Radionice, promocije, predavanja

Ovdje doznajte koje će se radionice i predavanja dogoditi u Osijeku.

Doznajte i informacije o promocijama kulturnih i društvenih događanja, inicijativa, predstavljanjima knjiga i drugih publikacija koje će se uskoro dogoditi u gradu te njihovim lokacijama.

Klikom na mjesto događanja doznate više o programu.

 

VINSKA MUŠICA - DEGUSTACIJE VINA PETKOM

do 31.12., petkom od 20 sati. Očekuje vas dobro društvo, zanimljiva vinska priča, fina vina i malo meze da lakše klizi, a prije svega toga obavezno je rezervirati svoje mjesto putem facebook stranice ili kupnjom degustacije u Vinskoj mušici (Kapucinska 39) ili na broj 095 350 99 39. Rezervacija je obavezna zbog ograničenog broja mjesta. Cijena degustacije po osobi je 100 kuna. Vidimo se u vinskom baru Vinska mušica na osječkom Korzu, blizu Kapucinske crkve, na predstavljanju nove vinarije.

 

UPRAVLJANJE KONFLIKTIMA

21.-22.11. pozivamo Vas na radionicu „Upravljanje konfliktima“ koja će se u organizaciji Državne škole za javnu upravu održati 21. -22. studenoga 2019. od 9 do 16:30 u Javnoj ustanovi Županijske razvojne agencija Osječko-baranjske županije, Stjepana Radića 4 u Osijeku. Svrha seminara je identificirati vrste konflikta, demonstrirati i raspraviti elemente konflikta, prepoznati njegove uzroke, demonstrirati konfliktne situacije i kako ih riješiti, identificirati i prezentirati vještine za poboljšanje interpersonalne komunikacije čime se sprječavaju konflikti, objasniti i demonstrirati kako poboljšati proces odlučivanja i pregovaranja u svrhu sprječavanja konflikta. Detaljne upute o postupku prijave možete pronaći na http://www.dsju.hr/official-documents/DSJU_upute_brosura.pdf. U slučaju bilo kakvih nejasnoća, slobodno se obratite telefonom na 01 4802 215 ili e-mailom na adresu andja.pasalic.strasek@dsju.hr

 

PREDAVANJE: STRAHOVI KOD PASA

30.11., udruga HOP pod pokroviteljstvom salona Gala i Pet Home Hrvatska organizira predavanje na temu Strahovi kod pasa: zasto i cega se psi boje? s posebnim naglaskom na nadolazece blagdane i vrijeme pucnjave te predavanje na temu agresije iz straha, problema s kojim se mnogi vlasnici pasa susreću. Predavacica teme o strahovima kod pasa je dr.sc. Irena Petak, savjetnica za ponasanje zivotinja a o agresiji iz straha govorit će nam Josip Novak, dugogdišnji sudac za rad sportskih pasa, kinolog te instruktor za školovanje pasa. Trajanje predavanja i diskusije je 4 sata a nastavak je neformalno druzenje uz kavu/čaj kada cete moci dogovoriti i individualne konzultacije. Za sve sudionike osigurani su pokloni. Vise informacija mozete dobiti na broj telefona 099 668 23 71.

 

VODENICA NA DRAVI: PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE I DEGUSTACIJA TRADICIJSKIH JELA

01.12., od 15:30 sati, otvoreno za građane: stručno vodstvo (povijest vodenica, dječje radionice i igraonice starih zanata), paljenje prve svijeće na adventskom vijencu, podjela paketiće žita, degustacija tradicionalnih jela (puru od brašna s vodenice, čvarci, švargl, pracne, razni namazi, „kruha masti, paprike“, domaćeg pekmeza, domaći voćni sok, kuhano vino, čaj). Lokacija: Solarski trg, Promenada između broda Galija i skele Kompe.

 

PREDAVANJA I RADIONICE: OSIJEK YOUTHNITED

03.12., od 10 do 15 sati, Društveni centar Stara Pekara, organizator Savjet Mladih Grada Osijeka. "Youhtnited" je nastao na ideji umrežavanja, povezivanja i zajedničkog stvaranja. Organizacije civilnog društva (udruge) su one koje mogu ponuditi razne programe za mlade, mladi individualci su oni koji su prepuni ideja i mogu preuzeti inicijativu - to dvoje je dobitna kombinacija za stvaralaštvo i promjenu. Youthnited 2019. ove godine predstavlja bogat program i to ni manje ni više nego u novoizgrađenom centru "Stara pekara", gdje želimo zavrtiti priču "Centra za mlade"! Zato nas podržite, svojim prisustvom, svojim idejama i svojim sudjelovanjem - sudjelujte u cjelokupom događaju ili se prijavite na neke od zanimljivih radionica.

 

VEČER POEZIJE: 50 POEMS FOR SNOW

12.12., 20 do 21  sat, Vodena vrata, Tvrđa. 50 Poems for Snow osnovan je u Zagrebu 2012. godine, a radi se o neprofitnom međunarodnom festivalu poezije koji se održava jednom godišnje i to prvu večer nakon pada prvog obilnijeg snijega u određenom gradu. Čitanje poezije organizirano je na otvorenom, a cijeli posao organizacije odrađen je od strane pjesnika koji čitaju. Festival je strogo volonterski nastrojen. Prijašnjih godina smo čitali kod secesijskog Zdenca na promenadi, u Parku kralja Držislava (kod 'Školjke') te u prekrasnom ambijentu Perivoja kralja Tomislava. Po dobrom starom običaju uvijek nam nešto mira ne da pa smo se ove sezone odlučili iznova mijenjati lokaciju te čitati poeziju kod svima poznatih osječkih Vodenih vrata. Riječ je o jednom od najpoznatijih simbola Osijeka, a novouređeni ambijent će pod prvim snijegom pružiti pravu malu poetsku atmosferu. Poeziju na četvrtom osječkom izdanju festivala čitat će Slavko Babić, Bruno Koić i Mislav Bartoš, a ovosezonsko izdanje posvećeno je grčkom pjesniku Dinosu Christianopoulosu. Festival se ove sezone održava u preko 20 gradova iz 10 zemalja s područja Europe i Sjeverne Amerike.

 

KAKO PRIJEĆI NA BILJNU PREHRANU S PUNIM POVJERENJEM

14.12., biljna prehrana je za mnoge nepoznanica, pa čak i ukoliko ste se već odlučili da prijeđete na ovakvu ishranu, možete imati dosta pitanja poput odakle dobiti protein i energiju, koji je glavni izazov za sportaše na biljnoj prehrani, kako da se hranite kada niste kod kuće pa čak i kako se suočiti sa stalnim pritiskom društva. Na ovom predavanju ćete dobiti odgovore na ova i još mnoga pitanja i saznati kako s punim povjerenjem prijeći na biljnu prehranu.

 

RADIONICE, PROMOCIJE, PREDAVANJA U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI - GISKO

01.01.-31.12., ovdje pregledajte predavanja u organizaciji GISKO-a tijekom godine

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U MUZEJU SLAVONIJE OSIJEK (MSO)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji MSO tijekom godine

30.11.-22.12., VODITE ME U MUZEJ NA ADVENT, kreativne radionice tradicijskih vještina i zanata te upoznavanje s radom muzeja, za djecu i odrasle

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U OSIJEKU (AMO)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji AMO tijekom godine

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI - ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK (HGK)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji HGK ŽK Osijek

 

RADIONICE U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU (POU)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji POU - Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku.

 

PROGRAMI U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI (MUO)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti. Subotom od 10 do 12 sati dječje radionice Mali prijatelji muzeja. Utorkom od 16 do 20 sati radionice za odrasle.

04.12., MOJ OSIJEK od 18 sati, radionica uz proslavu Dana Grada Osijeka (2. prosinca)

14.12., MALI PRIJATELJI MUZEJA od 10:30 do 12 sati, radionica za djecu.

14.12., RADIONICA ZA ODRASLE od 16 do 18 sati, od 18 do 20 sati

 

PROGRAMI U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU (DAOS)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji Državnog arhiva u Osijeku.

28.11. od 12 sati, PREDSTAVLJANJE KNJIGE: „Popis katoličkog stanovništva u istočnoj Slavoniji 1767. godine/ A kelet-szlavóniai katolikus lakosság 1767. eví összeírása“, priredio Denis Njari, tiskana u suradnji Državnog arhiva u Osijeku i Pečuške biskupije.

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U ORGANIZACIJI MATICE HRVATSKE

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji Matice Hrvatske tijekom godine

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU (AUK)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji AUK tijekom godine

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U UDRUZI "NOVA AKROPOLA", OSIJEK

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji osječke podružnice udruge Nova Akropola.

 

WINE OS, FESTIVAL VINA DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA 2020.

10.-11.01., dvorana Gradski Vrt od 15 do 21 sat. Na ovome vinskom sajmu veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja svim posjetiteljima pruža priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije. Šesti WineOS održat će se na čak 1.900 četvornih metara dvorane "Gradski vrt". Značajno povećanje prostora donosi i puno bogatiji program oba dana festivala te, logično, i značajno veći broj izlagačkih mjesta. Posjetitelje će dočekati 90-ak izlagačkih mjesta koja će i vinarima te ostalim izlagačima ponuditi značajno veći komfor nego do sada, budući da će pojedinačni štandovi zauzimati površinu od devet četvornih metara. Osim toga, očekuje nas i velika pozornica na kojoj će se tijekom oba festivalska dana održavati brojne prezentacije i promocije. Jedan će dio dvorane biti rezerviran za restoransku ponudu, a, osim vinara i proizvođača delicija, predstavit će se i proizvođači rakija i craft piva. Ulaznice za festival uskoro će krenuti u prodaju po cijeni od 80 kuna te će ih zainteresirani moći nabaviti u Vinoteci "Vinita" u Strossmayerovoj 21. Na istom će se mjestu prodavati i ulaznice za radionice čiji će raspored biti objavljen krajem studenog, a karte će biti u prodaji početkom prosinca. Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.