Osječka zima

Photo by: TZGO

Što pomislite kada čujete riječi „zima u Osijeku“? Je li to najljepši Advent u Hrvatskoj i njegov prepoznatljivi panoramski kotač te zlatne i ledene lampice koje obasjaju grad u prosincu? Ili je prva asocijacija ona topla, prepoznatljiva slavonska gostoljubivost i uživanje u specijalitetima regije koji ugriju i najzimogroznije? Možda je to ipak snježni pokrivač koji prekrije brojne perivoje i parkove inače najzelenijeg grada u Hrvatskoj?

Predstavlja li, pak, Osijek u zimskom ruhu za Vas potpunu nepoznanicu koju tek treba otkriti, donosimo četiri iskustva koja ne smijete propustiti nađete li se u gradu tijekom zimskog perioda.

1. Adventske radosti

Tijekom prosinca,  grad prožimaju mirisi uličnih jela i toplih napitaka i ispune zvuci žive blagdanske glazbe i veselja. Čarolija Adventa u 2022. kulminira u baroknoj jezgri Tvrđi gdje posjetitelje dočekuju drvene kućice pune slatkih i slanih okusa, ali i unikatne i obrtničke rukotvorine i proizvodi kakve bi svatko volio vidjeti ispod bora. Posebno mjesto u osječkoj blagdanskoj priči zauzima božićni tramvaj koji iz godine u godinu nanovo oduševljavaju svojim inovativnim dekoracijama. Ove godine gradom na Dravi prometuju čak dva čarobna tramvaja, Esseker Express i Ledeno kraljevstvo, a zimske radosti za sve uzraste upotpunjuje i omiljeno klizalište Sokol. Doček Nove godine na glavnom osječkom trgu i produžetak adventske zabave poput panoramskog kotača i klizališta do sredine siječnja savršene su prilike za one koji u rijeci blagdanskih obaveza ne stignu uživati sve do početka sljedeće godine.

2. Smiraj u bajkovitoj Tvrđi

Ljepota stare barokne jezgre dobiva posebni izražaj u vrijeme prvih pahulja i ranog popodnevnog paljenja uličnih svjetiljki. Smiraj u osječkoj Tvrđi, kada se stišaju zvuci vanjskih terasa inače punih studenata i školaraca (ali i profesora), priča nam glasno svoje legende iz prošlosti tri stoljeća stare utvrde. Jedna u moru legendi iz prošlosti grada kaže da je tijelo graditelja Tvrđe Johanna Stephana von Beckersa sazidano u zidine pokraj Vodenih Vrata, a njegov duh i danas luta mračnim ulicama utvrde koju je sagradio unatoč brojnim teškoćama. Tvrđa je kao najsigurnije utvrđenje jugoistočnog dijela Habsburške Monarhije poslužila i u vrijeme Napoleonovih ratova, kada je u nju premještena carska riznica iz Beča, a vjeruje se da je jedna škrinja puna zlata i dalje zakopana u njezinim neistraženim tunelima.

3. Gastronomski užici

Zanimljiva prošlost i geografski položaj Osijeka očitavaju se u tradiciji jela koja su nastajala pod utjecajem dodira i razmjena različitih kultura. Neka su se jela danas prilagodila modernijim izričajima pa se za ručak možete počastiti vrhunskim mesnim proizvodima regije ukomponiranim u, primjerice, prepoznatljive i pristupačne burgere i wrapove, a od brze hrane tu je i nadaleko poznata Slavonska pizza. No, poželite li počastiti svoja nepca okusima domaćih i starijih recepata, probajte, primjerice, fiš paprikaš, perkelt od riječne ribe i domaće tjestenine ili specijalitete od crne slavonske svinje, autohtone pasmine križane u okolici Osijeka. Ne propustite sljubiti jelo s čašom vina „osječkih vinara“, vinara s osječkom adresom koji svoje vrhunske sorte uzgajaju u erdutskim i baranjskim vinogradima. Kako je Osijek grad piva okružen vinogorjima, saznajte i što nudi lokalna craft scena u jednoj od gradskih pivnica.

4. Kulturno uzdizanje

Bijeg od niskih temperatura potražite istražujući visoku kulturu. Poznati grad sporta diči se muzejskim institucijama i galerijama koje čuvaju neprocjenjivo kulturno i povijesno blago grada na Dravi. Samo u staroj baroknoj Tvrđi pronaći ćete čak četiri muzeja: Muzej Slavonije, Arheološki muzej, Muzej školjaka i vodenog svijeta te Muzej osobnih priča. Ispunite žeđ za znanjem i novim iskustvima, a zatim se zaputite u Muzej Likovnih Umjetnosti u najljepšoj ulici u gradu, Europskoj aveniji. Mnogi su veliki umjetnici potekli iz Osijeka ili u njemu pronašli inspiraciju. Posjetite skulpturu najvećeg osječkog kipara Oscara Nemona u istoimenom parku ili otkrijte hrvatskog Paganinija Franju Krežmu čiji je kip iznjedrio veliki Vanja Radauš.