Naš ured

Turistička zajednica grada Osijeka, naši djelatnici rado će vam pomoći da vaš posjet Osijeku ostane u najljepšem sjećanju.

Slobodno nam se obratite i ukoliko planirate otvoriti novi ugostiteljski objekt ili ako ga već posjedujete, a tražite odgovor na pitanja vezana uz prijavu gostiju ili plaćanje boravišne pristojbe i turističke članarine ili pak nova ulaganja u objekt, a za koji bi vam od pomoći bile bespovratne potpore ili potpore uz postotak sufinanciranja.

Obratite nam se na e-mail sinisa.maurus@tzosijek.hr ukoliko imate specifična pitanja o sustavu prijave gostiju e-Visitor ili na e-mail tzosijek@tzosijek.hr za ostala pitanja iz područja koja pokriva Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

U nastavku pronađite odgovore na deset najčešćih pitanja (FAQ):

1. Uplata turističke članarine i turističke pristojbe za područje koje pokriva TZ grada Osijeka - upute za popunjavanje uplatnice

  • Članarina u turističkim zajednicama: Model HR15; Broj računa 1001005 1731227158; Poziv na broj HR67-OIB tvrtke ili privatnog iznajmljivača
  • Turistička (boravišna) prostojba: Model HR53; Broj računa 1001005 1731204746; Poziv na broj HR67-OIB tvrtke ili privatnog iznajmljivača

 

2. Više informacija o pitanjima turističke članarine:

 

3. Više informacija o pitanjima turističke pristojbe:

  • Zakon o turističkoj pristojbi (ranije: boravišna pristojba)
  • Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe u Republici Hrvatskoj (stupio na snagu 17. srpnja 2019.)
  • Odluka o visini turisticke pristojbe za Osjecko-baranjsku zupaniju 2020 godine.pdf - Grad Osijek nema sezonu, odnosno utvrđeno je razdoblje "glavne sezone". Tako je visina turističke pristojbe po osobi i ostvarenom noćenju za 2020. godini u gradu Osijeku 10,00 KN, osim u kategoriji smještaja Kampovi i kamp odmorišta gdje iznosi 8,00 KN. Turistička pristojba za usluge smještaja u domaćinstu, ako obveznik plaća paušalno godišnje, po krevetu iznosi 350,00 KN. Turistička pristojba za usluge smještaja na OPG-u po krevetu iznosi 200,00 KN. U domaćinstvu registriranom kao kamp ili kamp odmorište pristojba po jedinici je 500,00 KN. U OPG-u registriranom kao kamp ili kamp odmorište pristojba po jedinici iznosi 250,00 KN. Za vlasnika kuće za odmor, stana ili apartmana odnosno sve koji u tom objektu noće pristojba iznosi 10,00 KN po noćenju uz iznimku paušalnog plaćanja po broju članova obitelji.

 

4. Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (do 2019. naziv ovoga pravilnika bio je "Pravilnik o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova koje će se paušalno oporezivati, o visini paušalnog poreza i načinu plaćanja paušalnog poreza")

Uz plaćanje članarine turističkim zajednicama i turističke pristojbe po krevetu ili ostvarenom noćenju, pravne i fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem smještaja turistima, obveznici su plaćanja poreza na dobit ili poreza na dohodak. Fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem soba, apartmana i drugih objekata smještaja imaju mogućnost plaćanja poreza na dohodak u paušalnom obliku. Porezni obveznik u paušalnom obliku je onaj kojemu je izdano Rješenje o odobrenju za navedenu djelatnost u statusu građanina - fizičke osobe, odnosno nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva uz uvjet da po tom rješenju nije obveznik poreza na dodanu vrijednost i ne utvrđuje dohodak na temelju poslovnih knjiga. Više o Pravilniku doznajte na stranici Narodnih novina, a ovdje doznajte više o Odluci o visini paušalnog poreza za Grad Osijek (2019.).

 

5. Ukoliko želite otvoriti novi smještajni objekt, sve potrebne informacije, uvjete koje trebate ispuniti i potrebnu dokumentaciju potražite u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije u Osijeku (UDU OBŽ):

Nakon što od nadležnog Ureda državne uprave dobijete pisano Rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga, a koji propisuje vrstu usluga, vrstu objekta, kategoriju, minimalne uvjete za pružanje usluga i ostalo, s navedenim Rješenjem dođite u ured Turističke zajednice grada Osijeka (ako se vaš objekt nalazi na području administrativne jedinice Grad Osijek, u suprotnom se obratite turističkoj zajednici nadležnoj za vaš grad ili općinu, odnosno u Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije ako vaša općina nema osnovanu turističku zajednicu). TZ grada Osijeka će podatke iz Rješenja unijeti u sustav prijave gostiju e-Visitor te na web stranicu te će vaši daljnji odnosi biti upravo s nama, vašim novim poslovnim partnerima!

Za informacije o korištenju sustava prijave gostiju e-Visitor i pitanja naplate boravišne pristojbe, kontkatirajte ured TZ Osijek u Tvrđi, Trg Svetog Trojstva 5, telefon: 031 210 120, e-mail: sinisa.maurus@tzosijek.hr i tzosijek@tzosijek.hr

 

6. Više informacija o programima potpore za ulaganja u razvoj turizma, turističke infrastrukture, opremanje turističkih-ugostiteljskih objekata, razvoj top manifestacija i ostala ulaganja u turizam, potražite na stranicama:

 

7. Ukoliko želite postati turistički vodič ili otvoriti turističku agenciju ili se baviti drugim oblikom usluga u turizmu, proučite Zakon o pružanju usluga u turizmu (izmjene na znazi od 1.1.2020.) propisi i pravilnici koji se odnose na usluge u turizmu uključuju turističke agencije, vodiče, pratitelje, nautički, zdravstveni, seoski, pustolovni, ribolovni, lovni, sportski i rekreacijski turizam te iznajmljivanje vozila, animatore, turističke predstavnike i druge usluge.

 

8. Seminar (tečaj) za turističkog vodiča i voditelja poslovnice turističke agencije možete pohađati na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Ovdje potražite više informacija ili se obratite izravno na telefon 099 674 2692 i e-mail: i.kelic@efos.hr.

 

9. Obratite nam se i ukoliko u naš grad i regiju planirate dovesti veći broj turista ili namjeravate organizirati kakvo veće događanje, seminar ili kongres te vam je potrebna naša asistencija. Čak i ako vam ne uspijemo pomoći odmah, potrudit ćemo se i odgovor vam dostaviti na vrijeme!

 

10. Ako organizrate događanje koje biste htjeli najaviti, posebno ako je ono zanimljivo turistima i posjetiteljima, rado ćemo ga objaviti na našoj web stranici pod kategorijom "Mjesečna događanja" u jednoj od 14 kategorija (pogledajte naslovnicu). Najava događanja na e-mail: dogadjanja@tzosijek.hr

 

Potražite nas na dvije lokacije, u Gornjem gradu i u staroj Tvrđi:

Turistička zajednica grada Osijeka i Turistički info centar Gornji grad (otvoreno: pon-pet 8-16, sub 9-13)
Županijska 2, 31000 Osijek, Hrvatska
Tel: +385 (31) 203 755
Fax: +385 (31) 203 947

Turistički info centar Tvrđa (otvoreno: pon-pet 10-15, prva sub u mjesecu 9-13)
Trg Sv. Trojstva 5, 31000 Osijek, Hrvatska
Tel: +385 (31) 210 120
Fax: +385 (31) 210 120

E-mail: tzosijek@tzosijek.hr

Direktor ureda Turističke zajednice grada Osijeka: Saša Uranjek, dipl.oec.
Predsjednik Turističke zajednice grada Osijeka: Ivan Vrkić, dipl.iur. (gradonačelnik)