Osijek na putu prema prepoznatoj destinaciji gastronomskih užitaka

 

Turisti pri posjetu Gradu na Dravi, u potrazi za ručkom ili večerom u našim restoranima, često znaju postaviti pitanje: "Što je to tipično za Osijek, što biste nam preporučili da kušamo?". Naš odgovor na to pitanje najčešće bi bio "U Osijeku možete kušati sva jela koja se tradicionalno pripremaju u gradu i okolici, a to su najčešće jela "podunavske kuhinje" koja je pak inspirirana našom bogatom pa i turbulentnom povijesti s utjecajima Hrvatske, Njemačke odnosno Švapske, Austrijske, Mađarske pa i Osmanske tradicije".

Na pitanje "Što biste nam slatko preporučili da kušamo?", posljednjih smo godina "odgovorili" ponudom "Originalne osječke knedle", povezane s tradicijom "Knedl sata" petkom u 11 sati, o čemu više možete doznati ovdje. No i dalje nam je ostao "zadatak" našim gostima ponuditi tipično osječko jelo koje bi mogli kušati za ručak ili večeru, koje će poput knedle biti inspirirano tradicijom, ali s jasnim "urbanim" i modernim potpisom šefova kuhara poznatih osječkih restorana.

I tako se rodila namjera - projekt kojim će Turistička zajednica grada Osijeka počevši od prosinca 2017. te tijekom 2018. godine svoje restoratere poticati da koristeći namirnice od kojih se već pripremaju naša tradicijska jela, gostima ponude ta ista jela "u modernom izdanju" ili da potaknuti nizom gastronomskih radionica, pripreme vlastite gastronomske kreacije.

Upravo zato TZ grada Osijeka je 5. prosinca 2017. u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku priredila prvu gastronomsku radionicu na kojoj su sudjelovali učenici i profesori škole, šefovi poznatih osječkih restorana i to pod budnim okom jednog od najpoznatijih i omiljenih hrvatskih chefova, Tomislava Špičeka – zvijezde jedne od najdugovječnijih kuharskih reality-show emisija „Tri, dva, jedan, kuhaj!“ koje možete pratiti na RTL televiziji.

Više o prvoj radionici i cijelom projektu doznajte iz članka objavljenog u dnevnim novinama Glas Slavonije, gdje i dalje pratite što se sve novoga „kuha u zajedničkom loncu“ Turističke zajednice i osječkih restorana:

Gastroidentitet Osijeka

(Špičekova filozofija: Lokalna namirnica na malo drukčiji način)

Da se tradicija i suvremeni trendovi u gastronomiji uspješno mogu kombinirati i dopunjavati, uvjerili su se u ponedjeljak osječki i slavonsko-baranjski ugostitelji, turistički vodiči i drugi profili koji se bave djelatnošću proizvodnje i usluživanja hrane i pića na prvoj edukativnoj gastro-radionici “Podizanje gastro-identiteta grada Osijeka”, koju je organizirao TZ Grada Osijeka, u suradnji s HTZ-om, u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

U teorijskom i promidžbenom dijelu profesori s Katedre za marketing Ekonomskog fakultete u Osijeku prezentirali su najnovije komunikacijske trendove u turizmu s naglaskom na gastronomiju.

Praktični dio – u kuhinji, gdje se sva čarolija događa, odvijao se “pod kuhačom” jednog od najboljih hrvatskih kuhara, Tomislava Špičeka, uz svesrdnu pomoć učenika škole i ugostitelja.

„Cilj je radionice potaknuti obogaćivanje jelovnika slavonsko-baranjskih ugostiteljskih objekata, pridonijeti razvijanju novih ideja vezanih uz tradicijske slavonske recepte i prepoznavanju Osijeka na aktualnoj gastronomskoj karti Hrvatske i Europe. S potrebom da priču o osječkoj i slavonsko-baranjskoj gastronomiji razvijamo dalje, pozvali smo goste koji će u tom pogledu pomoći našim ugostiteljima“ – kaže Saša Uranjek, direktor TZ Grada Osijeka.

Tomislav Špiček zajedno je s kolegom kuharom Damirom Bogunovićem izradio recepture u nekoliko sljedova vodeći se namirnicama karakterističnima za Slavoniju – od smuđa, jelena, crne slavonske svinje, kulena, oraha...

„Uvijek sam za našu lokalnu namirnicu koja će se pripremiti na malo drukčiji način, tu nema puno filozofije. Kada imaš kvalitetnu namirnicu, uspjeh je zagarantiran. Tradiciju trebamo poštovati, a ne bježati od nje. Trebamo imati pomake prema boljem, ali treba biti oprezan, zakon prirode je za mene najjača stvar što se hrane tiče“ – kaže Špiček, koji je uzvanicima pokazao i kako pripremljena jela prezentirati. Tako, primjerice, kulen nije klasično poslužen uz sir, nego je pripremljena hladna salata od drobljene pšenice, poriluka, bučinog ulja, octa i kulena presotiranog na malo maslaca u tavi. Svaka kuhinja, od slavonske, zagorske, dalmatinske, istarske, kaže, ima svoje čari, a od slavonskih jela najdraža su mu ona “na žlicu” poput čobanca, perkelta i fiša.

Izvor prenesenog novinskog članka: Glas Slavonije (6. prosinca 2017.), novinarka Jasenka Pejaković

 

MENU s jelima koja su pripremili kuhari naših restorana, uz pomoć chefa Špičeka te profesora i učenika Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku - pojedina pripremljena jela će s vremenom postati dijelom redovne ponude osječkih restorana:

Hladna salata od popečenog kulena, drobljene pšenice i poriluka s dresingom od kiselog vrhnja i pečenih bučinih sjemenki. Kuhari restorana Hotela Waldinger. Vino: Pinot Sivi, vinarije Josić (Baranjsko vinogorje)

Gusta juha s okruglicama mesa fazana i krekerima od crvene slatke paprike. Kuhari restorana Muzej Okusa. Vino: Chardonnay, vinarije Josić (Baranjsko vinogorje)

Medaljon od smuđa u paniru od maka na toplom prilogu od ječma, krumpira, špeka i vlasca. Kuhari restorana Kod Baranjca. Vino: Baranjski Šiler, vinarije Josić (Baranjsko vinogorje)

Confit od karea crne slavonske svinje, pire od pastrnjaka i Granny Smith jabuka, redukcija umaka od pečenja s glaziranim crvenim lukom. Kuhari restorana Hotela Osijek. Vino: Cuvee, vinarije Josić (Baranjsko vinogorje)

Faširka od jelena omotana špekom, tekuća palenta s jogurtom ragout od šumskih gljiva, pečena cikla s hrenom. Kuhari restorana Karaka. Vino: Cuvee Superior, vinarija Josić (Baranjsko vinogorje)

Krema od vrhnja i čokolade, mrvljeni keksi s orasima, pirjane šljive s rakijom šljivovicom. Kuhari restorana El Paso. Vino: Graševina ledena berba, vinarija Josić (Baranjsko vinogorje)