Tematske ture gradom

Osijek možete upoznati samostalno, šetnjom gradom bez posebnog plana što nekad ima svojih čari ili prateći tiskani turistički vodič. No možda je ipak najbolje potražiti uslugu turističkog vodiča ili se obratiti specijaliziranim turističkim agencijama te grad i okolicu upoznati slijedeći jednu od zanimljivih i ponekad neobičnih tematskih ruta.
Pogledajte što je sve u ponudi i odaberite vama najzanimljiviju tematsku turu:

Living History: Zaboravljena Tvrđa
Predlažemo vam da za vašu grupu rezervirate termin i upoznate grad uz kazališno-turističku predstavu (living history tura) iz ciklusa Zaboravljena Tvrđa udruge CroCulTour. Scenarij i režiju potpisuje Siniša Kovač (znan pod pseudonimom Viktor Faber) koji je radio na sličnim projektima u Istri, a u predstavi glume studenti Umjetničke akademije u Osijeku u suradnji s Dječjim kazalištem.

Šetnjom kroz osječki stari grad Tvrđu, upoznajte kulturno-povijesne znamenitosti kroz priče o doživljajima poznatih Osječana. Po završetku predstave, u prostoru gradskih zidina moguće je organizirati degustaciju vina, domjenak, proslavu pa čak i pravi "tulum" uz DJ-a i catering.

U predstavi „Vinski trg“ tijekom 60 minuta upoznajte luckastog franjevačkog redovnika, ponosnu i uvijek nasmiješenu barunicu Herman - osječku „Mačkamamu“, generala Petraša i njegovu suprugu, zabavite se uz predstavu u predstavi, pripazite se tvrđavskih pandura, proveselite se u društvu simpatično „nacvrckanog“ vlasnika gostionice i što god činili, nemojte se uplašiti… hmmm… neka za sad ponešto ipak ostane u tajnosti…

Rezervacija ture:
Udruga CroCulTour - Hrvatsko društvo kulturnog turizma
Web: www.zaboravljenatvrdja.com; www.crocultour.com
E-mail: jesenkaricl@gmail.com
Mob: 00385/ (0)99 654 5333; 00385/ (0)95 8152 233

Osijek za sve
Osnovna turistička tura povest će vas najprije u Tvrđu, utvrđeni dio grada iz 18. stoljeća koji skriva zanimljive priče i legende poput one o generalu Johannu Stephanu von Beckersu koji je gradio gradske zidine kako bi obranio grad od Osmanskog carstva. U Tvrđi ćete imati priliku uživati u nekim od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva. Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoj Kralja Tomislava doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim zgradama poput Poštanske palače. Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898., druga je po visini crkva u Hrvatskoj, a sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku.

Rezervacija ture:

Obrt Putovanja Slavonijom
Web: www.putovanjaslavonijom.hr
E-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com
Tel: Tel: 098/474-373

Udruga vodiča „Osijek“
Web: www.osijek-utv.hr
E-mail: info@osijek-utv.hr
Tel: 098/744-174

Cetratour d.o.o.
Web: www.cetratour.hr
E-mail: info@cetratour.hr
Tel: 031/372-920

Udruga za poljepšanje grada “Moj Osijek”
E-mail: vlado.pest@gmail.com  
Tel: 098/763-424

Osijek za slijepe i slabovidne
TZ grada Osijeka prije nekoliko godina izradila je turističku brošuru tiskanu na Hrvatskom jeziku i na Brailleovom pismu, svojevrsni virtualni turistički vodič za slijepe i slabovidne. Tiskanjem ove brošure Osijek je pokazao kako korak po korak postaje gradom „bez barijera“ za turiste. Ukoliko biste željeli grad upoznati i u pratnji licenciranog turističkog vodiča, povezat ćemo vas s vodičima koji imaju iskustvo u vođenju osoba oštećenog vida. Brošura na Brailleovom pismu dostupna je u našim turističkim-info centrima kod Katedrale i na Trgu Sv. Trojstva.

Rezervacija ture:

Obrt Putovanja Slavonijom
Web: www.putovanjaslavonijom.hr
E-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com
Tel: Tel: 098/474-373

Udruga vodiča „Osijek“
Web: www.osijek-utv.hr
E-mail: info@osijek-utv.hr
Tel: 098/744-174

Osječki parkovi i rijeka Drava
Kažu da je Osijek „najzeleniji“ grad u Hrvatskoj, a tu ćete tvrdnju najlakše provjeriti ako prošećete jednim od 17 parkova. Najveći je Perivoj kralja Tomislava između Gornjeg grada, rijeke Drave i Tvrđe nastao još početkom 18. stoljeća. Krenite u šetnju s turističkim vodičem i u otprilike 1,5 sat upoznajte grad i njegova zelena pluća. Doznajte više o živom svijetu parkova, flori i fauni, o njihovoj povijesti, povijesnim događajima i osobama povezanim s njima te mnoge zanimljivosti iz života grada. Na ovoj turi upoznat ćete i našu „zelenu ljepoticu“ rijeku Dravu koja se nedaleko Osijeka ulijeva u Dunav, a svojim vodama natapa i obližnji park prirode Kopački rit.

Rezervacija ture:

Obrt Putovanja Slavonijom
Web: www.putovanjaslavonijom.hr
E-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com
Tel: 095/861-62-91

Srednjovjekovni Osijek obitelji Korogy
Obitelj Korogy vladala je Osijekom i okolicom do pada Slavonije pod Osmansko (Tursko) carstvo početkom 16. st. U blizini grada izgradili su sredinom 13. st veličanstvenu “vodenu utvrdu – wasser burg” koja je danas impozantna ruševina. Turistički vodič zorno će vam predočiti srednjovjekovne dane “ponosa i slave” osječkih vladara, a sam grad Korođ (Korogyvar) očarat će vas veličinom, a i začarati brojnim legendama s kojima se povezuje. Trajanje ture je oko 2 sata (prvi dio na lokalitetima u Tvrđi uz nastavak u Korođvaru – između Čepina i Ivanovca).

Rezervacija ture:

Obrt Putovanja Slavonijom
Web: www.putovanjaslavonijom.hr
E-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com
Tel: 095/861-62-91

Život pod Osmanskim carstvom
Grad Osijek je 1526. godine pao u ruke cara sultana Sulejmana Veličanstvenoga i ostao pod osmanskom (turskom) vlasti sljedeću 161 godinu. Kroz ovo razdoblje Osijek je bio jedan od značajnijih trgovačkih gradova u Carstvu. U društvu sultana doznat ćete gdje je bilo osmo svjetsko čudo toga vremena – Sulejmanov most, kako je izgledao turski Osijek podijeljen na kaštel, varoš i palanku, gdje se nalazio jedan od najvećih “trgovačkih centara” toga vremena, kako je tekao život u gradu i slično. Turistički vodič kostimiran u Sulejmana Veličanstvenog kroz interakciju s grupom podijelit će detalje o životu sultana, osmanskoj kulturi i načinu života, te o tadašnjem Osijeku.

Rezervacija ture:

Obrt Putovanja Slavonijom
Web: www.putovanjaslavonijom.hr
E-mail: putovanjaslavonijom@gmail.com
Tel: 095/861-62-91

Tramvajem od Donjeg grada do Retfale
Osijek je grad izdužen uz rijeku Dravu i ponekad ga je nezgodno upoznati cijeloga šetajući ulicama. No postoji odlično rješenje - provezite se starim turističkim tramvajem iz 1926. godine. Doživite vožnju kroz prošlost grada i razgledajte povijesne gradske četvrti, Donji grad, Tvrđu, Gornji grad i Retfalu. U vožnji ćete upoznati i povijest tramvajskog sustava u Osijeku, kako je tramvaj davne 1884. godine došao u Osijek, zašto je bio crvene boje te mnoge druge zanimljivosti. Vožnja je namijenjena za grupe do 25 osoba, a traje oko 1 sat.

Rezervacija ture:

GPP – gradski prijevoz putnika d.o.o.
Web: www.gpp-osijek.com
E-mail: marketing@gpp-osijek.com
Tel: 031/228-351

Tramvaj Party
Tražite li novi i pomalo neobičan prostora za organiziranje ludog tuluma, a pri tome biti stalno u pokretu, Tramvaj Party je prava stvar za vas! Javite se marketingu GPP-a i dogovorite organiziranje izvanredne noćne vožnje tramvajem gradskim ulicama. U tramvaju za vas mogu osigurati razglas i DJ-a, a po potrebi i druge detalje. Želimo vam odličnu zabavu i puno dobrog ljuljanja u ritmu!

Rezervacija ture:

GPP – gradski prijevoz putnika d.o.o.
Web: www.gpp-osijek.com
E-mail: marketing@gpp-osijek.com
Tel: 031/228-351

Fijaker stari gradom luta
Zasigurno je najromantičniji način upoznavanja Grada na Dravi vožnjom starim fijakerom s upregnutim plemenitim konjima, uz kočijaša odjevenog u crni frak s cilindar šeširom. U društvu voljene osobe krenite od glavnog trga i Katedrale uz parkove i dravsku promenadu prema staroj baroknoj Tvrđi…

Rezervacija ture:

Grobljem Svete Ane
Pomalo neobičan način za upoznavanje s povijesti grada možete doživjeti svake godine u vrijeme blagdana Svih Svetih, na Dušni dan. S turističkim vodičem krenite u šetnju najpoznatijim osječkim grobljem Svete Ane i prigodnom pričom uz grobnice poznatih Osječana doznajte više o njihovom životu. Ujedno razgledajte raskošnu arhitekturu pojedinih grobnica i doživite taj poseban pomalo sjetni osjećaj koji obavija osječka groblja u vrijeme ovoga velikog blagdana.

Rezervacija ture:
Udruga za poljepšanje grada “Moj Osijek”
E-mail: vlado.pest@gmail.com  
Tel: 098/763-424

Osijek iz zraka
Upoznajte Osijek i okolicu letom sportskim zrakoplovom. Razgledajte gradske znamenitosti s visine, pogledajte kako se Drava i njeni rukavci razlijevaju uokolo grada i kako izgledaju obrađena slavonska polja i šume. Letovi se mogu organizirati tijekom godine uz obvezan kontakt s aeroklubom, a početna točka leta je športsko-poslovna zračna luka Osijek-Čepin.
Rezervacija ture:
Aeroklub Osijek
Web: www.ak-osijek.hr

Izleti čamcima na Dravu i Dunav
Osijek je smješten na jednoj od najvećih europskih rijeka, Dravi koja izvire u Alpama te se nakon 720 km toka nedaleko Osijeka ulijeva u Dunav. Svojim tokom kroz grad većim je dijelom kanalizirana, a od njenih često visokih voda štiti nas obalo-utvrda. Ipak čim se otisnete uzvodno ili nizvodno vrlo brzo dolazite u gotovo netaknutu prirodu i pomalo divlje poplavne šume. Šumarci uz rijeku savršena su mjesta za kratki odmor uz tradicionalni fiš-paprikaš ili postavljanje kampa. Samo ušće Drave u Dunav vrlo je atraktivno pjeskovito kupalište, a riječni rukavci omiljeni su među pecarošima i ribičima. Obližnji park prirode Kopački rit prošaran kanalima i jezerima divlji je svijet za sebe, a sve to možete iz blizine doživjeti ukoliko se odlučite na atraktivnu vožnju čamcem.

Rezervacija ture:
Park prirode Kopački rit
Web: www.pp-kopacki-rit.hr
E-mail: prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr
Tel: 031/445-445

Allesta d.o.o.
Web: www.allesta.hr
E-mail: allesta@allesta.hr
Tel: 031/325-928

Zlatna Greda d.o.o.
Web: www.zlatna-greda.org
E-mail: info@zlatna-greda.org
Tel: 031/565-181

Obrt Koreny
Web: www.koreny.hr
E-mail: nenad.korenj@optinet.hr
Tel: 098/223-583

Kod Joze Trskana, seoski turizam
Web: www.kodjozetrskana.com
E-mail: info@kodjozetrskana.com
Tel: 031/595-200

Tri Mudraca, seoski turizam
Web: www.trimudraca.com
E-mail: richard@trimudraca.com
Tel: 091/210-12-12