Tradicijski sajmovi i ostala događanja na otvorenom

 

Tijekom cijele godine u Osijeku se događa velik broj sajmova, strukovnih i tradicijskih. Na ovome linku pratite regionalne i međunarodne strukovne sajamske priredbe.

S druge strane tu su simpatični sajmovi na otvorenom, na trgovima, u trgovačkim centrima te na ulicama poput uskrsnih, adventskih i božićnih sajmova, sajma uz blagdan Svetog Antuna (poznati osječki „kirvaj“ - proštenje) i mnogi drugi.

Kroz godinu u Osijeku se priređuje i velik broj uličnih događanja poput proslava i godišnjica.Više doznajte klikom na naziv događanja.

 

AKTIVNA HRVATSKA: TRENING S RENATOM SOPEK NA GLAVNOM TRGU

04.07., u 19 sati, glavni trg, Trg dr. A. Starčevića. Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska dolazi u Osijek. Glavni Trg Ante Starčevića u subotu, 4. srpnja u 19 sati ugostit će vježbače koji će svojom aktivnošću poslati poruku Hrvatskoj o važnosti redovne tjelesne aktivnosti. Tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba predvođen Slavoncima Ivanom Antunovićem i Lukom Šukerom, te Lukrecijom Dragić i Dominikom Špoljarićem dobro će razgibati Osječane. Program vodi Renata Sopek. Vježbači će za trening dobiti majicu generalnog partnera HEP-a, bočicu Mivela Mg vode s kojom mogu sve te prostirku Merkur osiguranja dok Decathlon priprema posebno iznenađenje. Uz Kineziološki fakultet u Zagrebu i Hrvatsku liječničku komoru partneri projekta su Biotrening, Mentalni trening i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, Falkensteiner Hotel&Spa Iadera te Valamar Riviera hoteli iz Dubrovnika.

 

OSJEČKI SAJAM ANTIKVITETA

01.01.-31.12., svake prve subote u mjesecu (osim prve subote u siječnju) posjetite osječki stari grad Tvrđu i Trg Svetog Trojstva te na mnoštvu štandova pronađite poneku simpatičnu antiknu sitnicu savršenu kao poklon dragoj osobi ili se počastite kakvim lijepim komadom starinskog namještaja. Radno vrijeme sajma je od 9 do 14 sati. Na sajmu možete pronaći i razne obrtničke proizvode i proizvode seoskih gospodarstava poput drvenih igračaka, sireve, dimljene mesne delicije, vino, zimnicu, džemove i druge domaće proizvode.

 

SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA

01.01.-31.12., subotom i nedjeljom od 9 do 20 sati u trgovačkom centru Mall Osijek. Uživajte u bogatoj ponudi eko-etno proizvoda, rukotvorina, tradicionalnih pića i suhomesnatih delicija po odličnim cijenama!

 

ZELENI ČETVRTAK NA GORNJOGRADSKOJ TRŽNICI

01.01.-31.12., svakog četvrtka u godini na Gornjogradskoj tržnici na Trgu Ljudevita Gaja potražite domaće proizvode lokalnih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava. Više informacija: Tržnica Osijek, www.trznica.hr

 

EKO-TRG NA GORNJOGRADSKOJ TRŽNICI

01.01.-31.12., svakog četvrtka, petka i subote na Gornjogradskoj tržnici na Trgu Ljudevita Gaja u vremenu od 9 do 12 sati posjetite tzv. eko-trg na kojem proizvode nude isključivo ekološki certificirani proizvođači. Više informacija: Tržnica Osijek, www.trznica.hr

 

DJEČJI BUVLJAK NA GORNJOGRADSKOJ TRŽNICI

01.01.-31.12., svake druge subote u mjesecu na Gornjogradskoj tržnici na Trgu Ljudevita Gaja u vremenu od 9 do 12 sati posjetite tzv. Dječji buvljak u Sudskom prolazu i nabavite rabljenu opremu za djecu i dječju odjeću po povoljnim cijenama. Više informacija: Tržnica Osijek, www.trznica.hr

 

MODNI BUVLJAK NA GORNJOGRADSKOJ TRŽNICI

01.01.-31.12., svake zadnje subote u mjesecu na Gornjogradskoj tržnici na Trgu Ljudevita Gaja u vremenu od 9 do 12 sati posjetite tzv. Modni buvljak u Sudskom prolazu i nabavite rabljenu modnu odjeću po povoljnim cijenama. Više informacija: Tržnica Osijek, www.trznica.hr

 

OSJEČKE LJETNE NOĆI

07./2020. Zadnjeg petka i subote u mjesecu lipnju, srpnju i kolovozu u Osijeku se održavaju „ljetne noći“ s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Ponuda na glavnom trgu uključuje kućice s gastronomskom ponudom osječkih restorana, pivnica, vinoteka i drugih ugostitelja. U središtu trga nalazi se svojevrsna velika gradska terasa, a na okolnim štandovima se mogu pronaći proizvodi osječkih, slavonskih i baranjskih obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uz program na trgu, tu je i pregršt ostalih događanja širom Gornjeg grada gdje se kao i do sada posebno ističe događaj In Da Sofa, svojevrsni popularni "pop-up" lounge bar, u organizaciji kreativne agencije Adverta.

 

MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE 2020.

09./2020., različitim programima obilježava se Međunarodni dan rijeke Drave (23. rujna) s ciljem promicanja jedne od posljednjih prirodnih rijeka u Europi te na taj način osvijestiti potrebu bolje zaštite i osigurati održivi razvoj Europske Amazone. Program: upoznajte Osijek s rijeke Drave i provozajte se turističkim čamcem, gliserom u organizaciji TZ grada Osijeka i obrta za prijevoz turista Old Town Izleti iz Osijeka. Ukrcaj/iskrcaj je na dravskoj vodenici - mlinu na Solarskom trgu/Promenadi, a čamac će uz turističko vodstvo voziti uzduž grada. Svaki polazak prima maksimalno 7 osoba. Ture traju po 30 minuta. Sudjelovanje je moguće uz rezervaciju termina na telefon: 031 203 755 ili osobnim dolaskom u ured TZ Osijek na adresi Županijska ulica 2. Kliknite ovdje za dodatne informacije.

 

ADVENT U OSIJEKU 2020.

29.11.-24.12. Tijekom prosinca svakako posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada. Tijekom blagdana očekuju vas prigodne izložbe, koncerti u galerijama, muzejima i crkvama, smotra dječjih lampiona sa svjetlucavom veselom povorkom do Adventskog sajma, a posebno je zabavan „Božićni tramvaj“ gdje najmlađe tijekom vožnje tijekom vesele predstave daruje Djed Božićnjak. Središnja su događanja tijekom Došašća ipak pred božićni sajmovi i koncerti na otvorenom koji se nalaze na glavnom trgu kod Katedrale (Trg dr. Ante Starčevića) i u starom dijelu grada Tvrđi. Oba sajma bit će otvoreni  do 24.12., a pri tom će sajam na glavnom trgu raditi cijeli dan od 9 do 21 sat, a u Tvrđi popodne i uvečer od 17 do 22 sata. Po završetku adventskih sajmova sve do Silvestrova nastavit će prigodni Novogodišnji sajam. Tijekom tridesetak dana trajanja, grad djeluje romantično zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima i gastro ponudom jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino i punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, koncerti znaju potrajati do kasnih večernjih sati. Advent u Osijeku je manifestacija u organizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice Grada Osijeka i partnerskih agencija za organizaciju događanja.

 

MOTOMRAZOVI

05.12., u organizaciji Moto kluba Osijek u subotu najbližu blagdanu Svetog Nikole se tradicionalno održava manifestacija Moto mrazovi. Članovi i prijatelji MK Osijek posjetit će glavni osječki trg između 11 i 12 sati te okupljenoj djeci podijeliti prigodne slatke poklone, a zatim se uputiti u Dječji dom Klasje te razveseliti i tamošnje štićenike poklonima veselih Djedamrazova na motorima. Više informacija kod MK Osijek na www.mk-osijek.hr

 

BOŽIĆNE JASLICE, BETLEHEMSKO SVJETLO I PLUTAJUĆE BOŽIĆNO DRVCE NA VODENICI

12./2020.-01./2021., mlin-vodenica na rijeci Dravi, Solarski trg (Promenada između broda Galija i skele Kompe). Na blagdan Sv. Nikole od 17 sati kod vodenice će se uz prigodni program. sijanje božićne pšenice i degustaciju domaćih proizvoda porinuti plutajuće okićeno božićno drvce u suradnji s Lions Clubom Gea iz Osijeka. Po prvoj nedjelji došašća, na Dan grada 2. prosinca od 10 do 12 sati upalit će se prva svijeća na adventskom vijencu uz prikaz rada vodenice i degustaciju domaćih proizvoda i slastica. Također 2. prosinca od 10 do 12 sati svakih pola sata, građani će moći ukrcati na turistički gliser te u 20-minutnim turama upoznati Osijek s rijeke Drave (obavezna rezervacija termina na tel.: 031 203 755).

 

SILVESTROVO: SAJAM I SVEČANI DOČEK NOVE GODINE

27.-31.12., Silvestrovo 31. prosinca 2020., bit će dan prepun zanimljviih događanja u našem "Gradu na Dravi" i središnjem Trgu dr. Ante Starčevića, jednako kao i dani između Božića i Nove godine!

  • 31.12., od 22:30 sati, doček Nove godine na glavnom trgu uz koncert
  • 31.12., u 12 sati, skok u Dravu Osječkih Tuljana, Zimska luka
  • 31.12., od 11 do 13 sati, Dječji doček Nove godine uz DJ-a
  • 27.-31.12., od 9 do 19 sati, Novogodišnji sajam na glavnom trgu

 

KRČMA SLAVONSKA KUĆA: 7. FIŠIJADA GEZA GUDLIN

01./2021., druge nedjelje u siječnju ,od 11 sati uz popularni restoran Krčma Slavonska kuća u Tvrđi, tradicionalna fišijada posvećena ne prežaljenom, svima omiljenom fiš majstoru i popularnom vlasniku restorana Gezi Gudlinu. Timovi koji se natječu na ovoj posebnoj fišijadi imaju za cilj skuhati ne najbolji već najgori fiš i pri tom se dobro zabaviti! Sve okupljene posjetitelje neka to ne brine jer u ponudi su razumije se i "normalni" fiš te čobanac, perkelt od divljači i razne druge tradicionalne slavonsko-baranjske gastro-delicije što uz tamburaše garantira odličnu zabavu untaoč zimskoj hladnoći. Ukoliko se ove nedjelje zateknete u Osijeku i želite se zaista zabaviti kao "lokalac", ne tražite drugi restoran već put pod noge u Slavonsku kuću! Više informacija potražite na Facebook stranici krčme Slavonska kuća Tvrđa.

 

ZABAVA UDRUGE ŠOKAČKA GRANA

02./2021., tradicionalno događanje kojemu je cilj očuvanje tradicijskih jela, običaja i narodnih nošnji Slavonije i Baranje.

 

XVI. POKLADNO JAHANJE I POKLADNA ZABAVA U TENJI 2021.

02./2021., Pokladno jahanje od 11 sati, zabava u Hrvatskom domu. Više informacija: KUD Josip Šošić Tenja

 

TRADICIONALNO ŽELJINO SIJELO 2021.

02./2021., u 20 sati, Studentski centar Osijek, Istarska ulica 5, uz koncert benda Slavonske lole, uz tombolu, iznor najljepše nošnje. Informacije u HKUD Željezničar.

 

15. ŠOKAČKO PRELO

02./2021., od 19 sati, dvorana Knez Domagoj, Ulica kralja Petra Svačića 36, u organizaciji Etno centra Osijek i Folklornog društva Šokadija Osijek.

 

USKRS U OSIJEKU 2021.

28.03.-05..04., Niz manifestacija pod nazivom Uskrs u Osijeku održat će se pred Uskrs koji pada na dan 04. travnja 2021. U subotu 28. ožujka 2021., dan pred Cvjetnu nedjelju (Cvijetnica) u središtu grada na glavnom trgu od 11 do 13 sati posjetite uskrsni sajam „Šarana Jaja Bojama Grada“. Program uključuje i festival koji slavi različitost uskrsnih narodnih običaja stanovnika Osijeka pa se tako može upoznati kako Uskrs slave Hrvati, Mađari, Srbi, Nijemci, Rusini, Slovaci, Česi, Ukrajinci i druge nacionalne manjine uz bogat glazbeni i kulturno-umjetnički program. Na Veliku Subotu, 03. travnja 2021. u 11 sati na trg dolaze „Motozeke“, stotinjak članova moto-kluba Osijek koji odjeveni u uskrsnje zečeve okupljenu djecu darivaju slatkim poklonima. Tijekom cijelog tjedna pred Uskrs sve do Uskrsnog gradom vozi veseli „Uskrsni tramvaj“ s veselom predstavom, Uskrsnim zekom i poklonima za djecu. Ulovite ga na linijama 1 i 2!

 

MOTOZEKE 2021.

03.04., u organizaciji Moto kluba Osijek na Veliku Subotu se tradicionalno održava manifestacija Moto zeke. Članovi i prijatelji MK Osijek posjetit će glavni osječki trg između 11 i 12 sati te uz Veliko uskrsno gnijezdo okupljenoj djeci podijeliti prigodne slatke poklone, a zatim se uputiti u Dječji dom Klasje te razveseliti i tamošnje štićenike poklonima veselih uskrsnih zečića na motorima. Više informacija kod MK Osijek na www.mk-osijek.hr

 

PRVI MAJ U OSIJEKU 2021

01.05., tradicionalno okupljanje na lijevoj obali Drave kod Krunske utvrde (katakombe, od 11 sati). Zanimljivo je da se Prvi Maj u Osijeku organizirano proslavlja od 1893. godine i to na prostoru uz Dravu u Krunskoj utvrdi (katakombe).

 

ANTUNOVO - CRKVENI GOD (KIRVAJ) U TVRĐI 2021.

13.06., još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ kirvaj (kirbaj). Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, štapiće od prženog šećera, šećernu vatu i cvjetove ljiljana koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.