Ostali događaji i događanja u Osječkoj okolici

Ovdje doznajte informacije o događanjima izvan samog grada, ali dovoljno blizu da ukoliko boravite u Osijeku do njih možete i javnim gradskim prijevozom, autobusom ili vlakom.

Bližu Osječku okolicu čine naselja koja su administrativno izvan područja Grada Osijeka: Petrijevci, Bizovac, Brođanci, Bilje, Darda, Čepin, Ivanovac, Antunovac, Ernestinovo, Bijelo Brdo, Aljmaš, Erdut i Dalj.

Na istom mjestu doznajte sve i o ostalim, tematski nerazvrstanim događanjima u Osijeku te njihovim lokacijama.

Događanja u samom naselju Osijek te Gradu Osijeku (uključujući naselja Josipovac, Višnjevac, Livana, Brijest, Tenja, Nemetin, Sarvaš) pratite prema temama:

 

OBAVIJEST: ZBOG PANDEMIJE BOLESTI COVID19 (CORONAVIRUS DISEASE 2019) DO DALJNJEGA SE OTKAZUJU ILI ZA DRUGI TERMIN ODGAĐAJU SVA JAVNA DOGAĐANJA S VIŠE OD 40 POSJETITELJA. DOGAĐANJA NAJAVLJENA NA OVOME DIJELU WEB STRANICE TZ GRADA OSIJEK POSVEĆENA SU DOGAĐAJIMA U OKOLICI GRADA GDJE TAKOĐER POSTOJI MOGUĆNOST OTKAZIVANJA ILI ODGODE DOGAĐAJA.

 

CENTAR ZA KULTURU OPĆINE ČEPIN (ČEPIN)

01.01.-31.12. Čepin je najveća općina u Osječko-baranjskoj županiji te položajem gotovo dio grada Osijeka. Zato pozivamo da tijekom boravka u gradu, provjerite što trenutno nudi Centar za kulturu Čepin.

 

TARDA FEST 2020. (DARDA, BARANJA)

7./2020., dva dana tijekom vikenda od 15h do kasnih večernjih sati. Festival glazbe, ruha i hrane u parku dvorca Esterhazy u Dardi nedaleko Osijeka. Sudjelujte u kreativnim radionicama, kušajte baranjsko-turske delicije, zabavite se uz koncert. Više informacija: Udruga Đola.

 

SLAMA LAND ART FESTIVAL 2020. (BARANJA)

08./2020. na Slama festivalu očekuje nas već poznat, provjeren i svima drag koncept umjetničkih instalacija od prirodnog slavonsko-baranjskog materijala, slame, glazbeni program te ponuda domaćih OPG-ova. Uvijek se najviše veselimo zadnjoj večeri festivala i ritualnom spaljivanju velike skulpture koju izrađuju svi umjetnici zajedno. Više informacija o festivalu potražite na Facebook stranici organizatora te na stranici događaja.

 

OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA U BROĐANCIMA 2020. (BIZOVAC)

08.,/2020. osnovana je 1973. godine kao sportska i kulturna manifestacija s ciljem očuvanja i njegovanja narodnog blaga i narodne baštine ovoga kraja. U Brođancima se, svake zadnje nedjelje u kolovozu, održava natjecanje u raznovrsnim starinskim sportovima kojima su se zabavljali pastiri čuvajući stada, poljodjelci u predahu i djeca u igri. To su sportovi kojima su nekoć mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili se natjecali s mladićima iz susjednog sela. Danas, pak, sportske discipline poput kandžijanje, tokač potezanje konopa, bacanja kamena s ramena, gađanja potkova ili trčanja u vrećama nemaju ozbiljan natjecateljski karakter, ali osiguravaju sjajnu zabavu kako sudionicima tako i navijačima gotovo četiri desetljeća. Više informacija: www.opcina-bizovac.hr

 

BARANJSKI FERIVI POLUMARATON 2020. (BARANJA, PP KOPAČKI RIT)

12.09., u Parku prirode Kopački rit. Informacije Web: atletski klub Slavonija-Žito, https://akslavonija-zito.hr/baranjski-polumaraton/; Informacije Facebook: https://web.facebook.com/baranjski.polumaraton/

 

WINE AND BIKE TOUR 2020. (ERDUT)

09./2020., mladenačkog duha, ovaj festival biciklizma, kulture vina i gastronomije završava velikim tulumom u vinogradu! Više informacija: www.tz.opcina-erdut.hr

 

RIBARSKI DANI 2020. (BARANJA, KOPAČEVO)

09./2020. fesitval tradicije ribarstva u Baranji i Kopčkom ritu poznat po delicijama od riječne ribe i divljači. Posjetite dvodnevni sajam gastronomije, tradicijskih proizvoda, dobre zabave uz tradicionalnu baranjsku glazbu Mađara, Hrvata, Nijemaca i drugih manjina. Više informacija: http://tzo-bilje.hr/ribarski-dani-kopacevo ili Facebook stranica događaja.

 

SREDNJOVJEKOVNI SAJAM: POVRATAK VITEZOVA NA UTVRDU KOROGYVAR 2020. (ANTUNOVAC, ČEPIN)

09./2020., Vitezovi stižu na utvrdu Kolođvar (Korođvar, Zidine) i ove godine dana. Vratite se u bajkovitu povijest zanimljivim scenskim prizorima i uz zabavno uprizorenje turbulentnih povijesnih zbivanja na ovim prostorima. Događaj se održava na povijesnom lokalitetu i kulturnom dobru, ostatcima utvrde Kolođvar čije zidine su postojane čak od 13. stoljeća i smještena je između Ivanovca i Čepina. Organizatori su Općina Antunovac i Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA d.o.o., Općina Čepin i Osječko-baranjska županija. Program počinje u 16:00 viteškim turinirma i igrama, školom mačevanja i streličarstva (igre za djecu), viteškim bitkama, srednjovjekovnim zabavljačima i lakrdijašima. U 20:00 sati se održava glavna noćna bitka vitezova i osvajača za utvrdu Kolođvar a nakon bitke nas čeka zabavan večernji program... Video: https://youtu.be/mRZoDH3WJhM. Više informacija kod organizatora: Agencija za održivi razvoj RODA Antunovac

 

19. ČEPINSKI SUNCOKRETI 2020. (ČEPIN)

09./2020. održavat će se tradicionalna manifestacija Čepinski suncokreti. Ovom prigodom pozivamo sve udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poslovne subjekte da rezerviraju besplatne štandove za izlaganje u vremenu trajanja manifestacije. Više informacija: Općina Čepin

 

PANNONA FEST 2020. (ERDUT)

09./2020., festival aktivnog života, uz sport, biciklizam, canooing po Dravi i Dunavu, glazbu i zabavu u Erdutskom vinogorju. Prostorno povezuje mjesta uz Dravu prema ušću s Dunavom: Osijek, Aljmaš i Erdut. Više informacija klikom na naslov, na Facebook stranici događaja ili na https://slap.hr/panona-fest/

 

PODUNAVLJE TRAIL & BIKE (ERDUT)

17.10., Podunavlje trail&bike. Top lokacija. Poboljšane ionako već vrhunske staze. Za trailere: 6 km, 12 km i 30+ km. Za cestovne bicikliste: kronometar 21 km. Više informacija kod organizatora: Žuti Šešir.

 

BOŽIĆNI SAJAM U ČEPINU 2020.

12./2020, Općina Čepin s veseljem najavljuje kako će se i ove godine u Čepinu održati Božićni sajam, sedmi po redu. Pozivaju zainteresirane izlagače da se prijave za izlaganje i/ili prodaju svojih proizvoda, radova i usluga na Božićnom sajmu u Čepinu koji će biti održan na javnoj površini ispred Centra za kulturu, K. Zvonimira 98, 20. i 21. prosinca 2019. godine. Zainteresirani izlagači/prodavači mogu dobiti dodatne informacije ili potvrditi sudjelovanje najkasnije do 16. prosinca 2019. godine na e-mail: ivana.zeravica@cepin.hr, telefon 031/381 232 ili osobno u Općini Čepin, Kralja Zvonimira 105. Sudjelovanje je besplatno, a izlagačima su osigurani štandovi i električna energija. Informacije potražite i na Facebook stranici Božićni sajam u Čepinu.

 

VINKOVO, VINCEKOVO ILI VINCEŠKA 2021. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

22.01., uz dan zimske rezidbe u vinogradima, svečani početak vinogradarske godine. Drugi najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Vinka. Uključuje vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije; Turistička zajednica općine Erdut

 

FAŠNIK: KOKOŠUTEŠ U VARDARCU (VARDARAC/BILJE, BARANJA)

02./2021., Vardarac (Várdaróc), od 15 sati, društveni dom u centru sela. Neobični pokladni običaj duge tradicije po 18. put se ove godine održava i organizirano pod nazivom "Várdaróci kakasütés" u organizaciji KUD Vardarac. Sve se događa prema već ustaljenom rasporedu i programu: iz središta sela u ranim poslijepodnevnim satima kreće svečana pokladna povorka konjskih zaprega sa sviračima i sa zapregom na kojem se nalazi jedan kotao i čamac koji simboliziraju toplinu doma i bijeg od poplave. Povorka se uz vrisku i pjesmu kreće seoskim ulicama, a mladići prerušeni u pijetlove silaze s kola i udvaraju, “plešu“, oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu kolonu. U zamjenu za ples djevojke i žene odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija) i sitnim novcima za bogatiju godinu. Maskirani “pijetlovi“ imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove. U središnjem dijelu manifestacije, koje se održava u centru sela, “pijetlovi“ biraju djevojke i stavljaju im povez na oči. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu zabodenu u zemlju, tj.“umlatiti“ pijetla. Nekada je to bio pravi pijetao dok se danas upotrebljava umjetna glava. Sretnica koja uspješno obavi zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine prva udati. U središtu sela se okupljaju mještani i znatiželjnici koji glasno bodre djevojke te se na svoje oči žele uvjeriti koja će od izabranih djevojaka pogoditi plišanu pijetlovu glavu učvršćenu u zemlju. Kao i svugdje, i u Vardarcu su poklade nezamislive bez pokladnih krafni, pa tako vrijedne Vardarčanke svake godine na pokladni utorak ispeku i podijele oko 1500 krafni. Manifestacija se završava kulturno-umjetničkim programom i zabavom do ranojutarnjih sati te večerom za koju se priprema “iš paprikaš” od “materijala“ koji su “pijetlovi“ skupili obilazeći selo s pokladnom povorkom. Dodatne informacije kod organizatora KUD Vardarac ili TZ općine Bilje.