Osječka vinska priča

OSJEČKA VINSKA PRIČA

Zamislimo svaki vinograd u okolici Osijeka kao jednu razgranatu vinovu lozu. Ta se loza vodenim i suhozemnim putevima širila i širi do današnjih dana do grada na Dravi, gdje se isprepliće s ostalom ponudom regije ili dalje nastavljala svoj put. Osijek je urbano i izvanagrarno središte regije koji kao magnet privlači najbolje iz okolice, a u novije vrijeme romantični vinski podrumi njegove okolice zamamno privlače Osječane i brojne turiste (putnike namjernika) da uživaju na svojevrstan originalan način na mjestu "dobre kapljice".

Osječka vinska priča priča je o urbanom gradu okruženom vinogorjima, a čija povijest i kulturna baština krije pitke priče iz prošlosti. Što je bila bećarina, gdje se nalazio Vinski trg i tko su "Osječki vinari" ako Osijek nema vinograda, saznajte u nastavku teksta.

BEĆARINA

ili kako je nastao namet na veselje

Premda se namet i veselje teško spajaju u istu rečenicu, u Osijeku je nekoć davno postojao propis vezan za prekomjernu konzumaciju "soka" iz grožđa i šljiva. Izgradnjom barokne Tvrđe Osijek je postao važno vojno središte Habsburške Monarhije, a u samoj su Tvrđi obitavali brojni vojnici, časnici i civili. Istjerivanjem Osmanlija iz Osijeka i Slavonije smanjila se vojna aktivnost, pa su vojnici i civili duge večeri kratili u gostionicama Tvrđe. Bilo je to vrijeme kada se javna rasvjeta palila ručno, a trošak grada za to se podmirivao, između ostaloga, i od vinskog prireza po buretu vina pristiglog u grad (Weinaufschlag) i od bećarine (Taxa vagabundorum). Bećarinu je plaćao svatko pripit ili trijezan zatečen na ulicama Tvrđe u kasnim noćnim satima.  Deblji kraj te priče često su izvlačili upravo vojnici željni noćnih izlaska koji bi tako svoje bećarenje Tvrđom skupo, ali redovito platili. Sam naziv tog nameta povezuje se s riječju bećar koja opisuje veselog i vragolastog momka željnog dobrog pića i zabave.

VINSKI TRG

ili priča o sajamskom središtu

Kada je u prvoj polovici 18. stoljeća na mjestu nekadašnje osmanske palanke i ranijeg srednjovjekovnog Eszega (Osijeka) izgrađena barokna utvrda Tvrđa, ona je postala važno vojno središte jugoistočnog dijela Habsburškoga Carstva, potonje Austro-Ugarske Monarhije. Mnoštvo vojnika smještenih na jednom mjestu značilo je i veliku potražnju za vinom, pa su se na današnjem Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, nekadašnjem Vinskom trgu (Weinplatz), petkom i subotom dopremala crna i bijela vina iz ugarske Baranje te prodavala vojnicima i gostioničarima. Vojna nazočnost u Tvrđi, osim što je potaknula konzumaciju vina, utjecala je i na razvitak krčmarstva, pa je Tvrđa 1753. brojala čak 38 gostionica.  Potreba za vinom zadržala se sve do 20-ih godina 20. stoljeća kada su tijekom jeseni vinski trgovci na tvrđavski trg dolazili s kolima natovarenim buradima punim vina te preplavili prostor oko Kužnoga pila. Iako je Vinski trg promijenio svoje ime, tradicija potrage za dobrom čašicom i danas daje Tvrđi središnju odrednicu zabave i razonode u gradu Osijeku.

OSJEČKI VINARI

Tko su osječki vinari?

Osječki vinari jedinstven je pojam koji obuhvaća male i velike proizvođače „s osječkom adresom“, čiji su se vinogradi i vinski podrumi smjestili u plodonosnim vinogorjima Hrvatskog Podunavlja: Baranji i Erdutu. Neumornim poduzetničkim duhom i radom vlastitih ruku, osječki su vinari uspješno izgradili prepoznatljive brendove u zdravoj konkurenciji i suradnji, neki nastavljajući višegodišnje obiteljske tradicije. Njihove osobne priče dobro su poznate u gradu, a brojne nagrade kojima se diče dovoljno govore o kvaliteti njihovih sorti i uloženom trudu. Osijek danas broji ukupno devet osječkih vinara: Josić, Kusić, Kalazić i Novački u Baranji te Antunović, Siber, Brzica, Iuris i Pavić u Erdutu.

Gdje su osječki vinari?

Vinarija Kalazić: Planina 8, Zmajevac; 031 214 511

Vinarija Kusić: Planina 180, Zmajevac; 095 2977 111

Restoran i vinarija Josić: Planina 194, Zmajevac; 099 7365945

Vinarija Svijetli Dvori: Kolodvorska 99a, Karanac; 091 1281 846

Vinarija Antunović: Ul. braće Radić 19, Dalj; 098 268 230

Vinarija Siber: Cesta Svetog Martina, Erdut; 098 573 417

Vinarija Brzica: Erdutska planina 18, Erdut; 091 297 3410

Vinarija Iuris: Dalj planina, Kraljevo brdo; Dalj; 098 1692 346

Erdutski vinogradi: Trg Branka Hercega 1, Erdut; 031 596 555

Posjet vinarijama moguć je uz prethodni dogovor.

Ostali vinari Baranje: Alexandar, Belje, Gerstmajer, Jurković, Kočevar, Kolar, Kovats, Matijević, Pinkert, Szabo, Trojnaš, Underground, Vukoje, Zajec

Ostali vinari Erduta: Danubio, Jakovac, Janečić, Magistra