Advent u Osijeku 2017. (01.-31.12.)

 

I ovog Adventa, Božića i Nove Godine posjetite Osijek jer vas očekuje najveći adventski sajam u Slavoniji i Baranji s klizalištem na glavnom trgu i bogatim programima za djecu i obitelji, kućice s ponudom hrane i pića te velika pozornica sa zabavnim programom. Uz središnje događanje na glavnom trgu i u neposrednoj blizini bit će još blagdanskih sadržaja poput WineOs festivala vina i ugode, „Motomrazova“ s darovima za najmlađe i veselog božićnog tramvaja s vilenjacima i predstavom za djecu. Uz to to je i pregršt bogatih programa koncerata i kazališnih predstava poput „najbožićnijeg“ baleta Orašar, a za kraj mjeseca uz dašak bečkog štimunga proveselite se na Novogodišnjem koncertu u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu. Mnoštvo sličnih božićnih događanja bit će kao stvoreni za druženje s prijateljima i obitelji u okruženju svjetlucavih ukrasa, mirisu božićnih drvaca i kuhanog vina za Božić kakav ste davno poželjeli… Ostanite i koji dan dulje te na glavnom trgu u Novu godinu uplešite uz čašu pjenušca, vatromet i omiljeni valcer Na lijepom plavom Dunavu.


PREGLED VEĆIH DOGAĐANJA TIJEKOM ADVENTA, BOŽIĆA I NOVE GODINE:

01.-31.12., Advent u Osijeku - središnji gradski adventski program. Ranije poznata kao Advent u Tvrđi, najveća predbožićna manifestacija u Slavoniji i Baranji prerasla je okvire osječkog starog grada i preselila na glavni gradski trg u Gornjem gradu.

U bajkovito uređenom centru Osijeka smjestio se najveći božićni sajam u istočnoj Hrvatskoj. Šuma borova i pažljivo ukrašene ugostiteljske i obrtničke kućice samo su dio detalja kojima ova domaća priča očarava goste i privlači tisuće posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

Na adventskom sajmu u ugostiteljskim i obrtničkim kućicama možete obaviti blagdanski šoping, a obitelj i prijatelje razveseliti rukotvorinama i domaćim delicijama ili sličnim poklonima ispod bora.

U velikoj „ledenoj“ kupoli održavat će se programi za djecu, a središnji dio trga zauzima veliko kružno klizalište koje će raditi i nakon kraja Adventa, sve do 13. siječnja 2018. godine.

Koncerti na pozornici pred Osječkom katedralom kao i dječja pjesma s glavnog portala crkve uz veliki Adventski vijenac i neodoljiva gastronomija baza su svakodnevne ponude Adventa u Osijeku. Uz to glavni trg krase barokni ringišpili i karuseli te veliko središnje gradsko božićno drvce.

Radno vrijeme Adventa u Osijeku: klizalište svakoga dana od 10 do 22 sata. Božićni sajam subotom od 10 sati do ponoći, od nedjelje do četvrtka od 15 do 22 sata, petkom od 15 do 23 sata.

Na Instagramu pregledajte prelijepe fotografije nastale ranijih godina. Više informacija o središnjem programu Adventa u Osijeku potražite na web stranici organizatora www.adventosijek.hr ili na Facebook stranici Advent u Osijeku.

27.11.-31.12., „Božićni tramvaj”, vožnja božićnim tramvajem ukrašenim s 30.000 blagdanskih lampica uz predstavu i poklone Djeda Mraza oduševit će svako dijete, ali i mame, tate, bake i djedove u pratnji. Polazna odnosno završna stanica je na glavnom trgu ispred Hotela Central. Vožnje za organizirane dječje grupe traju tijekom prijepodneva, dok za građanstvo tramvaj vozi od 16 do 20 sati. Zbog popularnosti je potrebno izvršiti rezervacije. Više informacija na Facebook stranici GPP- Gradskog prijevoza putnika ili na web stranici GPP-a.

30.11.-21.12., Advent u Muzeju Slavonije, Dragi prijatelji Muzeja Slavonije i ove godine, uz vrlo bogat i prigodni blagdanski program, obilježavamo adventsko razdoblje. Za nas i naše partnere ovo doba godine ima zaista posebno značenje jer svi zajedno slavimo plodove rada kroz druženje s djecom, mladima i starijim generacijama. Provedite slobodno obiteljsko vrijeme uz pjesmu i teatar, zabavne i obiteljske radionice koji se nalaze u našem adventskom programu u sklopu akcije "Vodite me u Muzej!". Veselimo se vašem dolasku i druženju na Adventu u Muzeju Slavonije u osječkoj Tvrđi. Više informacija na Facebook stranici događaja Advent u Muzeju Slavonije.

01.12., Lampioni za Dan grada, tradicionalno uoči Dana grada Osijeka u petak 1. prosinca održat će se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Izložba će se u predvečernjim otvoriti u Muzeju Slavonije u Tvrđi (zgrada Glavne straže) gdje će se odabrati i najljepši lampioni. Zatim će u velikoj povorci s lampionima u ruci djeca krenuti prema Gornjem gradu te po dolasku na glavni trg, Trg dr. Ante Starčevića, u zrak pustiti stotine lampiona te tako i nebo nad gradom „ukrasiti“ adventskim svjetlom. Više informacija na Facebook stranici Centra tehničke kulture Osijek.

01.-02.12., WineOs - festival vina, delicija i ugodnog življenja održat će se po četvrti put 1. i 2. prosinca 2017. u centru Osijeka u trgovačkom centru Esseker, nadomak glavnom trgu, gdje će veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja pružiti priliku svim posjetiteljima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Više informacija na Facebook stranici: WineOS 2017, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.

02.12., Moto Mrazovi, Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) Tradicionalna humanitarna akcija uz darivanje djece prigodnim poklonima i slatkišima u 12 sati. Više informacija na web stranici Moto kluba Osijek www.mk-osijek.hr

06.-19.12., "Advent na vodenici" svaki dan od 15:30 prigodni programi na mlinu - vodenici na Dravi u Osijeku. U srijedu, 6. prosinca povodom blagdana Sv. Nikole, zaštitnika mlinara, Eko udruga vodenica organizira ukrašavanje vodenice i svečano paljenje lampica na plutajućem božićnom drvcu na Dravi. Lampice će upaliti "osječke lavice" iz Lions club "Gea" koje su i donirale šesttmetarsko drvce. Istom će se prilikom obilježiti i jedna vrijedna i okrugla obljetnica, a to je 200 godina Ceha Mlinara u Osijeku. Druženje sa sugrađanima i prijateljima vodenice predviđeno je od 16h, a svečano paljenje lampica planira se u 16:30 sati uz vatru, tople napitke, kruha-masti-paprike i još pokoje iznenađenje. Vodeničari se ovime ujedno žele odužiti svima koji su kroz godinu bili uz njih, ali i svom gradu zaželjeti još mnogo sretnih rođendana. Više informacija na Facebook stranici događaja (najavna fotografija: autor V. Beljan, Udruga Vodenica)

08.-24.12., WinterSofa u SkyBox vidikovcu na krovu Esseker centra (ugao Šamačke i Ribarske ulice, tik do glavnog trga). Po uzoru na ljetna chill and relax dogaganja u Sakuntala parku, InDaSofa, tri vikenda tijekom Adventa, u kombinaciji zatvorenog i otvorenog Skybox prostora s pogledom na centar grada, rijeku Dravu i ostatak osječke zimske bajke, posjetitelji će imati priliku uživati u ambijentalno uređenom prostoru, vrhunskom glazbenom programu u kojem dominiraju top DJ-i iz regije te odličnoj ugostiteljskoj ponudi koja će svima pomoći da lakše zaplešu u oblaku pozitive i dobre volje. Organizator je Kreativna agencija Adverta. Više informacija na Facebook stranici događaja Winter Sofa @ Skybox

08.-31.12., "Advent u Slasti", Donji grad, božićno selo otvoreno je na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji slastičarnice Slasta. U drvenim kućicama pripremaju kuhano vino i rakiju, bezalkoholna pića, craft piva, slatke i ljute kobase, langošice i fritulice, uz stalnu Slastinu ponudu kolača, torti i slastica. Pravo obiteljsko, božićno okružje očekuje vas u srcu Donjega grada: ložit ćemo pećicu i sjediti na toplim krznenim dekicama te zajedno uživati u druženju i predblagdanskom ugođaju - javljaju iz Slaste. Radno je vrijeme Slastinog božićnog sela od 10 do 22 sata. Više informacija na Facebook stranici organizatora slastičarnice Slasta

08.12., „Adventski koncert” Mađarskog kulturnog društva MKD Népkör, od 18 sati, u sjedištu Népkör-a (Ulica Petefi Šandora 76). Nastupaju učenici Glazbene škole Franje Kuhača i solist Opere HNK-a. Više informacija na Facebook profilu organizatora MKD Népkör

09.12., "Slovački božićni običaji, tradicije i kolede", od 17 sati, Osnovna škola Antuna Mihanovića (Ulica Ivana Gundulića 5a). Više informacija na web stranici Matice Slovačke Osijek

15./16./18./19.12., Orašar, balet, u 18 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku. Orašar (Ščelkunčik), balet u 2 čina, četiri slike, Petra Iljiča Čajkovskog; Rekonstrukcija predstave Baleta HNK Zagreb iz 1970. godine; Libreto Marius Ivanovič Petipa prema priči Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna u obradi Alexandrea Dumasa sina.

23.12., "Božićni i godišnji koncert" Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Osijek 1862., u 18 sati i 62 minute, u zgradi Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije (Ulica Josipa Jurja Strossmayera 58). Koncert će programski biti presjek rada društva u ovoj vrlo uspješnoj godini, uz obavezni dodatak božićnih pjesama i napjeva, sakralnih i svjetovnih. Kao gosti koncerta nastupit će sjajni tamburaški kvartet studenata diplomskog studija - tamburaško umijeće Umjetničke akademije u Osijeku. Više informacija na web stranici ili Facebook stranici HKUD Osijek 1862..

27./28./29.12., Novogodišnji gala koncert u HNK, u 20 sati, osjetite "dašak" bečkog Novogodišnjeg koncerta uz popularne valcere, polke, uvertire opera i opereta, kazališnu i filmsku glazbu u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu.

28.12., "Božićni koncert slavonskog tamburaškog društva Pajo Kolarić" iz Osijeka, dana 28. prosinca u 19 sati u Domu HV-a u Osijeku, održat će svoj Božićni koncert. Nastupaju sve sekcije društva, od Škole tambure, Juniorskog i Seniorskog orkestra do vokalnih slupina Šokadija i mješovitog pjevačkog zbora koje djeluju u Paji. Na programu će biti koncestne i Božićne skladbe. Proslavite blagdane uz Paju! Više informacija na Facebook stranici organizatora.

30.12., "Božićni koncert Pjevačkog društva Svetog Josipa" u 19:45, u Kapucinskoj crkvi u Gornjem gradu. Na tradicionalnom "Božićnom koncertu" PD Svetog Josipa će uz mješoviti pjevački zbor društva nastupiti vokalni solisti i instrumentalisti.

31.12., Silvestrovo, točno u podne održat će se tradicionalno kupanje „Osječkog tuljana“ i prijatelja u ledom okovanoj Zimskoj luci na rijeci Dravi u centru grada; navečer ponovno dođite u središte grada na veliki doček Nove godine na glavnom trgu i prostoru pred Osječkom Katedralom. U "najluđoj noći u godini", moći ćete birati, u službenim gradskim bojama, između bijele i plave pozornice. Na pozornici ispred Katedrale svoje poznate tamburaške i starogradske pjesme pjevat će Zvonko Bogdan, dok će na samom Trgu građane zabavljati grupa Detour i DJ-evi. U ponoć zaplešite sa svima uz „bečki valcer“ i veliki vatromet.

05.01., Koncert povodom Bogojavljenja u Franjevačkoj crkvi u Tvrđi, u 18:30 sati, crkva Uzvišenja Svetog Križa (Svetog Antuna), Uoči blagdana sveta Tri kralja ljubitelje klasične i duhovne glazbe čeka prava glazbena poslastica! U crkvi sv. Križa, poznatijoj po štovanju sv. Antuna, mladi će glazbenici svoj dar za glazbu staviti pred Gospodina i njime Ga slaviti! Koncert je meditativnog karaktera, a u sklopu njega bit će i prigodno razmišljanje. Nastupaju: Leonarda Kavedžić, sopran, Vlatka Kladarić, sopran, Mia Reba, mezzosopran, Antun Ivanković, orgulje, Nikola Varžić, el. orgulje/clavinova. Dodatne informacije na Facebook stranici događaja.