Manifestacije i festivali

Tijekom cijele godine u Osijeku se događa nekoliko velikih manifestacija koje možete popratiti u kategoriji Top Događanja. Uz manifestacije koje u grad privlače najveći broj posjetitelja, svakoga se tjedna u Osijeku može posjetiti i manje festivale te slična događanja posvećena kazalištu, kinematografiji, zdravlju, društvenim i drugim temama.

Više doznajte klikom na naziv događanja.

 

KULTURNE MANIFESTACIJE U ORGANIZACIJI GRADA OSIJEKA

01.01.-31.12., klikom na naslov doznajte više o manifestacijama kulturnog karaktera koje organizira ili podupire Grad Osijek

 

49. SLAVONSKO SIJELO

23.02., od 7 do 20 sati u Studenstkom centru Osijek. Zabavite se do ranih jutarnjih sati uz Pajevce i Ravnicu. Spremite se u narodno ruho, ponesite domaće proizvode i uživajte u tradicijskoj manifestaciji. Pripremili smo vam bogatu tombolu, nagrade za najljepšu dječju, žensku i mušku nošnju, te najljepše uređen stol. Vaše ulaznice na vrijeme osigurajte putem naše facebook stanice. Živjeli! Više informacija kod organizatora: Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić

 

EUROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU ZRAČNIM ORUŽJEM 2019.

16.-25.03., u sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku dolaze nam sportaši iz 48 zemalja, odnosno 650 natjecatelja u streljaštvu zračnim oružjem. Osijek već ima iskustva u organizaciji ovog velikog europskog natjecanja, a glavni suorganizator u je "Građansko streljačko društvo Osijek 1784.". Dodatne informacije potražite kod Hrvatskog streljačkog saveza i Europskog streljačkog saveza - European shooting confederation.

 

39. OSJEČKO LJETO MLADIH

06./2019., po 39. put Osječko ljeto mladih, krajem mjeseca lipnja, obogaćuje edukacijski, sportski, umjetnički i glazbeni program u Osijeku. Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku ponovno organizira Osječko ljeto mladih. Kao i proteklih godina, očekuje nas više vrsta programa - edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program će se održavati na više različitih lokacija u gradu.

 

RE-ART FESTIVAL

06./2019., ReArt festival će i ove godine krajem mjeseca lipnja i početkom srpnja, predstaviti nove i stare kreativne izlagače, preko dvadeset likovnih umjetnika kroz izložbe na otvorenom, kao i  zastavice stvorene kroz likovni pogled djece. Uz ulične performere, radionice, glazbenike, glumce, u ReArtovu ambijentu predstavit ćemo i ostale predavače, entuzijaste i kreativce.

 

BIKE OS - FESTIVAL BICIKLIZMA

30.08. (ne potvrđen datum) Osnovni motiv za organizaciju festivala je činjenica da građani grada Osijeka prednjače u korištenju bicikala kao prijevoznog sredstva. Grad Osijek je sa preko 50 km biciklističkih staza kroz cijeli grad stvorio preduvjete da Osijek postane glavni biciklički grad u regiji. U gradu Osijeku se trenutno prodajom i servisiranjem bicikala bavi nekolicina tvrtki, aktivno je nekoliko biciklističkih udruga koje promoviraju vožnju bicikala iz više aspekata (rekreacija, sport, zdrav život), a i prometna policija se aktivno uključuje u edukaciju o sigurnoj vožnji biciklima. Ovim projektom cilj nam je još bolje prezentirati i povezati sve sudionike u jedan zajednički događaj koji će se održavati nekoliko puta godišnje.

 

MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

26.-27.09. (ne potvrđen datum), posljednje subote i nedjelje u rujnu, različitim programima obilježava se Međunarodni dan rijeke Drave s ciljem promicanja jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te na taj način osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone.

 

MALI "KLEINES" OKTOBERFEST

05.10. (ne potvrđen datum) Mislite da ćete propustiti Oktoberfest? Ne brinite, jer „Mali Oktoberfest“ tek stiže i to u Osijek, u subotu 5. listopada, u Sunčanu ulicu i kušaonicu piva Gajba. Kod kušaonice piva Gajba u Sunčanoj ulici u osječkom Gornjem gradu (centar) od 15:00 do 23:00 sata čeka vas jedna od najvećih pučkih zabava ove godine! Izvrsno pivo koje je ponos Bavarske, uz domaća osječka craft piva, zvuci, mirisi i okusi prošarat će Sunčanu ulicu na manifestaciji Kleines Oktoberfest (Mali Oktoberfest). Događaj suorganizira Njemačka zajednica - zamaljska udruga Podunavskih Švaba u Osijeku.

 

ADVENT U OSIJEKU

01.-31.12. Tijekom prosinca svakako posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada. Tijekom blagdana očekuju vas prigodne izložbe, koncerti u galerijama, muzejima i crkvama, smotra dječjih lampiona sa svjetlucavom veselom povorkom do Adventskog sajma, a posebno je zabavan „Božićni tramvaj“ gdje najmlađe tijekom vožnje tijekom vesele predstave daruje Djed Božićnjak. Središnja su događanja tijekom Došašća ipak božićni sajmovi i koncerti na otvorenom. Tijekom tridesetak dana trajanja, grad djeluje romantično zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima i gastro ponudom jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino i punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, koncerti znaju potrajati do kasnih večernjih sati. Advent u Osijeku je manifestacija u organizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice Grada Osijeka i partnerskih agencija za organizaciju događanja.

 

WINE OS, FESTIVAL VINA DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA (2020.)

01./2020., na ovome vinskom sajmu veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja svim posjetiteljima pruža priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije. Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.