Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ ŠKOLJAKA - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2018. godine pogledajte ovdje.

 

VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU - NORMANN, IZLOŽBA O POZNATOJ PLEMIĆKOJ OBITELJI

Do 30.06., Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Državni arhiv te Muzej Valpovštine predstavit će građu valpovačkih vlastelina pohranjenu u brojnim zbirkama kroz tematske cjeline: Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau - Normann - bibliofili, kolekcionari i donatori, Upravljanje vlastelinstvom, lovstvo, glazbena ostavština, svakodnevni život. Muzeološka koncepcija izložbe, uz jasno definirane tematsko sadržajne cjeline, imat će i zajedničku izvedbenu realizaciju kroz jedinstvenu uvodnu legendu te dizajn samoga postava, kao i zajednički katalog. Otvorenje izložbi planira se za 22. ožujka 2018. Bit će to, zasigurno, izniman događaj za Osijek, ali i za Valpovo, koji će, kao i prethodna izložba obiteljskog likovnog blaga Pejačevića, svoju publiku naći i izvan Slavonije. Dodatne informacije u Muzeju Slavonije ili Muzeju Likovnih Umjetnosti.

 

VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU NORMANN, PREDAVANJA U SKLOPU IZLOŽBE

PRANDAU NORMANN: PROLJETNI IZLET VALPOVO I STRUČNO VODSTVO

21.04., od 9 sati, obilazak cjelokupne izložbe Prandau Normann u četiri muzeja s autobusnim prijevozom u Valpovo: Državni arhiv u Osijeku – DAOS 09:00, Muzej Slavonije – 10:00, Muzej likovnih umjetnosti – 11:00, Muzej Valpovštine – 12:30 sati. Cijena 40,00 KN. Prijavite se klikom na link u naslovu ili ovdje.

KNJIŽNICA VALPOVAČKIH VLASTELINA PRANDAU NORMANN

23.04., u 18 sati, Muzej Slavonije Osijek. U sklopu zajedničke izložbe četiriju baštinskih ustanova Osijeka i Valpova: Muzeja Slavonije, Državnog arhiva, Muzeja likovnih umjetnosti i Muzeja Valpovštine - Valpovački vlastelini Prandau-Normann, izložen je i dio vlastelinske knjižnice, jedne od najvećih i najvrjednijih obiteljskih spomeničkih knjižnica u nas. U sklopu Noći knjige predviđeno je vodstvo po izložbi te predavanje o obiteljskoj knjižnici Prandau-Normann. O temi će govoriti dr.sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i Ivana Knežević Križić, viša knjižničarka, obje djelatnice Odjela knjižnice Muzeja Slavonije. Predavanje i vodstvo će se održati 23. travnja s početkom u 18.00 sati na adresi Trg Sv. Trojstva 6, Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

PREDAVANJE O MAGNATSKOM NAKITU GROFA RUDOLFA NORMANNA VON EHRENFELSA

26.04., u 19 sati, U skupini predmeta koje je 1952. godine Muzeju Slavonije predala grofica Julijana Normann von Ehrenfels nalaze se i tri kompleta magnatskog nakita koji je pripadao njezinom, pokojnom, suprugu grofu Rudolfu Normannu von Ehrenfelsu. Sva tri kompleta nalaze se u pripadajućim kutijama koje su zaštićene platnenim navlakama. Zahvaljujući sačuvanim portretima grofa Rudolfa možemo si predočiti raskoš ovog plemičkog nakita i funkciju svakog pojedinog njegovog dijela. Nakit je izrađen oko 1880. godine u radionici jednog od najpoznatijih bečkih draguljara Ludwiga Politzera. O temi će govoriti gosp. Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije. Predavanje će se održati 26. travnja s početkom u 19.00 sati u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

 

DANI JULIJA KNIFERA 2018. - IZLOŽBE

25.-28.04., od srijede 25. do subote 28. travnja u Osijeku i Đakovu će se u organizaciji Umjetničke akademije održati Dani Julija Knifera 2018. koji će struci i publici ponuditi bogat interdisciplinarni program koji se sastoji od koncerata, predstava, izložbi i predavanja. Više informacija potražite na web stranici Umjetničke akademije u Osijeku.