Povratak vitezova na utvrdu Korođvar

Program događanja:

14.00 – otvorenje srednjovjekovnog sajma
14.30 – radionica slame
16.00 – škola mačevanja i streličarstva
17.00 – viteška bitka
17.30 – okusi srednjeg vijeka - prezentacija srednjovjekovne kuhinje
18.00 – borba za ruku kneginje - srednjovjekovni zabavljači i lakrdijaši
19.00 – degustacija jela i pića - podjela graha
20.00 – noćna bitka za Korogyvar
21.00 – nastup TS "Žeteoci"

Zidine tj. Korođgrad ili Kolođvar podigla je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, kako smatraju povjesničari, oko 1250. g., kao obranu od najezde Tatara. Sama tvrđava Korog u spisima se spominje 1290. g. Utvrda je kao sojenica od tvrdog građevinskog materijala sagrađena na sjeveroistočnom dijelu korogyvarskog rita – poznate depresije koja se smjestila između Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova.

Tlocrt kule je kružan, s promjerom oko 40m, u središtu utvrđenog dijela je otvoreni dvorišni prostor na kojemu se nalaze ostaci četverokutne porušene kule, što upućuje na zaključak da se ispod ove pozornice nije nalazila jama s lavovima. U 17. st utvrda se spominje kao Dirutum castellum Korogyvar, što se odnosi na vrstu utvrde, a znači grad u močvari. Uzevši to u obzir, on je specifičan i jedinstven primjer utvrde u hrvatskim krajevima, s obzirom na poseban sustav gradnje na hrastovim štapovima, koji su slagani unakrsno na močvarnoj podlozi. Kako je to područje melioracijom isušeno, Zidine su se našle na uzvisini. Kada su Turci 1526. g. osvojili Osijek, Kolođvar je razrušen i napušten. Iz toga vremena o njemu ne postoje nikakvi podaci i od tada više nije obnavljan.O Zidinama se još uvijek pričaju legende, kao npr. kako je tamo nekada živio i haračio grifin, kako još uvijek postoji podzemni put koji vodi do katakombi, pun zlata, dijamanata i svega.

Nakon rušenja, Kolođvar je zarastao u vegetaciju. Za vrijeme 1. i 2. sv. rata teško je oštećen, a uništavanje se nastavilo kada je služio kao meta za vojne vježbe u gađanju. Također su seljani iz okolnih naselja razbijali zidove i opeku odvozili kućama.1967. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Osijeka počinje zaštitne radove. Do 1970. g uklonjeno je raslinje i urušeni materijal, te su nazidani nadvratni lukovi.

Prenosimo s CepinOnline.com