Povratak u kino Urania

 

Kino Urania se ponovo otvara, njihov dopis prenosimo u cijelosti:

Dragi naši,

pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, a nedostatak novih filmova rezultirao je dramatičnim padom gledanosti i posjete kinima. U isto vrijeme, samoizolacija je na neki način samo podsjetila kako je svakodnevicu bez živog oblika konzumiranja umjetnosti nepodnošljivo živjeti. Pokretanjem filmske produkcije i distribucije, sve se postepeno vraća u normalu, a Hrvatski audiovizualni centar je u suradnji s kinima okupljenima unutar Kino mreže pokrenuo poseban projekt s namjerom da se publika pozove natrag u kina uz potrebite mjere opreza, nudeći program ponajboljih hrvatskih filmova - Povratak u kino!. Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane, a veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima. Kao dio projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds, od četvrtka 3.9. u Kino klubu kina Urania (uz sniženu cijenu ulaznice od 20 kn za sve gledatelje) moći ćete pogledati uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije: „Čudesna šuma“ u režiji Milana Blažekovića (1986.), „Kapetan Mikula mali“ u režiji Obrada Gluščevića (1974.), „Šegrt Hlapić“ redatelja Silvija Petranovića (2013.), „Servantes iz Malog mista“ u režiji Daniela Marušića (1982.), „Štefica Cvek u raljama života“ u režiji Rajka Grlića (1984.), „Sretno dijete“ redatelja Igora Mirkovića (2007.), „Sonja i bik“ redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film „Teleport Zovko“ istog redatelja (2013.). Odabrani filmovi predvidjeli su sadašnje događaje i kontekst, iako su snimljeni prije 5, 10 ili 50 godina. Filmska umjetnost je često, između ostalog, i vidovita. Najavni spotovi tematiziraju pojavu virusa i ideju društva nakon virusa. Glavni cilj je potaknuti javnost da ne zaboravi kako je lijepo i važno otići u kino, kao prostor nenadomjestivog kulturnog užitka i mjesto dodira s neobičnim svjetlom.

Ovoga petka u kina stiže i spektakularna Disney priča o legendarnoj kineskoj ratnici Mulan, koja po starosti oca zauzima njegovo mjesto u kineskoj imperijalnoj vojsci te spašava naciju od osvajača sa sjevera. Ne propustite pogledati dugoočekivani Tenet kojeg potpisuje najuspješniji redatelj današnjice Christopher Nolan, sinkronizirani crtić Crvencipelica i 7 patuljaka o princezi koja se ne uklapa u svijet slavnih princeza na koje smo naviknuti te obiteljsku avanturu Lassie se vraća kući - prekrasnu priču o nerazdvojnom prijateljstvu između dječaka i njegovog škotskog ovčara Lassiea. U Kino klubu možete pogledati poljsku nagrađivanu dramu Corpus Christi nominiranu za Oscara za najbolji strani film te francusko-njemačku dramu inspiriranu stvarnom iranskom TV emisijom Yalda, noć oprosta.

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada planiramo provesti i nekoliko različitih programa, koji će vam se zasigurno svidjeti. U suradnji s HAVC-om i Kino mrežom u rujnu sudjelujemo u Rendez-vous au cinéma programu koji uključuje 4 filma (3 igrana i 1 dokumentarni), a u suradnji s Francuskim institutom i Francuskom Alijansom Osijek i dodatnih 5 naslova iz programa Frankofonija. U ponedjeljak 14. rujna gledatelji kina imat će priliku pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova u sklopu Festivala Ars Sacra (12. – 20. rujna), koji predstavlja bogatstvo sakralne umjetnosti u svim oblicima; glazba, književnost, arhitektura, likovna umjetnost, kazališni, filmski, duhovni programi i dr., u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti. Također, u najavi su i SEDECO Festival 2020., Filmska Runda 2020., Europski dan art kina i brojni drugi.

U novom filmskom tjednu uz projekcije u sklopu programa Povratak u kino! ne propustite premijerno pogledati novu Disney avanturu Mulan, a na programu i dalje ostaju dugoočekivani SF hit Tenet, obiteljska drama Lassie se vraća kući, sinkronizirana animacija Crvencipelica i 7 patuljaka te drame Corpus Christi i Yalda, noć oprosta (Kino klub).

Napominjemo da će se svi programi provoditi uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija – osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike. Hvala na razumijevanju!

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku, umirovljeničku i NK Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 25 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 20 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 200 kn). Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Vidimo se u kinu Urania ????

Vaši,

Kinematografi Osijek