Osječka krempita u slastičarnici Sunčana - okusi starog Osijeka

 

Mnoštvo je Osječana u posljednjih nekoliko godina, od kako postoji slastičarnica Sunčana, kušalo krempite, grilaže, “Vasine kocke”, voćne kolače i druge slastice iz radionice gospođe Jelke Kujundžić. Iako je slastičarska konkurencija, na radost samih Osječana, u gradu sve veća, kolači iz Sunčane traženi su i u ove vruće ljetne dane. Prema popularnosti i dalje je nenadmašna krempita, rađena na tragu slavnih donjogradskih Ambruševih krempita.

A upravo ta krempita, rađena isključivo od domaćih sastojaka i po recepturi Jelke Kujundžić, uživa posebnu zaštitu.

Naime, rješenjem Sektora za žigove i industrijski dizajn Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, krempita osječke slastičarnice Sunčana upisana je u poseban registar tzv. verbalnih žigova pod zaštićenim nazivom “Osječka krempita”.

- Iako sam i dalje uvjerena kako je najbolja preporuka za dobar kolač ona preporuka koja ide 'od usta do usta', popustila sam pod brojnim prijedlozima da i službeno zaštitim naziv krempite koja se pravi u slastičarnici Sunčana. Nagovarali su me da je nazovem “Jelkina krempita”, ali puno je Jelki u Osijeku i Hrvatskoj, a samo je jedan Osijek. Osim toga, najveći dio sastojaka ove naše Osječke krempite dolazi upravo iz Osijeka i od domaćih proizvođača iz okolice. Od svježih jaja, mlijeka i maslaca do brašna i šećera. Stoga je pravednije, a za sam grad u promotivnom smislu i korisnije, što je ova krempita dobila zaštićeni naziv “Osječka krempita” – objašnjava Jelka Kujundžić.

Ovdje pregledajte cjelokupnu ponudu slastičarnice Sunčana.

Kontakt telefon: 031 328 098; Adresa 1: Sunčana ulica 5 (u blizini Zrinjevca); Adresa 2: Trg Ljudvevita Gaja - kiosk na zelenoj "Tržnici Gornji grad"

(originalni tekst objavljen je u dnevnim novinama Glas Slavonije, 2. kolovoza 2017.)