Podrumčić - nova pivnica u centru Grada piva!

 

Pivnica Podrumčić , "no-nonsense" craft pivski bar, nudi vam odličnu atmosferu, puno dobrih stvari i naravno pregršt stalno izmjenjujućih craft piva hrvatskih proizvođača.

Kako bi napravili sve preduvjete za ispravno točenje piva, savjete su "upijali" od poznate male pivovare posebne po proizvodnji samo točenog piva - Nove Runde. U suradnji s njima pokrili smo sve faze nužne za kvalitetno održavanje piva od skladištenja do istakanja.

Piva se nalaze u hladnoj komori ohlađenoj na 4 stupnja Celzijusa tako da ćete u Podrumčiću uvijek popiti vrhunsku pintu.

Ugodan ambijent, podrumska ugodna klima, glazba uživo svakog drugog četvrtka i odlična snack hrana: burgeri, tortilje, čips i sendviči jamstvo su dobrog provoda.

Svakako vrijedi naglasiti i činjenicu da su sva odlična jela spravljena u kuhinji obližnjeg Hotela Waldinger, čiji restoran preporučuje i poznati svjetski vodič restoranima, Michelin.

Kao jedini bar ove vrste u Osijeku gdje je zabranjeno pušenje definitivno smo odlično mjesto i za obitelji s djecom, a dobrodošli su i vaši kućni ljubimci!

Prostor Podrumčića moguće je izakupiti za vaše proslave, sastanke i druge prigode.

Istaknuta piva

Nova Runda

Ako se gleda sami početak ove #DoživiHmelj priče, moramo se vratiti u 2009. godinu kada dva prijatelja, Marko Filipin i osječki student Miroslav Šuvak iz Daruvara, kreću u svoje prve pivske korake. Kućna proizvodnja piva (Engl. Homebrewing) tada još nije uzela maha u Hrvatskoj i bilo je svega oko 50-ak aktivnih homebrewera. U jesen 2009. godine, dečki su donijeli odluku koja će usmjeriti sve njihove daljnje korake - odlučuju krenuti s homebrewingom i skuhati svoje prvo pivo. Zahvaljujući homebrewing portalu pivarstvo.info i knjizi A complete joy of homebrewing prikupljaju osnovne informacije o proizvodnji piva u kućnoj radinosti te u Daruvaru kuhaju svoje prvo pivo.

Vienna lager stil

Povezanost Beča i Osijeka kroz povijest ne treba posebno naglašavati. Jedino u Podrumčiću možete popiti lager specifičnog "Vienna" stila. Ovo pivo odlikuje bogati sladni okus, jantarna boja i lagana sladna slatkoća. Vienna lager razvio je pivar Anton Dreher u Beču 1830. Ubrzo zatim ovo je pivo postalo popularno i utjecalo na razvoj piva jantarne boje. Kasnije gubi popularnost u Europi, ali krajem 19. stoljeća austrijski pivari u Meksiku oživljavaju ovaj stil.

Valens, carsko pivo iz Vinkovaca

Prvo vinkovačko craft pivo nosi ime Valens, prema jednom od dvojice rimskih careva rođenih u tadašnjim Vinkovcima, Aurelia Colonia Cibalae, za kojega povjesničari tvrde da je rado pio pivo iako je u to vrijeme vino bilo mnogo popularnije, posebice među viđenijim i bogatijim svijetom. To je bilo jako neobično jer su rimska gospoda pila isključivo vino, a pivo su pili barbari. Zato su Valensa pogrdno zvali sabaiarius, što na latinskom jeziku znači pivska trbušina, pivska mješina. Kao što pivo Valens sada nastavlja tisućljetnu tradiciju uživanja u pivu na ovim prostorima, isto je radio i car Valens jer pivo se na području Slavonije pilo i prije dolaska Rimljana.

Kontakt pivnice Podrumčić
Adresa: Županijska 8 (u dvorištu, zgrada Hotela Waldinger)
Web: Podrumcic
E-mail: taverna.podrumcic@gmail.com
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda 10-23h; četvrtak, petak, subota 10-24h
Nije otvoreno nedjeljom i državnim praznicima