Advent u Osijeku - otkrijte radosne božićne događaje! (30.11.-24.12.)

Svake godine tijekom prosinca posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Ovogodišnja adventska događanja u gradu započinju uoči prvog adventskog vikenda, 30. studenog, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada.

Događanja u sklopu programa Advent u Osijeku najbogatija su do Badnjaka, završetka vremena Došašća (Adventa) 24. prosinca, ali se mnoga, na veliku radost sugađana i turista, nastavljaju sve do Silvestrova 31. prosinca. Pojedini programi pak traju sve do kraja božićnog vremena pa i dulje do kraja siječnja naredne godine.

Tijekom blagdana očekuju vas festival dječjih lampiona uz Dan grada, veliko klizalište s blagdanskim kućicama kod Sokolskog doma, veseli božićni tramvaj, Motomrazovi s poklonima za djecu, plutajuće božićno drvce kod dravske Vodenice, Osječki put jaslica, prigodne radionice, izložbe u galerijama i muzejima, božićni koncerti u kazalištima i crkvama, predstave poput „najbožićnijeg baleta“ Orašar te veličanstveni Novogodišnji koncert Hrvatskog narodnog kazališta koji u naš grad tada donosi dašak svjetski popularnog bečkog Neujahrskonzerta.

Središnja su događanja tijekom Došašća ipak pred božićni sajmovi i koncerti na otvorenom koji se nalaze na glavnom trgu kod Katedrale (Trg dr. Ante Starčevića) i u starom dijelu grada Tvrđi.

Oba sajma bit će otvoreni od 30.11. do 24.12., a pri tom će sajam na glavnom trgu u Gornjem gradu raditi cijeli dan od 9 do 21 sat, a u Tvrđi popodne i uvečer od 17 do 22 sata (radnim danom i nedjeljom) te od 17 do 23 sata (petkom i subotom).

Adventski sajam u Tvrđi će u subotu 7.12., vrata otvoriti već od 9 sati, istovremeno sa Sajmom antikviteta na Trgu Sv. Trojstva.

Pivnica Osječke pivovare u kupoli na glavnom trgu radi svakog dana od 10 do 20 sati.

Adventski sajam starom gradu Tvrđi prije nekoliko su godina očarani posjetitelji nazvali "najromantičnijim malim Adventom u Hrvatskoj" pa zato dođite i provjerite je li još uvijek tako. Mi mislimo da jest!

Informacije o programima Adventa u Osijeku na lokacijama Tvrđa, Gornji grad potražite:

Fotografija "Adventski sajam u Tvrđi 2016.": Ivica Benić, autor (svako kopiranje i javno objavljivanje fotografije, mora biti rezultat izravnog dogovora s autorom)

U nastavku vam donosimo detaljan popis većih događanja tijekom Adventa, Božića i Nove Godine (popis će se tijekom studenog i prosinca dopunjavati):

ADVENTSKI I BOŽIĆNI SAJMOVI

Adventski sajam u Tvrđi, 30.11.-24.12., Trg Vatroslava Lisinskog, Trg Sv. Trojstva, Boesendorferova ulica, Franjevačka ulica, Uska ulica, radno vrijeme 17 - 22 sata, petak i subota 17 - 23 sata. Kliknite ovdje za više informacija.

Adventski sajam u Gornjem gradu, 30.11.-24.12., Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg), radno vrijeme 09 - 21 sat. Pivnica u grijanoj kupoli radi svakog dana 10 - 20 sati. Kliknite ovdje za više informacija.

KLIZALIŠTE

Klizalište u Sokol Centru (Sokolski dom), sezona 2019./2020. Klizalište "kod Sokola" nalazi se na pola puta između adventskih sajmova u Gornjem gradu i Tvrđi, u parku Kralja Petra Krešimira I., a svoja vrata će otvoriti čim vremenski uvjeti dozvole, s obzirom da su krajem studenog kada je trebala započeti sezona klizanja temperature neuobičajeno visoke. Klizanje u Osijeku omiljena je zimska rekreacije sve većeg broja djece, ali i odraslih pa će tako vjerujemo biti i ove godine. Klizalište Sokol Centar najveća je ledena površina u ovom dijelu Hrvatske (dimenzija 25 x 60 metara), a čari klizanja nadamo se da ste isprobali već u prošloj klizačkoj sezoni. Što od sadržaja i programa pripremamo za ovu zimu, pogledajte u nastavku i već sada rezervirajte svoje mjesto! Raspored klizanja: ponedjeljak, utorak i srijeda od 17 do 20:15 sati; četvrtak i petak od 17 do 22:15 sati; subota i nedjelja od 11 do 22:15 sati. Novosti i informacije o popratnoj zabavnoj ponudi uz klizalište (koncerti, ugostiteljska ponuda) potražite na službenoj web stranici Sokol Centra ili Kliknite ovdje za više informacija.

DJEČJI PROGRAMI

Kućica Djeda Mraza, 15.11.-06.01., u čarobno ukrašenom vrtu "Vrtna Bajka" u Čepinu, tijekom studenog, prosinca i siječnja s vašom dječicom posjetite Djeda Mraza u njegovoj toploj kućici. Šapnite djedici vaše božićne želje ili ga upoznajte poslije blagdana jer nikad nije prerano poželjeti nešto lijepo za Božić! Svako dijete se najviše raduje svom daru, ali isto tako može u Kućicu Djeda Mraza donijeti neki svoj skroman dar od srca, očuvanu igračku ili slatkiš. Njih će Djedica odnijeti djeci bez roditelja, bolesnoj djeci, ili djeci slabijeg imovinskog stanja i tako razveseliti i njihova srca. Obavezna je rezervacija zbog ograničenog broja mjesta. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićna bajka u osječkom tramvaju - Božićni tramvaj, 25.11.-31.12., polazno/završno stajalište Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg), radno vrijeme: prijepodne za najavljene dječje grupe, poslijepodne za građanstvo 16-19 sati. GPP - Gradski prijevoz putnika od 25. studenog do 31. prosinca 2019., devetu godinu za redom uz potporu Turističke zajednice grada Osijeka i sponzora, otvara vrata svoje "Božićne bajke u Osječkom tramvaju". Riječ je o iznimno posjećenoj manifestaciji koja tradicionalno razveseljava veliki broj djece u gradu i cijeloj regiji, a ove se godine već tijekom mjeseca listopada za vožnje prijavilo preko 2500 putnika! Dječicu u pratnji roditalja, baka, djedova i prijatelja će tijekom vesele vožnje gradom zabavljati kostimirani glumci Umjetničke akademije u Osijeku, a svaki mali putnik od Djeda Mraza će dobiti prigodni slatki poklon! Prijepodnevne vožnje rezervirane su za organizirane skupine djece iz dječjih vrtića i škola, dok su popodnevne vožnje u vremenu od 16:00 do 20:00 slobodne za sve koji samostalno dolaze na vožnju božićnim tramvajem. Polazno/završno stajalište božićnog tramvaja je na glavnom trgu u Gornjem gradu, Trgu dr. A. Starčevića, a karte se mogu kupiti u GPP-ovoj Čarobnoj kućici, koja je smještena uz samo stajalište. Obzirom da je broj mjesta u tramvaju ograničen, rezervacije su i ove godine obavezne. Svoje mjesto u tramvaju možete rezervirati telefonom na 031/228 351 i 031/228 303 ili osobno u čarobnoj kućici uz stajalište Božićnog tramvaja. Kliknite ovdje za više informacija.

Adventski, Božićni i Novogodišnji programi za djecu u TC Portanova, 30.11.-24.12., TC Portanova. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićna priča u ZOO vrtu, do 24.12., Dragi roditelji, dragi mališani, pozivamo vas da sudjelujete u kreativnoj i edukativnoj blagdanskoj radionici kojoj se možete pridružiti svakoga dana, sve do 24. prosinca, između 10 i 18 sati u edukacijskoj učionici Zooa. Ulaznice za Zoo vrt i dječju radionicu prodajemo po popularnoj cijeni od 10 kn za sve posjetitelje i to sve do 24. prosinca! P.S. slobodno prijeđite Dravu s našom kompom koja i dalje redovno vozi. Kliknite ovdje za više informacija.

Lampioni za Dan grada, 02.12., Arheološki muzej u Tvrđi, Trg Sv. Trojstva 5, u 18 sati. Izložba učeničkih lampiona bit će otvorena do kraja školskih praznika (sredina siječnja 2020.). Ulaz besplatan. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićne jaslice, Betlehemsko svjetlo, plutajuće božićno drvce na Vodenici, 06.12.-07.01., mlin-vodenica na rijeci Dravi, Solarski trg (Promenada između broda Galija i skele Kompe). Na blagdan Sv. Nikole u petak 6. prosinca od 17 sati kod vodenice će se uz prigodni program održati svečano sijanje božićne pšenice i degustacija domaćih proizvoda te se u Dravu porinuti plutajuće božićno drvce okićeno lampicama i licitarskim srcima osječkog obrta Blažeković, u suradnji s Lions Clubom Gea iz Osijeka i Turističkom zajednicom grada. Par dana kasnije, u utorak 17. prosinca u 18 sati će na Vodenicu i tamošnje Božićne jaslice tradicionalno doći "Betlehemsko svjetlo" koje će u lanternama donijeti članovi "Izviđačkog kluba Slavonski hrast" te će za sve građane biti dostupno sve do kraja božićnog vremena. Kliknite ovdje za više informacija.

Sveti Nikola i strašni Krampus na Sajmu antikviteta, 07.12., Trg Sv. Trojstva, od 9 do 13 sati. Kojeg od ova dva poznata lika ćete vi susresti na sajmu? Jeste li ove godine bili dobri ili zločesti? Posjetite i obližnji Advent u Tvrđi sa sajamskim kućicama obrnitka i ugostitelja ovoga dana već od 9 pa do 23 sata. Kliknite ovdje za više informacija.

Motomrazovi, 07.12., Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) u od 11:30 do 12 sati s članovima Moto Kluba Osijek. Adventski sajam na trgu radi od 9 do 21 sat, a pivnica u grijanoj kupoli od 10 do 20 sati. Kliknite ovdje za više informacija.

KONCERTI

Najljepši Božić - Feliz Navidad, božićni koncert HNK, 04.12., u 20 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku. Nastupaju: pjevačke dive Ivana Husar i Danijela Pintarić uz zbor i orkestar HNK te dječji zbor Zumbići pod ravnanjem dirigenta Ante Sladojeva. Repertoar: tradicionalne i internacionalne božićne skladbe. Kliknite ovdje za više informacija.

Glaz-B-Os - 13. glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku, 08.-10.12., – glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku ove će se godine održati od 08. do 10. prosinca 2019. godine. Središnji će se dio festivala održati 09. i 10. prosinca, najvećim dijelom u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u Sveučilišnom kampusu (Kralja Petra Svačića), ali i u prostoru Salona Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Tvrđa). Voditelji GLAZ-B-OS-a 2019, asistentica Majda Milinović i univ. spec. mus. Ivan Karša, viši predavač ističu kako posjetitelje kao i prijašnjih godina očekuje raznolik i bogat program koji su pripremili nastavnici i studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost, ali i gosti. Festival koji karakterizira raznolikost sadržaja u obliku predavanja, izlaganja, radionica, slušaonica, koncerata i u 13. će izdanju tradicionalno započeti na Svjetski dan zborskog pjevanja adventskim koncertom Exsultate justi u izvedbi Pius Choir iz Pečuha, Mađarska. Kako je Odsjek za glazbenu umjetnost poznat po svojoj posvećenosti njegovanju vokalne umjetnosti ono što svakako treba istaknuti jest i Koncert solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost koji će se održati 10. prosinca u 20 sati u prostoru Salona Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ulaz je na sva događanja slobodan. Kliknite ovdje za više informacija.

Glaz-B-Os - natjecanje studentskih pjevačkih zborova, 18.12., u izdvojenom će se Glaz-B-Osa će se u terminu 18. prosinca u 19:30 sati u prostoru Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, a u sklopu programa Adventa kreativnosti održati natjecanje studentskih pjevačkih ansambala s kojim GLAZ-B-OS tradicionalno i završava. Publici je program glazbenih božićnih svečanosti sjajna prilika za uživanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima u predblagdanskom razdoblju stoga je ovogodišnji slogan u potpunosti opravdan – za njih, ali i sve nas 13 može biti ili jest itekako sretan broj. Ulaz je na sva događanja slobodan. Kliknite ovdje za više informacija.

Svečani božićni koncert u Osječkoj katedrali: Panonska Filharmonija iz Pečuha izvodi Mesiju (Messiah, Georg Fridrich Händel), 21.12., u 19 sati. Pjevaju: Zsuzsi Tóth - sopran, Eszter Balogh - alt, Dávid Szigetvári - tenor, Szabolcs Hámori - bas, Festivalski zbor Panonske Filharmonije (zborovođe: András Vass i László Dobos), dirigent: Howard Williams. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićni i godišnji koncert HKUD "Osijek 1862", 21.12., od 18:62 sati, u sindikalnom domu Tvornice šećera Osijek (Šećeranski dom), Frankopanska ulica 99, Donji grad. Koncert će popratiti koreografije i programi HKUD Osijek 1862, koji su izvođeni u 2019. godini uz dodatak božićnih vokalno-instrumentalnih kompozicija. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićni koncert PD "Svetog Josipa", 21.12., u 19:30 uvečer poslije svete mise u crkvi Sv. Jakova (Kapucinska crkva). Tradicionalni koncert mješovitoga i muškoga zbora Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek uz njihovu 25 godišnjicu djelovanja. Osim mješovitoga zbora PD Sv. Josipa pod vodstvom zborovođe Josipa Klaića, gostovat će mješoviti zbor "Petar Zoranić" iz Zadra pod vodstvom zborovođe Tomislava Košte. Nakon pojedinačnih nastupa zborovi će zapjevati zajedno. Kliknite ovdje za više informacija.

Božićni koncert HPD "Lipa", 25.11., na prvi dan Božića uvečer poslije mise u župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Tvrđi. Tradicionalni humanitarni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa. Kliknite ovdje za više informacija.

Novogodišnji koncert HNK, 27.12., 28.12., 29.12., u 20 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku. Tri dana zaredom osjetite dašak bečkog štiha i omiljenog nam Neujahrskonzerta na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu HNK. Već 25 godina Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku sa svojim opernim ansamblom bilježi pretakanje starog u novo ljeto glazbom koja nas podsjeća koliko smo u srcu Mitteleurope. Uz umilne zvuke valcera i polki, uz Straussa starijeg i mlađeg, Lehara, Kalmana i drugih svjetskih i hrvatskih skladatelja te neizostavni Radetzky Marš za grand finale, u društvu dragih vam osoba i prijatelja, provedite ugodnu predsilvestrovsku večer koje ćete se prisjećati sve do nove prilike u prosincu... Kliknite ovdje za više informacija.

Nazdravlje vam novo ljeto - novogodišnji koncert HKUD "Željezničar", 30.12., u HNK u Osijeku, u 19 sati. Kliknite ovdje za više informacija.

Božić s Kuhačevcima, koncert Glazbene škole Franje Kuhača, USKORO Kliknite ovdje za više informacija.

Božićni koncert Evanđeoske Pentakostne Crkva Radosne Vijesti - Donji grad. USKORO Kliknite ovdje za više informacija.

Božićni koncert Župne crkve Preslavna Imena Marijina - Donji grad, tradicionalni koncert uoči blagdana Sveta Tri Kralja. USKORO Kliknite ovdje za više informacija.

KAZALIŠNE PREDSTAVE

Orašar (The Nutcracker, Shchelkunchik) 09.12., 10.12., 11.12., 16.12., 17.12., 18.12., u 20 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku. Orašar, balet u dva čina, odnosno četiri slike posljednji je u nizu od tri baletna djela velikog ruskog, nadasve svjetskog skladatelja Čajkovskog, te svakako jedno od najljepših djela klasične baletne literature. Balet se temelji na libretu Mariusa Ivanoviča Petipa nastalom prema priči Ernesta Hoffmana, u obradi Alexandra Dumasa oca. Riječ je o bajkovitoj, božićnoj, mirisom oraha i cimeta prožetoj priči o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim. Sto dvadeset i pet godina nakon praizvedbe, popularnost „Orašara“ diljem svijeta strelovito raste, te na svijetu gotovo da nema generacija sanjara, zaljubljenika u glazbu i balet koja nije barem jednom pobjegla u predivan dječji svijet mašte tako dojmljivo oslikan glazbom i scenskim pokretom. Kliknite ovdje za više informacija.

IZLOŽBE I RADIONICE

Vodite me u muzej na Advent, 30.11.-22.12., u Muzeju Slavonije održavat će se kreativne radionice tradicijskih vještina i zanata te upoznavanje s radom muzeja, za djecu i odrasle. Kliknite ovdje za više informacija.

Re-Art božićno izdanje, 20.-21.12., najkreativniji sajam u gradu, ove će godine okupiti ukupno 22 izlagača među kojima se nalazi pregršt kreativaca čiji radovi na ReArt festival 2019 - božićno izdanje dolaze po prvi puta. Mjesto održavanja TC Esseker centar, u petak 20. prosinca od 15 do 20 sati, a u subotu 21. prosonca od 9 do 20 sati. Tik pred Božić, zavirite u ReArtov sajam, gdje će radove i predmete izrađene uz puno ljubavi i truda predstaviti dvadesetak kreativnih izlagača, a neće manjkati ni popratnog programa - bilo da želite pronaći unikatan dar za dragu osobu, izraditi sami neku sitnicu, naučiti nešto novo ili se jednostavno zabaviti! Kliknite ovdje za više informacija.

TURISTIČKI RAZGLEDI GRADA I "OSJEČKI PUT BOŽIĆNIH JASLICA"

Adventske turističke vožnje čamcem, 29.11.-31.12., uz gratis kuhano vino i čaj te tople dekice za ugodniju vožnju tura-vožnja traje 45 minuta. Cijena vožnje po osobi je 50,00 KN. Ukrcaj/iskrcaj je na dravskoj Vodenici - mlinu na Solarskom trgu/Promenadi, a čamac-gliser će vas voziti uzduž grada. Svaki polazak prima 6 putnika s kapetanom-skiperom. Svi putnici za vrijeme vožnje su osigurani prslucima za spašavanje. Rezervaciju termina izvršite na telefon obrta Old Town Izleti: 099 756 93 60. Klikni ovdje za više informacija.

Turistički razgledi uz Dan grada Osijeka, 02.12. od 10 do 12 sati, svakih pola sata 20-minutne ture čamcem na Dravi od mlina-Vodenice (obavezna rezervacija termina na tel.: 031 203 755) / 02.12., od 12 do 14 sati turistički obilazak gradske četvrti Retfala s turističkim vodičem Vladom Pestom. Polazak ispred dvorca obitelji Pejačević na križanju Strossmayerove i Kanižlićeve ulice. / 02.12., od 16 do 18 sati turistički obilazak Gornjeg grada do starog grada Tvrđe s turističkim vodičem Vladom Pestom. Polazak ispred turističkog info-centra u Županijskoj ulici br. 2. Kliknite ovdje za više informacija.

Turističke vožnje čamcem uz Blagdan Svetog Nikole zaštitnika mornara i vodeničara, od 10 do 15 sati svaki puni sat, 30-minutne ture gliserom na Dravi, za max. 6 putnika po polasku (ture na blagdan Sv. Nikole su besplatne te je potrebna obavezna rezervacija termina kod Turističke zajednice grada Osijeka na tel.: 031 203 755). Polasci s dravske Vodenice na Solarskom trgu. Kliknite ovdje za više informacija.

Osječki put Božićnih jaslica, 20.12.-13.01. u ovu posebnu tematsku hodočasničko-turističku rutu povezali smo nekoliko lokacija na kojima postoje ili će se tijekom blagdana postaviti „javne“ božićne jaslice: kod dravske vodenice, u izlogu Turističke zajednice te na još nekoliko mjesta u izlozima trgovina i ugostiteljskih objekata na Trgu dr. Ante Starčevića i u Kapucinskoj ulici. Središnja mjesta s nekim od najljepših božićnih jaslica (od milja zvanima „Betlehem“) u Slavoniji i Baranji nalaze se pak u osječkim crkvama. Na mnogim lokacijama jaslice su postavljene nekoliko dana prije Badnjaka 24. prosinca, a ponajprije u crkvama moći ćete ih vidjeti i nakon blagdana Sveta tri kralja 6. siječnja, najmanje do nedjelje Krštenja Gospodinova 13. siječnja 2019. Božićne jaslice u pravoslavnoj se crkvi nazivaju „Vertep“ ili „Vitlejem“, a bit ih moguće razgledati od 6. siječnja. U katoličkim crkvama starije gradnje te onima koje se drže starih tradicija, jaslice budu izložene i dulje, do blagdana Svijećnice 2. veljače. USKORO Kliknite ovdje za više informacija.

SILVESTROVO I DOČEK NOVE GODINE

Kupanje osječkog čovjeka Tuljana i prijatelja u ledenoj Dravi, 31.12. u 12 sati, u Zimskoj luci u centru Gornjeg grada. USKORO Kliknite za više informacija.

Svečani doček nove godine uz koncert i vatromet na Trgu dr. Ante Starčevića (glavni trg), 31.12., u večernjim satima na Trgu dr. Ante Starčevića. USKORO Kliknite za više informacija.