Kazališne predstave

Tijekom cijele godine ovdje doznajte koje kazalište predstave možete pogledati u Osijeku. Kazališne predstave održavaju se u Hrvatskom Narodnom Kazalištu, ali i na drugim lokacijama poput Kina Urania, Kina Europa, u javnim institucijama, trgovačkim centrima, na gradskim trgovima…

Klikom na mjesto događanja doznajte više o programu.

 

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

01.01.-31.12., sve kazališne predstave prema rasporedu pregledajte ovdje.

REPERTOAR ZA KAZALIŠNU SEZONU (2017./2018.)

PREMIJERE

DRAMSKI PROGRAM
VITEZ SLAVONSKE RAVNI, Marija Jurić Zagorka, drama
KRVAVI SVATOVI, Federico García Lorca, drama
AGREGATNA STANJA, Ivana Šojat, drama s natruhama komike

NOĆNA SCENA
ZOO-STORY, Edward Albee, duodrama

GLAZBENI PROGRAM
PORIN, Vatroslav Lisinski, opera u pet činova
BAJADERA, Emmerich Kálmán, opereta

KONCERTI
NOVOGODIŠNJI KONCERT
SIMFONIJSKI KONCERT
LIPANJSKA OPERNA NOĆ

REPRIZE

DRAMSKI PROGRAM
PIDŽAMA ZA ŠESTERO, Marc Camoletti, komedija
UNTERSTADT, Prema istoimenom romanu Ivane Šojat-Kuči, roman jedne osječke obitelji
ANA KARENJINA, Lav Nikolajevič Tolstoj, drama
VUČJAK, Miroslav Krleža, drama u tri čina
260 DANA, Marijan Gubina, drama
HARMSIJEK, Daniil Harms, komedija
SUMNJIVO LICE, Branislav Nušić, satirična komedija
MOĆ ZEMLJE, Janko Matko, drama
TRI SESTRE, Anton Pavlovič Čehov, drama
JEDAN ČOVJEK, DVA ŠEFA, Richard Bean, komedija

GLAZBENI PROGRAM
NABUCCO, Giuseppe Verdi, opera
NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI, Ivan pl Zajc, opera - glazbena tragedija u tri čina
NORMA, Vincenzo Bellini, opera u dva čina
DON GIOVANNI, Wolfgang Amadeus Mozart, opera buffa
TOSCA, Giacomo Puccini, glazbena drama u tri čina
MOJE PJESME, MOJI SNOVI, Richard Rodgers, mjuzikl
ORAŠAR, Petar Iljič Čajkovski, balet
FORTUNA, Vuk Ognjenović, moderni balet
VRAGOLASTA DJEVOJKA, Ferdinand Herold i Peter Ludwig Hertel, balet

 

SCENA OSJEČKIH STUDENATA - SOS

01.01.-31.12., sve kazališne predstave prema rasporedu pregledajte ovdje. Više informacija: Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ili Scena osječkih studenata.

 

ODRASLOST - STANDUP KOMEDIJA

19.04., u 20 sati. Standup komedija Vlatka Štampara u Kinu Urania: Prošao je 30. rođendan i očekuju se neke odrasle stvari. Žena, svadba, dijete, posao od 9-5, kredit… Pritisak je tu – “Pa vreme ti je…”, “Pa nesi već dete…” “Kaj se čeka?!”. A ja sam dao otkaz, ženidba nije još u planu, a dijete vjerujem da će mi samo krasti moje igračke. Toliko o odraslosti.

 

BIJELA KUGA, PREDSTAVA U BARUTANI

22.04. i 23.04., Umjetnička akademija u Osijeku, u suradnji s virovitičkim kazalištem, 22. i 23. travnja 2018. u prostoru osječke Barutane (lijeva obala Drave - Krunska utvrta, Katakombe) organizira izvedbu predstave „Bijela kuga“ s početkom u  19 sati. 23. 04. 2018., u ponedjeljak, je izvedba s dijelovima na njemačkom jeziku. "Bijela kuga" poetsko je realistička predstava o pokretačkoj sili koja jedina  može preoblikovati bližnjega - o  ljubavi, kao i  o tajnama koje krijemo u dubinama naših bića. Radnja  dramatizacije, kao i romana Dubravka Habeka  smještena je  na kraj  Prvog svjetskog  rata, kad  u Bilogorskoj županiji vlada "bijela kuga". Novorođenčad i žene na porodu umiru, natalitet pada. Školovana primalja Elizabeta, porijeklom Austrijanka dolazi u provinciju, u selo kraj Bjelovara, gdje se susreće s kobnim posljedicama  neznanja seoskih žena, koje nisu svjesne svih opasnosti koje ih čekaju u trenutku poroda, ili "micanja" ploda. Centralne figure romana rastrgane su između osjećaja dužnosti i 'sigurnosti' i osjećaja ljubavi; Elizabeta ima zaručnika natporučnika Wolfganga koji joj je osigurao život u Klagenfurtu, ali ona želi ostati i pomoći neukim ženama u Bjelovaru.

 

ZABORAVI HOLLYWOOD - PREDSTAVA TEATRA GAVRAN U KINU URANIA

23.04., predstavu "Zaboravi Hollywood" autora Miro Gavran u izvedbi Teatar Gavran moći ćete pogledati u ponedjeljak 23.4. s početkom u 20 h u kinu Urania. Ulaznice po cijeni od 80 kn mogu se rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: info@kinematografi-osijek.hr i ulaznice@kinematografi-osijek.hr ili našeg Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek.

 

BALKANSKI SEX I GRAD: ČIPKA I ČOKOLADA (KOMEDIJA)

28.04., u 20:45 sati, trgovački centar Esseker Centar (adresa: Ribarska ulica 4, ugao Šamačke ulice, blizu glavnog trga u Gornjem gradu). Ulaznice se mogu kupiti u slastičarnicama Petar Pan u Osijeku ili kod www.eventim.hr, kiosci Tisak, benzinske postaje Petrol i mjenjačnice Exclusive Change. Redatelj i tekst: Stanko Holcer. Trajanje: 80 minuta (bez pauze). U predstavi Balkanski Sex i Grad plavuša po imenu Čupka i crnka po imenu Čarna kao dvije najbolje prijateljice pričaju o svojim iskustvima iz života. Uvijek aktualni muško-ženski problemi prikazani su u ovom scensko-glazbenom performansu...
 


OSJEČKO LJETO KULTURE, OTVORENJE MANIFESTACIJE

29.06., uobičajeno od 29. lipnja, blagdan nebeskih zaštitnika grada Osijeka Sv. Petra i Pavla, i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja.