Simpatična strana grada

 

Simpatična strana grada

7 stvari koje će vas iznenaditi, zbuniti ili nasmijati u gradu na Dravi

Pripremate se za put u Osijek. Osigurali ste si smještaj i proučili što vidjeti u gradu. Pročitali ste nekoliko turističkih tekstova, ali zanima Vas više. Upravo zato pripremili smo Vam nešto sasvim drukčije. Poslužite se ovim neformalnim i jedinstvenim vodičem koji itekako može biti od koristi ako želite uroniti u manje poznat, svakodnevni život u Osijeku i saznati stvari koje nećete pročitati u vodičima. Osjećajte se kao mještanin i iznenadite lege i legice dobrim poznavanjem ovdašnjih zgoda i nezgoda te snalaženjem u gradu!

1. Hej, lega

„Kontaš, lega, nađemo se kod slona, ponesi sunčike pa ćemo do Kopike i onda uzmemo slamboš il' malo do Srednjike. Hoćemo treskom il' kontaš bicom?“

Upravo ste u razgovoru s mještaninom koji je upotrijebio niz riječi od kojih razumijete samo veznike i pomoćne glagole. Ostanite smireni, kimnite glavom i podsjetite svog legu ili legicu da niste iz Osijeka. U prijevodu, pozvani ste da se nađete kod kipića slona tik do glavnog trga Ante Starčevića, ponesete sunčane naočale jer ćete ići na kupalište Copacabana, a poslije toga da kupite sladoled ili odete do Srednjoškolskog igrališta. Pred Vama je opcija sve to obaviti tramvajem, iako postoji mogućnost ugodne vožnje biciklom. U svakom slučaju, korisno je znati da je najbolji odgovor uvijek: „Lega, može“.

2. Preko crvenog ni za živu glavu!

Tako je govorio poznati osječki Jutromlat u svojoj radio emisiji koju su Osječani kao djeca (a neki i kao roditelji) redovito slušali prije škole. I dok su u New Yorku i Delhiju crveno i zeleno svjetlo za pješake više preporuka nego signalizacija, u Osijeku se šetači uistinu trebaju držati prometnih pravila ako se ne žele rastati od određene svote novčanica i kovanica. Dobra kultura u pješačkom prometu uvriježila se do te mjere, da se posjetitelji grada često iščuđavaju rijetkosti pretrčavanja preko crvenog! Prepustite se i Vi Osječkom opuštenom i strpljivom ritmu koji će Vas prizemljiti. Otarasite se žurbe i pomahnitalosti i poštujte prometne znakove – to je za Vaše dobro!

3. Galebovi u daljini, golub i ja u blizini

Opjevani su galebovi i albatrosi, ali u Osijeku pjesmu zasigurno zaslužuju golubovi. Njihova dominacija glavnim trgom Ante Starčevića može se pripisati brojnim Osječanima koji redovito s njima podijele komadić kifle. Zauzvrat, osječki golubovi redovito im prirede koordinirani let koji mami stanovnike da podignu pogled i poprate taj začuđujući ples. Da su osječki golubovi vrlo samouvjereni govori činjenica da ćete se, hodate li ususret osječkom golubu, vjerojatno vi njemu izmaknuti!

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

4. Ima li tu mjesta za mene? Sasvim mala traka je

Često se zna dogoditi da i same Osječane iznenadi kada pored njih projuri biciklist, premda se dotični redovno drži svoje trake. Važno je znati gdje šećete, i zato u Osijeku uvijek obratite pažnju s koje strane linije se nalazite (i, naravno, držite se svoje strane). No, ponegdje u gradu nađe se mjesto gdje bi biciklisti trebali sići i pogurati svog ljubimca, ali oni ipak „produže“ na kotačima. Zato je u Kapucinskoj ulici potrebno misliti ne samo na tramvaje, već i na bicikle, dok vam u šetnji pogled mame detalji zanimljivih katnica!

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

5. Snijeg svud pada?

Svake godine u Osijek dođu proljeće, ljeto i jesen. A onda dođe zima i sve nas iznenadi. Neki Osječani će se uvijek čuditi ako im zimi padne snijeg! No, ako ne padne, jaukat će kako ga nije bilo. Padne li ga pak previše, ljutit će se što nije već sve počišćeno (dobro, možda još ni sami nisu stigli počistiti pred svojom kućom, ali ceste moraju biti čiste). A padne li ga premalo, e onda će žaliti što se ove godine nisu grudali. U svakom slučaju, snijega nikad dosta i uvijek previše, a svake godine – neočekivano!

6. Zašto zvone tramvajska zvona

Osijek je grad prvog tramvaja u Hrvatskoj. Osječki tramvaj sretno vozi još od 1884., a za svog dugog života nailazio je na brojne prepreke. Glavna prepreka današnjeg bijelo-plavog simbola grada zasigurno je njegova glavna konkurencija – automobil. Neoprezni vozači ponekad lošim parkirnim manevrima zapriječe tramvaju prolaz. U tom trenu, zasigurno ćete čuti tramvajska zvona. Ne brinite, ovo je problem koji brzo bude riješen, a ako se u tom trenutku nađete u tramvaju, daje Vam priliku da na trenutak razgledate grad oko vas.

7. „Pusti me, vjetre! S lišćem se igraj!“

Nije bez razloga Dobriša Cesarić opjevao vjetar. Ipak je djetinjstvo proveo u Osijeku! Povremeno se u gradu vjetar poigra sa stanovnicima, a posebno voli iznenaditi kod konkatedrale sv. Petra i Pavla. Nađete li se kod, kako Osječani kažu, katedrale, neće vas samo zapanjiti impozantnost ove neogotičke crkve, već ćete dobiti vjetar u leđa da zavirite u njezinu veličanstvenu unutrašnjost.

Foto: Mario Đurkić/Horizont Solutions

Saznali ste ponešto o svakodnevici u gradu i spremni ste za bezbrižno razgledavanje Osijeka i upoznavanje njegovih stanovnika. Neformalni vodič vas je oboružao s korisnim (i malo manje korisnim) informacijama o životu lega i legica. Sada se prepustite opuštenom ritmu grada i uživajte u zelenilu, kulturi, hrani i piću, noćnim izlascima i još puno toga, a ponajviše u dobrom društvu i ugodnom razgovoru. I, naravno, pohvalite se poznavanjem pokojih lokalnih priča!