostići. Takav bar – Craft Room, u Osijek je, u sklopu American bara Dollar, silnom strašću, a prije svega nevjerojatnim znanjem u pripremanju koktela, donio – Miroslav Kljajić, na svjetskoj sceni višestruko nagrađivani barmen, ili ako želite – mixologist & spirit enthusiast.

SLAVONSKI KOKTEL Prosječan Hrvat sposoban je „složiti bambus i gemišt“. Bez namjere vrijeđanja sebe i drugih, ova je tvrdnja važna za komparaciju znanja i vještina miksologa, fundamentalna za razumijevanje kilometarske razlike njegovih dostignuća prema običnim barmenima. Naime, Miro je, samo za ove naše slavonske prilike, ekstraktirao okus kulena iz stvarne namirnice, iz nekoliko režnjeva slavonske delicije, bez imalo umjetnih dodataka, a kako bi ga implementirao u jedan od svojih koktela. Ako to nije razlog ‘naklonu do poda’, ne znamo što je!

Craft Room u Osijeku iznimno je uređen. Industrijski dizajn bila je osnova, a i sve drugo prilagođeno uživanju posjetitelja. Šank u sredini lokala dominantna je pozicija, središnji prostor pozornosti. Njegov ‘krov’ su police ‘duše svih koktela’ – s jedne strane whiskey, s druge gin. Ali ne bilo koje vrste, ne one čije ste etikete vidjeli na policama domaćih trgovačkih lanaca, već geografski selektirane i složene vrhunske svjetske ‘bradnove’. Da ne ‘kitimo’ riječima odveć, samo ćemo dodati da gdjegod boca stoji više stotina kuna. Nadalje, prostor je prilagođen manjim društvima, parovima, stolovima za ponešto osame, svakako romantike … Šankom još pozornost privlače začini, bačvice, posude i drugi sadržaji potrebni miješanju koktela, a na jednom od zidova su ‘tajni sastojci’, jestivi parfemi, ekstrakcije stvarnih okusa i stvarnih namirnica koje Kljajić dodaje u koktele, kao dijelove svoje strasti i osobnosti.

MIXOLOGIST’ IZ NEW YORKA Miro je dugo ‘pekao’ zanat koktel virtuoza, barmena. Nije to ‘diploma’ koju se stječe odjednom. Prošao je svijet, školovao se kod najboljih, gdje se na škole i seminare čeka godinama, gdje primaju samo one koji dolaze s prethodno dobrim temeljima u miješanju koktela. Učio je u New Yorku, na kruzerima Carnivala, ‘mixao’ bogatima i znalcima koktela, dokazao se upravo ondje gdje je najteže – pred nepcima onih koji znaju! A onda, u jednom trenutku, željan doma i zasnivanja obitelji, a shvaćajući Osijek kao najbolje mjesto na planeti, vratio se na dravsku obalu i donio sa sobom apsolutni Hollywood, Las vegas, New York …

CRAFT ROOM, da se vratimo početku priče, nudi širok spektar whiskeya i ginova, najbolje svjetske tonike, začine, dodatke … kokteli mogu gorjeti, mogu se dimiti, svaka vam kocka leda može doći s mirisom dima, ne bi li naglasila i sve ostale okuse. Pa čak i led nije običan, već kocka impozantnih dimenzija naše osječke tvrtke i proizvodnog pogona u Osijeku, IceProduct i njenog brenda “KockaLeda”, a koju Miro po potrebi oblikuje ili koristi u cijelosti.

Nadalje, Craft Room donosi craft piva u svoju ponudu, na točionik, iz ‘kega’, a posebnost su čaj i kava. Jer, kava i čaj će se u lokalu mijenjati sukladno zahtjevima posjetitelja, a ‘brandovi’ i opet neće biti s polica trgovačkih lanaca, već s južnoameričkih brodova, kakvu još niste probali. Napokon, za one koji već nešto znaju o koktelima, ili su makar ‘zamaštali’ nekakav okus, Craft Room nudi posebnu ponudu opisa koktela u nekoliko informacija, a sukladno čemu će Miro pripremiti nešto osobno za vas, vrhunski. Vama preostaje tomu dati tek ime.

KOKTEL PO IZBORU – Ispred svega je zadovoljstvo posjetitelja. Naravno da ću dati sve od sebe prije svega informirati gosta, razgovarati o onome što znam i nudim, predložiti … Osim što znam miješati koktele, znam dosta i o njihovoj povijesti, evoluciju i izmjenu sastojaka, čime ću gostu moći opširnije pojasniti i kakav je sadržaj ispred njega u čaši, odnosno ponešto o koktelu, ponešto o proizvodnji pića koje se nalazi u baru. Ono što je važno gostu, nema nepoznanica kod nas – zaključio je Miro.

Što će reći. U haustoru u Županijskoj ulici, u dvorištu American bara Dollar, u sklopu tog poznatog osječkog lokala – zakoračite u nov svijet otvoren u Osijeku – u čudesan Craft Room! I da, svakako da znate pravovremeno, radno vrijeme je poslijepodne i uvečer, od 16 sati, nedjeljom do 23 sata, a ostalim danima do ponoći.

Kontakt (radno vrijeme od 16 sati)
Adresa: Županijska 5, Osijek
Mob: 091 988 28 58
E-mail: district5rooms@gmail.com
Facebook: Craft Room

Originalni tekst preuzet je s portala Osijek News: https://osijeknews.hr/jos-1-dan-otvorenje-u-osijeku-cudesan-bar-jednako-cudesnog-i-strastvenog-koktel-virtuoza/ (objavljeno 04.12.2018.)

Fotografije preuzete s Facebook stranice Craft Room: https://web.facebook.com/craftroomOS/