Advent u Osijeku - otkrijte radosne božićne događaje! (do 31.12.)

 

Posjetite Osijek tijekom prosinca jer vas očekuje najveći adventski sajam u Slavoniji s klizalištem i bogatim programima za djecu i obitelj, kućice s ponudom hrane i pića te velika pozornica sa zabavnim programom.

Uz središnje događanje „Advent u Parku“ i manifestaciju „Božić u Tvrđi“ očekuje vas još blagdanskih sadržaja poput veselog „Božićnog tramvaja“. Tu je i pregršt koncerata i kazališnih predstava poput „najbožićnijeg“ baleta Orašar, a za kraj godine nepropustite veseli Novogodišnji koncert u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu.

Ostanite i dan dulje, do Silvestrova te na glavnom trgu sa stotinama veselih sugrađana uplešite u Novu godinu, uz vatromet, čašu pjenušca i valcer Na lijepom plavom Dunavu!

Mnoštvo božićnih događanja na raznim lokacijama u gradu, bit će kao stvoreni za druženje s prijateljima i obitelji u okruženju svjetlucavih ukrasa, mirisu božićnih drvaca i kuhanog vina za Božić kakav ste davno poželjeli…

U nastavku vam donosimo detaljan popis većih događanja tijekom Adventa, Božića i Nove Godine (popis će se tijekom studenog i prosinca dopunjavati):

ADVENTSKI I BOŽIĆNI SAJMOVI

30.11.-31.12. ADVENT U PARKU

U bajkovito uređenom Parku kralja Petra Krešimira IV., pronaći ćete najveći božićni sajam u gradu i regiji. Uz blagdanski osvijetljene šetnice parka nalaze se kućice s obrtničkim proizvodima i ponudom lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i gastronomskom ponudom, dječji vrtuljak - karusel, središnje gradsko božićno drvce i simbol predbožićnog vremena, veliki Adventski vijenac.

Tu je i kupola u kojoj će mjesto za sebe pronaći i najzimogrozniji te velika pozornica s preko 20 vrhunskih koncerata, a već prvih dana Adventa očekuje vas koncert popularne grupe Vatra, povodom dana Grada Osijeka u nedjelju 2. prosinca.

Bit će tu i koncerti bendova Belfast food, Gustafi, Scifidelity orchestra, lokalni DJ-i, rock i zabavni bendovi iz šire regije te koncerti duhovne glazbe nedjeljom. Za djecu pripremaju se posebni programi, predstave, radionice i igraonice, skulpture u ledu i natjecanja.

U dvorištu obližnjeg Sokolskog doma, na nikad većem gradskom klizalištu, ledena ploha od 1500 kvadratnih metara osječkim će klizačima dati priliku za užitak u ledu kojeg su za sada, u Hrvatskoj imali samo Zagrepčani.

Program "Advent u Parku" organizira iskusan i vrijedan tim koji nam je i prošlih godina podario čaroliju toplih božićnih sajmova, pa s toga pohitajte u park između stare Tvrđe i Gornjeg grada provjeriti što su nam lijepoga pripremili i ovoga Adventa...

Radno vrijeme manifestacije i sajma „Advent u Parku“ je radnim danom od 16 do 22 sata, a subotom od 10 do 22 sata.

Dodatne informacije: Facebook stranica Advent u Osijeku - Advent u Parku

Kontakt za medije: Ivan Kristijan Majić; Edita Kalajdžić, adventuparku@gmail.com

30.11.-23.12. BOŽIĆ U TVRĐI

Popularna romantična kulisa Trga Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi zasigurno će biti jedno od omiljenih vam odredišta tijekom Adventa u Osijeku.

I na adventskoj manifestaciji „Božić u Tvrđi“ u sajamskim kućicama s ponudom obrtnika i OPG-a možete obaviti blagdanski šoping u potrazi za savršenim poklončićem za vaše najmilije i razveseliti ih rukotvorinama, domaćim delicijama ili sličnim poklonima ispod bora. Za sve koji pri tom ogladne, tu su kućice s gastronomskom ponudom, toplim čajem i kuhanim vinom za zagrijavanje.

Od popratnih događanja na Božiću u Tvrđi ističemo radionice za djecu uz izradu božićnih ukrasa, radionice plesa i pisanja pisama te pričanje priča za djecu u društvu božićnih vilenjaka. Djecu pozivamo i da svakako iskoriste priliku Djedu Božićnjaku napisati pismo sa željama za Božić i ubaciti ga u poseban poštanski sandučić, a oni koji su tijekom godine bili dobri, moći će i sami upoznati veselog Djedicu!

I odrasli će doći na svoje jer očekuju ih zanimljiva natjecanja u disciplinama cijepanja drva, pečenja kobasica te pivski sprint, a za dodatnu zabavu pobrinut će se DJ, No Jazz Band, OK Club, Red Roosters i Plesni studio Shine.

Radno vrijeme manifestacije i sajma „Božić u Tvrđi“ je radnim danom od 16h do 22h, a vikendom do ponoći.

Dodatne informacije: Facebook stranica "Božić u Tvrđi", Instagram: Božić u Tvrđi

Kontakt za medije: Rudolf Kalkan, rudolf.kalkan@ak-slavonija.hr; Marko Žuljević, marko.zuljevic89@gmail.com

 

DJEČJI PROGRAMI

26.11.-31.12. BOŽIĆNI TRAMVAJ

Gradski prijevoz putnika od 26. studenog do 31. prosinca 2018. po osmi put za redom otvara vrata svoje "Božićne bajke u Osječkom tramvaju".

Riječ je o iznimno posjećenoj manifestaciji koja tradicionalno razveseljava veliki broj djece u gradu i cijeloj regiji. Dječicu će tijekom vožnje gradom uveseljavati Pahuljica i Vilenjaci, a svaki mali putnik od Djeda Mraza će dobiti poklon!

Osječki božićni tramvaj voziti će svaki dan od 26. studenog do 31. prosinca 2018. godine.

Prijepodnevne vožnje rezervirane su za organizirane skupine djece iz dječjih vrtića i škola, dok su popodnevne vožnje u vremenu od 16:00 do 19:00 slobodne za sve koji samostalno dolaze na vožnju božićnim tramvajem.

Polazno stajalište božićnog tramvaja je na Trgu dr. A. Starčevića, a karte se mogu kupiti u GPP-ovoj Čarobnoj kućici, koja je smještena uz samo stajalište.

Obzirom da je broj mjesta u tramvaju ograničen, rezervacije su i ove godine obavezne. Svoje mjesto u tramvaju možete rezervirati telefonom na 031/228 351 i 031/228 303 ili osobno u čarobnoj kućici uz stajalište Božićnog tramvaja.

Više informacija: služba marketinga Gradskog prijevoza putnika, www.gpp-osijek.com

30.11., LAMPIONI ZA DAN GRADA

Tradicionalno uoči Dana grada Osijeka (2.12.) u petak 30. studenog 2018. održat će se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Izložba će se u predvečernjim satima otvoriti u Arheološkom muzeju u Tvrđi (zgrada Glavne straže) gdje će se odabrati i najljepši lampioni. Oko 18:45 djeca će na Trgu Sv. Trojstva u zrak pustiti stotine lampiona te tako i nebo nad gradom „ukrasiti“ adventskim svjetlom.

Više informacija: Facebook događaj

06.12.-06.01., ADVENT NA VODENICI I JEDINSTVENO BOŽIĆNO DRVCE NA RIJECI DRAVI

Tijekom Adventa u Osijeku, za Božić i Novu godinu, naš grad na Dravi krasit će ponovno jedno zaista posebno božićno drvce - plutajuće božićno drvce na rijeci Dravi, uz mlin-vodenicu, visoko 8 metara. U ponedjeljak 17. prosinca u 17 sati na vodenicu će članovi Izviđačkog društva Slavonski Hrast donijeti Betlehemsko svjetlo koje će tradicionalno preko Betlehema i Beča stići i do Osijeka. Od sredine prosinca će, kako tradicija nalaže sve do blagdana Sveta Tri Kralja, uz vodenicu će stajati i velike jaslice od kukuruzovine, još jedna posebnost našega grada, ujedno početna točka svojevrsnog osječkog "Puta jaslica".

Više informacija: Facebook stranica događaja Advent na Vodenici

08.12., MOTO MRAZOVI

Tradicionalna humanitarna akcija stotinu motociklista odjevenih u Djedove Mrazove uz darivanje djece prigodnim poklonima i slatkišima u 12 sati na lokaciji: Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg).

Više informacija: web stranica Moto kluba Osijek www.mk-osijek.hr

30.11.-31.12., DJEČJI ADVENT U TC PORTANOVA

Petkom, subotom i nedjeljom od 16 do 21 sat na 2. katu Portanove vas očekuje prava božićna čarolija za djecu i obitelj!

Više informacija: web stranica Dječjeg Adventa u Portanovi

06.12., SVETI NIKOLA I KRAMPUS U TC PORTANOVA

Sveti Nikola baš kao i svake godine dolazi u Portanovu razveseliti mališane i podijeliti bombone dobroj djeci. U četvrtak vas očekuje u Portanovi od 17 do 19 sati. Gdje je Sveti Nikola uvijek se nađe i zločesti Krampus, no uvjeravamo vas, posve je bezazlen.

Više informacija: web stranica događaja u TC Portanova

17.12., BETLEHEMSKO SVJETLO DOLAZI U OSIJEK I PREDSTAVA OD BIJELE LAĐE DO VODENICE

Ponedjeljak 17. prosinca 2018. u 16 sati kod Bijele Lađe (Zimska luka u Gornjem gradu) do dravske vodenica na promenadi. Treću godinu zaredom izviđači kluba "Slavosnki hrast" donose svijetlo mira na vodenicu. Ove godine po njega idu izravno u Linz u Austriju po božićno svjetlo koje onamo stiže iz Betlehema. Članica kluba, djevojčica Karla, će u ime Saveza izviđača Hrvatske točno u 17 sati pročitati poruku mira, dok mi na vodenici imamo čast biti prvi koji će omogućiti našim građanima da u svoje domove ponesu svijetlo mira, ljubavi i nade. Prije samog događaja i dolaska Betlehemskog svjetla, naša sugrađanka Nikolina Baškarad sa svojim umjetničkim obrtom Artina povest će vas u zanimljivu šetnju nazvanu "Mlinarica i hljebac kruh" s početkom u16 sati. Ova simpatična ambijentalna kazališno-turistička predstava i šetnja krenut će od Zimske luke i Bijele lađe do dravske vodenice na Promenadi, usidrene kod Solarskog trga.

Uz vodenicu se već nalazi prelijepo jedinstveno plutajuće božićno drvce, a ovom prilikom uz vodenicu će se već tradicionalno otvoriti i velike jaslice od kukuruzovine.

Više informacija: Betlehemsko svjetlo na vodenici; Božićno drvce na Dravi

KONCERTI

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI - GLAZ-B-OS

12.-20.12., koncerti, predavanja, slušaonice i radionice. Odsjek za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku po dvanaesti put, već tradicionalno organizira Glazbene božićne svečanosti.

12.12. u 19 sati, koncert povodom Svjetskog dana zborskog pjevanja, Evangelička crkva u Gornjem gradu (Adresa: Jaegerova ulica 7)

13.12. u 10 sati, "Božiću ususret", splet popularnih božićnih pjesama izvedenih na tamburici u izvedbi Tamburaškog ansambla za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka u Hotelu Osijek

17.12. u 19 sati, koncert solista i ansambla Odsjeka za glazbenu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu, Svečana dvorana

18.12. u 19 sati, "Puškin u glazbi i stihu", koncert Hrvatsko-ruskog društva "Umjetnost bez granica" iz Dubrovnika, na Akademiji za umjetnost i kulturu, dvorana br. 18

20.12., u 19 sati, natjecanje studentskih pjevačkih ansambala na Akademiji za umjetnost i kulturu, dvorana br. 18

Više informacija: Glaz-b-os festival

16.12., BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U OSJEČKOJ KATEDRALI

Osječka katedrala, nedjelja 16. prosinca u 19:15 sati, nakon večernje svete mise. Tradicionalni božićni koncert zbora Opere HNK u Osijeku. Ulaz je besplatan. Na programu splet hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama.

Više informacija: HNK u Osijeku

18.12., BOŽIĆ S KUHAČEVCIMA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Arheološki muzej u Tvrđi, u 19:00 sati. Trg Sv. Trojstva 2. Svečani koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača.

Više informacija: Božić s Kuhačevcima

20.12., PANONSKA FILHARMONIA IZ PEČUHA - SVEČANI BOŽIĆNI KONCERT: NOVA PJESMA GOSPODINU

Osječka katedrala, četvrtak 20. prosinca u 19:30 sati. Tradicionalni božićni koncert Panonske filharmonije iz Pečuha (Pannon Filharmonikusok) u organizaciji Generalnog konuzulata Republike Mađarske u Osijeku u suradnji s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Na programu glazba skladatelja: Johann Sebastian Bach i Heinrich Schuetz. Ulaz besplatan, uz dobrodošle donacije.

Više informacija: Generalni konuzulat Republike Mađarske u Osijeku

22.12., BOŽIĆNI I GODIŠNJI KONCERT "HKUD OSIJEK 1862."

U Domu tvornice šećera Osijek, adresa: Frankopanska ulica 99, vrijeme održavanja u "18:62". Folklorni koncert koji uz folklorne koreografije, pjesme i napjeve završava u božićnom ugođaju sakralnih i svjetovnih božićnih pjesama. Ulaz je slobodan.

Više informacija: www.osijek1862.com; Facebook: HKUD Osijek 1862

21.12., BOŽIĆNI KONCERT ZBORA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U CRKVI SV. JOSIPA RADNIKA

Župna crkva Sv. Josipa Radnika, petak 21. prosinca u 18:00 sati. Tradicionalni božićni koncert zbora Opere HNK u Osijeku. Ulaz je besplatan. Na programu splet hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama.

Više informacija: HNK u Osijeku

25.12., BOŽIĆNI KONCERT "HPD LIPA"

Na prvi dan Božića u 20 sati, crkva Sv. Mihaela u Tvrđi, tradicionalni humanitarni božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa. Ulaz je slobodan.

Više informacija: www.hpd-lipa.hr; Facebook: Hrvatsko pjevačko društvo Lipa

26.12., BOŽIĆNI KONCERT PJEVAČKOG DRUŠTVA SV. JOSIPA

Na drugi dan Božića u 19:45, crkva Sv. Jakova (Kapucinska crkva), Naglasak će u programu biti na božićnim popijevkama iz svih krajeva Hrvatske. Osim mješovitoga i muškoga zbora Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek nastupit će poznati vokalni i instrumentalni solisti. Zborove priprema i njima će na koncertu ravnati zborovođa prof. Slaven Batorek uz korepeticiju prof. Mirte Masle. Ulaz je slobodan.

Više informacija: Facebook stranica PD Svetog Josipa

27./28./29.12., NOVOGODIŠNJI KONCERT S TRI TENORA - HNK U OSIJEKU

Uz dašak bečkog „Neujahrskonzerta“, čiji orignial vjerujemo i vi vjerno pratite u TV prijenosu, proveselite se na Novogodišnjem koncertu u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu. Za kraj mjeseca prosinca i veseli početka nove 2019. godine počastite se koncertom za koji se uvijek traži karta više!

Više informacija: HNK Osijek, program za studeni i prosinac 2018.

 

KAZALIŠNE PREDSTAVE

12./14./17./19.12., BALET ORAŠAR - HNK U OSIJEKU

I ovoga Adventa, tijekom mjeseca prosinca u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku uživajte u jednoj od najljepših božićnih priča, baletu koji oduševljava djecu i odrasle - Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog. Izvedbe: srijeda, 12. prosinca u 19 sati; četvrtak, 13. prosinca u 19 sati; petak, 14. prosinca u 19 sati; ponedjeljak, 17. prosinca u 19 sati; utorak, 18. prosinca u 19 sati; srijeda, 19. prosinca u 19 sati.

Više informacija: web stranica kazališta HNK u Osijeku ili na Facebook stranici predstave.

 

IZLOŽBE

29.11.-20.12., VODITE ME U MUZEJ NA ADVENT

Prigodni programi u Muzeju Slavonije. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a prijave nisu potrebne, samo dobra volja.

29.11., BOŽIĆ U DUHU TRADICIJE (u 18:00 sati)

Otvorenje adventskog programa uz razgovore o običajima božićnog razdoblja, od Sv. Nikole do Sveta tri kralja. Zašto se licitar rado poklanja? Poseban gost muzejske etnologinje Vlaste Šabić je Vladimir Matoković, čuvar baštine Đakovačkih Selaca.

01.12., FILATELISTIČKA PRIČA OD KANADE DO CHRIST KINDLA (u 10:00 sati)

Božićna filatelistička priča počinje davne 1898., a kustos Branislav Miličić zna kako je sve započelo. Saznajte i vi, kroz razgovor i dječju radionicu, o poštanskim markicama i pečatima iz radionice Christ Kindla* (*Christkindl, njemački izraz čest u staro-osječkom i slavonskom govoru = Dijete Isus)

06.12., VILINSKA DIZAJNERSKA RADIONICA (u 18:00 sati)

Male rukotvorine mogu postati vrlo osoban i divan dar našim najmilijima. Naučite oslikavati tekstil uz vještu Tamaru Majer. Izradite prigodan dar za nadolazeće blagdane.

08.12., ZIMSKA ŠKOLA KULTURE (u 10:00 sati)

I ove godine u Muzej stiže Zimska škola kulture. Udruga Kultakt pripremila je za male posjetitelje muzeja veselu, adventsku radionicu.

13.12., MOJA MALA DEKORACIJA (u 18:00)

Kostimografkinja Zdenka Lacina otkriva male tajne krojačkog majstorstva kako vješte ruke uz malo mašte od umjetne kože mogu izraditi pahuljaste dekoracije.

15.12., GLAZBENI INSTRUMENTI IZ MUZEJA (u 10:00)

Kroz razgovore i svirku proširit ćemo dosadašnja glazbena znanja i iskustva malih posjetitelja, a one koji se s glazbenim instrumentima možda još nisu susreli zainteresirati za njih. Glazbena radionica za djecu uz muzikologinju Vilenu Vrbanić i kustosicu Andreju Šimičić.

15.12., ZA NAJLJEPŠI KRISPAN IKAD (u 18:00)

Vesele i drage Šokice i ove će godine podučiti sve nas kako se ukrašava krispan*. Na radionici u organizaciji Udruge Šokačka grana naučit ćemo ukrašavati medenjake i nizati kokice u ukrasne niske (*Krispan od Christbaum, iskrivljen njemački izraz čest staro-osječkom i slavonskom govoru = božićno drvce)

20.12., KNJIGOLINA (u 18:00)

Priče i legende su od davnina neizostavni dio odrastanja svakog djeteta. Uz Knjigolinu će i mašta postati dio naše adventske stvarnosti. Poslušajmo priče, a nakon toga zaigrajmo poučne i vesele igre.

Više informacija: web stranica Muzeja Slavonije; Facebook stranica programa Vodite me u Muzej na Advent

14.-15.12., RE-ART - BOŽIĆNO IZDANJE

ReArt - umjetnička izložba i sajam održat će se 14. i 15. prosinca 2018. u TC Esseker centar u Gornjem gradu u Osijeku (blizu glavnog trga). Na njemu će umjetnici i svi kreativci predstaviti svoj rad, kao i udruge, zadruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade.

Proizvodi uključuju slike, crteže, ilustracije, grafike, fotografije, dizajn (produkt, modni), re-dizajn, suvenire ili od predmete opće uporabe, igračke i biljnu kozmetiku, slikovnice i stripove tiskani u maloj nakladi i slične umjetničke proizvode.

Cilj ReArta, pa tako i ovog blagdanskog izdanja, je predstaviti publici male kreativne industrije grada Osijeka kao i šire te stvoriti ugodan ambijent vezan uz božićnu tematiku.

Više informacija: http://reartfestival.blogspot.com

24.12.-13.01. OSJEČKI PUT BOŽIĆNIH JASLICA

U ovu posebnu tematsku hodočasničko-turističku rutu povezali smo nekoliko lokacija na kojima postoje ili će se tijekom blagdana postaviti „javne“ božićne jaslice: kod dravske vodenice, u izlogu Turističke zajednice te na još nekoliko mjesta u izlozima trgovina i ugostiteljskih objekata na Trgu dr. Ante Starčevića i u Kapucinskoj ulici. Središnja mjesta s nekim od najljepših božićnih jaslica (od milja zvanima „Betlehem“) u Slavoniji i Baranji nalaze se pak u osječkim crkvama.

Više informacija: Osječki put Božićnih jaslica

 

ZABAVNA DOGAĐANJA

31.12., SILVESTROVO I DOČEK NOVE GODINE NA GLAVNOM TRGU

Točno u podne, u 12 sati, održat će se tradicionalno kupanje „Osječkog tuljana“ i prijatelja u ledom okovanoj Zimskoj luci na rijeci Dravi u centru grada.

Od 11 do 13 sati u Parku kralja Petra Krešimira IV. na Adventu u Parku, održat će se "doček Nove godine za djecu" uz glazbeni program, odbrojavanje do podneva, puštanje balona u zrak , scenski vatromet, konfete i podjelu dječjega šampanjca.

Za "najluđu noć u godini" navečer ponovno dođite u središte grada na kuhano vino, topli čaj i koncert uz središnji gradski doček Nove godine na glavnom trgu. Kad obližnja Osječka katedrala odzvoni pola noći, pridružite se ostalima i zaplešite uz „bečki valcer“ i veliki vatromet!

Glazbeni program na Trgu dr. A. Starčevića započinje u 22 sata, a nastupit će poznati osječki bendovi: Igor Delač i Aura band te Tamburaški sastav Lege.

U tijeku je promotivna akcija s HŽ Putničkim prijevozom i osječkim ugostiteljima. Više doznajte klikom na link Vlakom na Advent u Osijeku uz 40% popusta - pa i više!

Galerija fotografija Advent u Osijeku 2016., 2017. i 2018.