Đakovački bušari - veselje na najvećem karnevalu u Slavoniji (08.-09.02.)

Nadomak Osijeku, ''Đakovački bušari'' su najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske koja ove godine po 26. puta oživljava pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Grada Đakova. Đakovački bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ova manifestacija uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Ona prenosi povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih, ekonomskih prilika.

Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa - ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'' i ocjenjivanja i degustacije kobasice te centralnog događaja Đakovačkih bušara odnosno Pokladne povorke koju prevode konjanici sa pokladnim jahanjem, 8. veljače 2020.

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 2 500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Đakovo glasi kao ''srce Slavonije'' svojom ljepotom ali i gostoljubivošću što se svakako mora doživjeti!

Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

Detaljne informacije potražite u TZ grada Đakova www.tzdjakovo.eu

Fotografije korištene u članku ustupila je Turistička zajednica grada Đakova, autorica: Mirna Marić