Drive in kultura u Osijeku

Photo by: Sabmarine

Provedite svibanjski filmski vikend na osječkim katakombama uz Drive in kulturu!

Drugu godinu za redom Drive in kultura u Osijeku priređuje nezaboravan doživljaj gledanja filmova na otvorenom iz udobnosti vlastitog automobila. Donosimo detalje o ovogodišnjem programu koji se održava 20. i 21. svibnja na katakombama iza Krunske utvrde.

Iza nas je romantično-obiteljski vikend u Puli

Svibanjski vikendi nižu se jedan za drugim, a Drive in kultura korak po korak ucrtava svoja stalna mjesta na kulturnoj i geografskoj karti Hrvatske. Prošli filmski vikend u Puli okupio je mnoštvo prijatelja, ljubavnih parova i obitelji s djecom, a osim gledanja filmova razdragana publika zabavljala se pjevajući, trubeći za kulturu, ali i osvajajući nagrade i uživajući u poklon paketima. Na radost najmlađih, šarolikoj ekipi pridružili su se i vatrogasci DVD-a Pula te u natjecateljskoj igri gađanja mete vatrogasnim šmrkom kao nagradu osvajali počasni krug vatrogasnim vozilom. Iznimno veselu atmosferu svojim su voditeljskim umijećem podgrijavali glumci Nika Ivančić i Filip Lugarić, pa filmski vikend koji je za nama svima prisutnima ostaje u sjećanju kao besprijekoran spoj vrhunske filmske umjetnosti, toplih večeri i dobre energije. Drive in kultura nastavlja širiti dobru vibru Hrvatskom i već sljedeći vikend dolazi u Osijek!

 

Povratak na obale Drave

Prošle je godine Drive in kultura u gradu na Dravi ispratila ljeto, a ove se godine vraća da ga zajedno sa svojom osječkom publikom – dozove, i to u velikom stilu, uz vrhunske filmske naslove, mirise rascvjetalog svibnja i oživjeli duh nekadašnjih vremena! Osječke katakombe ponovo će postati savršena kulisa audiovizualnog spektakla našeg najvećeg drive in festivala, a ovom čarobnom kaleidoskopu zabavnog programa i filmskih slika pod vedrim nebom sa svojim se limenim ljubimcima možete pridružiti u petak i subotu, 20. i 21. svibnja od 21 sat. 

 

Što će se gledati u Osijeku?

Prvu večer, u petak, otvaraju obiteljske teme. U kratkometražnom dokumentarnom filmu Sad sam ja Irena redateljica Jasmina Beširević prikazuje priču o mladoj ženi koja se prisjeća naizgled beznačajne svađe s bivšim mužem iz vremena kada je bila u drugom stanju. Koristeći se elementima psihodrame, ona ulazi u ulogu sebe iz prošlosti i nastoji prići zatomljenim emocijama uzrokovanima zlostavljanjem. Kada se prebaci u ulogu tadašnjeg supruga, počinje razumijevati moguće razloge njegova agresivnog ponašanja. Ova kirurški precizno vođena intimna ispovijest jedne žene ispričana je minimalističkim sredstvima, ali s izravno artikuliranim emocijama i upravo zbog toga postaje prepoznatljiva i univerzalna priča o nasilju i razumijevanju njegova porijekla. Aktualnost i kvalitetu redateljskog pristupa ovoj temi prepoznali su i žiriji Tabor Film Festivala i Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a, dodijelivši ovom filmu nagrade i priznanja, a u svom još uvijek aktivnom festivalskom životu u kojem gostuje na raznim festivalima, Irena dolazi pred osječku publiku s vrlo snažnom i dojmljivom porukom.

U drugom dijelu programa slijedi najnoviji dugometražni film popularnog i već proslavljenog norveškog redatelja Joachima Triera. Film Najgora osoba na svijetu žanrovski se identificira kao dramedija, tematizirajući slatko-gorku životnu svakodnevicu glavne junakinje u potrazi za ljubavlju i smislom u suvremenom Oslu. U ovoj crnohumornoj drami pratimo dvadesetogodišnju Juliju kroz njezina profesionalna predomišljanja i ljubavne nedoumice, koji traju do trenutka promjene, kad upoznaje petnaest godina starijeg Aksela. Redateljevo pronicljivo i umješno bavljenje ovom temom brzo je prepoznala stručna kritika, pa je film u The Guardianu proglašen instant-klasikom, nalazi se na većini popisa najboljih filmova u prethodnoj godini, a o tome da ga vrijedi pogledati svakako svjedoče i nagrada Cannesa Renati Reinsve za najbolju glumicu te nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i originalnog scenarija. Preporuke su to koje ne bi trebalo zanemariti, stoga osječku publiku doista čeka potpun filmski užitak.

 

Subota posvećena djeci 

Druga večer, zvana i Kids Edition, u subotu donosi mnogo zabave najmlađoj filmskoj publici, ali i njihovim roditeljima, jer na katakombe stižu Neparožderi! Tko se od nas barem jednom nije zapitao gdje i kako se izgubi ta jedna čarapa iz para? Odgovor na to pruža ova neobična priča o nevidljivim stvorenjima koja potpisuju odgovornost za nestajanje naših čarapa u ormarima i ladicama. Na velikom platnu drive in kina smjenjivat će se avanture malenoga Hihića koji kreće u potragu za stricem. Hihić živi u jednom stanu s ostarjelim djedom Lamorom s kojim ima poseban odnos, a potraga koja mu predstoji od njega će zahtijevati da pobijedi sve svoje strahove. Ovaj nedoljiv i poučan dugometražni animirani film nastao je u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.

 

Uzavrela atmosfera na parkiralištu

Osim uživanja u filmovima, kao i uvijek do sada Drive in kultura donosi i mnogo popratne zabave između filmskih projekcija, a za dobru atmosferu i ove će se godine pobrinuti provjereni dvojac, mladi osječki glumci Antonia Mrkonjić i Silvijo Švast u ulozi voditelja manifestacije. Antoniu Mrkonjić Osječani dobro znaju po ulogama u HNK-ovim predstavama, gdje je od prošle godine postala i članica ansambla, pa će ovo biti sjajna prilika da je vide u drugačijem izdanju. Silvio Švast trenutno je na petoj godini studija lutkarstva i neverbalnog teatra osječke akademije, a iza njega je već nekoliko profesionalnih uloga u predstavama, među kojima mu je predstava Zatočenik kule Bro donijela i ulogu za najbolju mušku glumu-animaciju na 8. SLUK-u. 

Svibanj nas je svojim temperaturama već podsjetio da su mjeseci toplih ljetnih večeri pred nama, a mi vas pozivamo da ih iskoristite za uživanje  od prvog do zadnjeg trenutka. U tome vam sljedećeg vikenda mogu pomoći SABMARINE i Drive in kultura, događanje koje na najbolji način spaja umjetnost i zabavne trenutke koji se još dugo, dugo pamte. Ovogodišnje osječko izdanje Drive in kulture nastalo je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka. Sve popratne informacije i ulaznice možete potražiti na www.driveinkultura.hr.