Osječka ljetna noć

 

Ispratimo kolovoz sa stilom - Osječka ljetna noć

Zadnji vikend u kolovozu Osječani već tradicionalno obilježavaju simboličan završetak ljeta na trećoj Osječkoj ljetnoj noći. Ove godine zbog najave lošeg vremena i kiše za petak i subotu, odlučili smo se Osječku ljetnu noć preseliti sa zadnjeg vikenda na zadnji dan kolovoza, kako bi ipak ispratili ovaj mjesec  pod vedrim nebom.

Stoga, pozivamo sve ljubitelje Osječkih ljetni noći da u utorak 31.08.2021.  godine prošeću Osijekom, posebno našom Promenadom jer će ih tamo dočekati još bogatija ponuda lokalnih obrtnika i mini sajam osječkih vinara  uz poznate i ugodne glazbene zvuke iz osamdesetih.

Za najmlađe, u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti, organizirana je  kreativna radionica pod nazivom Čarobna šuma posvećena poznatom osječkom slikaru iz sredine 19. stoljeća Adolfu Waldingeru. Djeca će  imati priliku okušati se u tehnici crtanja tušem te  upoznati s pojmom pejzaža i tako stvoriti jednu  zajedničku  čarobnu šumu.

Naši vrhunski turistički vodiči do sada su Vam prenijeli priče o slavnim i zaslužnim stanovnicima grada, a ovog puta dođite i poslušajte manje i više poznate osječke legende. Pronađite ih na glavnom trgu dr. Ante Starčevića.

PROGRAM

  • Šetalište kardinala Franje Šepera, spust kod mosta – 19:00 do 23:00 h

Mini sajam osječkih vinara

Uz samu Promenadu pronađite zanimljive vinske kućice i kušajte vina poznatih osječkih vinara te predahnite od šetnje u blizini romantičnog Secesijskog zdenca.

  • Šetalište kardinala Franje Šepera – 19:00 do 23:00h

Prigodna prodaja obrtnika

Osječka ljetna noć i ovog će puta obogatiti Promenadu ponudom lokalnih obrtnika koji će predstaviti svoje domaće i raznovrsne te unikatne proizvode. Šetnja i razgledavanje bit će popraćeni dobrom glazbenom atmosferom.

  • Trg. A. Starčevića – 20:00 do 21:00h

Turističke priče

Na glavnom osječkom trgu dočekat će vas vrhunski vodiči sa zanimljiv legendama grada Osijeka. Dopustite da vas na trenutak vrate u misterioznu prošlost. Kao i do sada, priče će započinjati svakih 15 minuta te na taj način svi zainteresirani posjetitelji mogu bez žurbe obići sve naše vodiče i poslušati zanimljive priče koje su im pripremili.

  • Dvorište Muzeja likovnih umjetnosti,  Europska avenija 9 – 17:00 do 18:00 h

Kreativna dječja radionica Čarobna šuma

Grad Osijek i Turistička zajednica grada Osijeka pobrinuli su se da treća i posljednja Osječka ljetna noć bude i najzanimljivija do sada, u duhu širenja dobrih vibracija koje nas prate ovog ljeta. Zato idućeg tjedna budite dio energičnog ritma grada i ispratite posljednje dane kolovoza u stilu!

____________________________________________________________________________________________________

Dugo i strpljivo čekanje se isplatilo te je Osijek ovog ljeta ponovno oživio i postao snažan magnet dobrih vibracija. Nakon niza vrlo uspješnih koncerata i manifestacija u lipnju i srpnju, dobre vibracije se nastavljaju, te Grad Osijek i Turistička zajednica grada Osijeka u subotu 31. srpnja 2021. organiziraju drugu Osječku ljetnu noć.

Vikend pred nama s dvije atraktivne manifestacije U gostima i Osječkom ljetnom noći zaokružit će urbane sadržaje u gradu tijekom srpnja i unijeti svježinu u ove tople sunčane dane.

PROGRAM:

SUBOTA

  • Šetalište kardinala Franje Šepera (Promenada)  - 20:00 do 23:00 h

Prigodna prodaja lokalnih obrtnika i dodatni glazbeni sadržaj

Osječka ljetna noć kao nezaobilazni ljetni ulični događaj pozitivnih vibracija i ovaj će puta dodatno oživjeti osječku Promenadu ponudom lokalnih obrtnika koji će prirediti već prepoznatljive domaće i raznovrsne proizvode. Uz posebno odabrane glazbene zvuke DJ Brke koji glazbu pušta sa starih ploča, naši mlađi posjetitelji moći će uživati i u zabavnim radionicama za koje će se pobrinuti Kulturni centar Osijek i Udruga za rad s mladima Breza. Događaj pogledajte ovdje. Prijave na radionice moguće su putem ovog linka. Mlade posjetitelje Promenade zabavljati će i ulični zabavljači koji su došli iz cijele Europe!

  • Sakuntala park, kino Europa i kino Urania – od 20:30 do 21:30 h

Turističke priče

U duhu interkulturne razmjene i povezivanja na lokalnoj i europskoj razini koju ovaj vikend donosi trodnevna manifestacija U gostima u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza, Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva i Kulturnog centra Osijek, ove Osječke ljetne noći osječki turistički vodiči predstavit će životne priče istaknutih pojedinaca iz osječke povijesti koji su upisali grad na europsku, ali i svjetsku kartu kulture i znanosti. Na tri lokacije pet vrsnih vodiča otkrit će znatiželjnim prolaznicima zanimljive pripovijetke o velikim ljudima našeg malog grada, ljudima širokih svjetonazora čije je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag u našim udžbenicima, na našim ekranima, ali i u našim srcima.

Pronađite ih kod Sakuntala parka, kina Europa i kina Urania, te zastanite i poslušajte zanimljivosti o nobelovcima, dvostrukom oskarovcu, glazbenoj legendi i poznatom meceni.

  • Dvorište Stare pekare - 21 h

Završna produkcija Edered - europski dramski susreti na temu Urban Jungle. Mladi iz hrvatske i mađarske, grčke, njemačke i pvicarske i belgije i nizozemske našli su se i radili u 4 europska grada, tesaloniki, Turgi i Bruxelles, uz koordinaciju iz Osijeka. Završnica ide uživo iz Osijeka.

NEDJELJA

  • Tvrđa (kod Arheološkog muzeja) - Dan kad sam upoznao cara – od 20:00 h

Turističko-ambijentalna predstava - prijave putem kreiranog facebook događaja

TZ grada Osijek u suradnji s Otvorenim kazalištem Osijek i Kulen travelom u nedjelju 01. kolovoza 2021. godine u sklopu manifestacije OLJN donosi premijeru turističko-ambijentalne predstave „Dan kad sam upoznao cara” inspirirane stvarnim posjetom cara Josipa II. Osijeku. Predstava će kroz igru likova na ulicama Tvrđe donijeti povijesne činjenice, zanimljivosti i sočne detalje o ljudima tog doba. Događaj pogledajte ovdje.

Iako će i druga ovogodišnja Osječka ljetna noć zbog epidemioloških mjera trajati do ponoći, bit će drukčija i posebna za sve one koji će pronaći nešto za sebe i tako nastaviti dugogodišnju tradiciju druženja, zabave i uživanja u gradskom điru duž najljepše riječne šetnice Promenade.

____________________________________________________________________________________________________

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u OLJN 2021. da se jave putem Poziva za iskaz interesa za sudjelovanje na Osječkoj ljetnoj noći 2021. godine koji se može preuzeti ovdje: Poziv za iskaz interesa OLJN 2021.pdf.

____________________________________________________________________________________________________

Ljeto nam se vratilo u grad, a s ljetom i Osječka ljetna noć

Nakon dugog hladnijeg razdoblja svima željno iščekivano sunce napokon se pojavilo i tako ove godine postalo simbolom Ljeta u Osijeku.

Iako je ljeto u Osijeku formalno započelo i prije njegovog kalendarskog početka i to prvim u nizu koncerata u sklopu projekta Koncerti u Osijeku, popuštanjem epidemioloških mjera grad je oživio i počeo se vračati svom prepoznatljivom ljetnom urbanom ritmu. Neki vole kupanje na Dravi, drugi hladovinu osječkih parkova, ali većina ipak voli potražiti osvježenje u ljetnim večernjim šetnjama. Iako su sve ljetne noći posebne za sebe, uvijek postoje i one malo posebnije.

Kako bi nastavili širiti dobre i nove vibracije, Grad Osijek i TZ grada Osijeka u subotu 26.06.2021. godine organiziraju Osječku ljetnu noć na kojoj će vam po prvi puta zadržati sunce u gradu i u večernjim satima.

PROGRAM:

- Šetalište kardinala Franje Šepera (Promenada)  20:00 - 23:00 h

Prigodna prodaja lokalnih obrtnika i dodatni glazbeni sadržaj

Od 20:00 h osvježenje potražite u ugodnoj šetnji našom najljepšom riječnom šetnicom Promenadom koja će prigodnom ponudom lokalnih obrtnika i dodatnim glazbenim sadržajem biti savršen put do gradskog središta ili Tvrđe, gdje vas u Staroj Pekari očekuje još jedan koncert u Osijeku, izvrsni glazbenik Marko Tolja.

- Sakuntala park, Kapucinska ulica (kod hotela Royal), Prolaz Franje Krežme, Promenada (meteo postaja)  20:30 - 21:30

Osječke turističke priče

Svi ljubitelji povijesti i različitih zanimljivosti o gradu Osijeku imat će priliku poslušati životne priče o poznatim osječkim ličnostima. Poslušajte ih na četiri lokacije: Sakuntala park, Kapucinska ulica (kod hotela Royal), Prolaz Franje Krežme, Promenada (meteo postaja).  U intervalima od  15 minuta u vremenu od 20:30 do 21:30 osječki turistički vodiči priuštit će vam ugođaj svjetskih metropola te vam u ljetnoj noći donijeti dašak prošlosti.

- Trg A.Stračevića  21:00-23:00 h

Plesni glazbeni sadržaj

Ukoliko želite uživati u dinamičnoj plesnoj glazbi i šarenim bojama centralne osječke fontane, ne propustite od 21:00 h doći na Trg Ante Starčevića.

- Trg Slobode 20:00 h

„Jednozubi gusar“ – predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 20:00 h na Trgu Slobode izvest će svoju predstavu „Jednozubi  gusar“, te zabaviti sve najmlađe sugrađane željne druženja.

Iako će prva ovogodišnja Osječka ljetna noć zbog epidemioloških mjera ove godine trajati samo do  ponoći, bit će drukčija i posebna za sve one koji će pronaći nešto za sebe i tako nastaviti dugogodišnju tradiciju druženja, zabave i uživanja u gradskom điru.

Osječka ljetna noć dugogodišnja je zabavna manifestacija koja u ljetnim mjesecima oživljava atmosferu na ulicama i trgovima Osijeka.

Gastronomija, glazba, performansi, autohtoni proizvodi, druženje – sve to doživjet ćete nađete li se u gradu na Dravi u vrijeme OLJN-a. Spoj opuštene zabave i toplog zraka ljetne noći privlači brojne posjetitelje da se prošeću osječkim korzom, romantičnom promenadom uz Dravu i brojnim drugim površinama, prolazima i šetnicama središta grada.

Aktivnosti i sadržaj naći će se za sve uzraste, a zabava redovito potraje do kasnih noćnih sati!