Događanja u Slavoniji i Baranji

Iako se nalazite na web stranici Turističke zajednice grada Osijeka, želja nam je da istražite i ponudu ostatka Osječko-baranjske županije te veće manifestacije diljem Slavonije i Baranje.

Osijek je kulturno i gospodarsko središte regihe, a sam položaj grada omogućava vam da Osijek posluži kao baza vašeg boravka i istraživanja istoka Hrvatske, autom, javnim prijevozom vlakom i autobusom ili pak na dva kotača.

Stoga ovdje pronađite vama zanimljivo događanje, posjetite ga, a zatim se vratite u Osijek na noćenje te sutrašnje istraživanje nekog novog događaja u blizini!

Događanja u bližoj Osječkoj okolici u naseljima koja su administrativno izvan područja Grada Osijeka: Petrijevci, Bizovac, Brođanci, Bilje, Darda, Čepin, Ivanovac, Antunovac, Ernestinovo, Bijelo Brdo, Aljmaš, Erdut i Dalj, pratite pod temom:

Događanja u samom naselju Osijek te Gradu Osijeku (uključujući naselja Josipovac, Višnjevac, Livana, Brijest, Tenja, Nemetin, Sarvaš) pratite prema temama:

 

OBAVIJEST: ZBOG PANDEMIJE BOLESTI COVID19 (CORONAVIRUS DISEASE 2019) DO DALJNJEGA SE OTKAZUJU ILI ZA DRUGI TERMIN ODGAĐAJU SVA JAVNA DOGAĐANJA S VIŠE OD 40 POSJETITELJA. DOGAĐANJA NAJAVLJENA NA OVOME DIJELU WEB STRANICE TZ GRADA OSIJEK POSVEĆENA SU DOGAĐAJIMA U ŠIROJ OKOLICI GRADA, U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI, GDJE TAKOĐER POSTOJI MOGUĆNOST OTKAZIVANJA ILI ODGODE DOGAĐAJA.

 

VELIKA DOGAĐANJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 2020.

01.01.-31.12. klikom na link doznajte vrijeme i mjesto većih zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih turističkih događanja u Osječko-baranjskoj županiji

 

FESTIVAL TRAMINCA (ILOK)

26.-27.06., Dobro došli na Festival traminca u Ilok! Svetkovina sorte koja je ponajviše proslavila vinsku Hrvatsku. A u svom drugom izdanju Festival traminca se može pohvaliti gostima na kojima im mogu zavidjeti i vinski festivali s puno većom tradicijom. Informacije na Facebook stranici događaja ili na Facebook stranici manifestacije: Festival traminca. Više informacija na web stranici: www.festivaltraminca.com

 

DUNAV ART FESTIVAL 2020. (BARANJA, ERDUT, VUKOVAR, ILOK)

6./2020., festival na više lokacija u Hrvatskom Podunavlju. Objedinjuje ljubav prema ovoj velikoj rijeci, umjetnost, gastronomiju i zabavu. Više informacija na FB stranici: Dunav Art Festival

 

ĐAKOVAČKI VEZOVI 2020. (ĐAKOVO)

6./2020., festival izvornog hrvatskog folklora. Koncerti, umjetnost i zabavni programi. Više informacija: www.djakovacki-vezovi.hr

 

BISTRIGIN - PRVENSTVO PANONIJE U PICIGINU 2020. (BISTRINCI/BELIŠĆE)

08./2020., plaža na rijeci Dravi kod Bistrinaca (Belišće/Valpovo). Pozivamo Vas sve na 3. Prvenstvo Panonije u piciginu "Bistrigin" koje će se održati u subotu, 6. srpnja od 14 sati na Bistrinačkoj plaži. Sada već svjetski poznata izvedenica picigina na jednoj od najljepših plaža na Dravi po treći puta poziva sve ljubitelje prirode, zelenila, rijeka i ljudi da dođu i zaigraju se lopticama! Osim turnira posjetitelji se mogu okušati u roštiljanju (kara)batkova te odnjeti titulu Najkarabatak majstora svih riječnih plaža dunavskog slijeva! Cijelu sportsko-hranidbenu priču zaokružit ćemo fantastičnim zvukom DJ Umba koji nam dolaze s mnoštvom ploča od kojih tijelo ne zastakuje ritmovati.

 

VUKOVARSKI ETNO SAJAM 2020. (VUKOVAR)

09./2020., Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske. Pozivamo vas da nam se pridružite zadnji vikend u rujnu, jer smo pripremili brojne radionice za velike i male, predavanja za poduzetnike, gastro show, turističko vođenje, modnu reviju, izbor najljepšeg štanda te koncerte. I ove godine vas očekuje Vukovar Oktoberfest s bogatim programom te gastromanifestacija Okusi Hrvatske. Dodatne informacije: Visit Vukovar - Turistička zajednica grada Vukovara.

 

VINSKI MARATON 2020. (BARANJA, ZMAJEVAC)

09./2020., već godinama Vinski maraton je najzabavniji festival u Baranji i Podunavlju! Opustite se uz vino, gastronomiju i glazbu, u kombinaciji sporta i zabave, naravno ako ste u pravoj formi! Više informacija na Facebooku: Udruga Surduk Egyesület

 

2. FESTIVAL FRANKOVKE VINARIJE FERAVINO / 1. FERIČANCI WINE RUN 2020. (FERIČANCI, GORJE KRNDIJA I PAPUK)

09./2020., Pozivamo vas na 2. Festival Frankovke - festival vina i rekreacije, koji će se održati u dvorištu OŠ Vladimira Nazora u Feričancima. Pridružite nam se u avanturi koja na zanimljiv način promovira ono po čemu je feričanački kraj najpoznatiji - FRANKOVKU!  Čeka vas bogati sportski program s PLANINARIMA, utrkom kroz vinograde na 9 km FERIČANCI WINE RUN i vožnjom biciklima 21 km kroz vinograde FERIČANCI BIKE & FUN Pobrinut ćemo se da uz odličnu eno-gastro ponudu, besplatnu degustaciju vina i uz naše izlagače na štandovima nitko ne ostane gladan i žedan. Za veselje uz glazbeni program će biti zaduženi HKD-a ''Manuel'' Feričanci i gostujuća kulturno umjetničkih društava. Više informacija: Festival Frankovke Feričanci, Feričanci Wine Run i Vinarija Feravino (Službena web stanica: www.feravino.hr)

 

PAPRIKA FEST 2020. (BARANJA, LUG)

10./2020., uz dan sela Lug nadomak Kopačkom ritu i baranjskom vinogorju na Banskom brdu. Crvene slatke a napose ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta …, ali i čobanca, kulena, naprosto svega što je baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru. Danas je baranjska paprika postala prepoznatljivi hrvatski proizvod. „Crveno baranjsko zlato“ može se pronaći na štandovima proizvođača tijekom lokalnih manifestacija te na osječkoj tržinici. Mljevena ljuta i slatka paprika utjelovljuju ishodište pripreme vrhunskog obroka jer, mljevena je sitno, boja joj je izuzetno temperamentna, miriši na kilometar i svira vatreni čardaš. Više informacija: Turistička zajednica općine Bilje.

 

MARTINJE 2020. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

11.11., dan "krštenja" mladog vina. Najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Martina. Vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

 

PAPUK CANICROSS TREK I TRAIL (PARK PRIRODE PAPUK, VELIKA)

21.11., 10. izdanje / 12. kolo Treking lige 2020. Informacije kod organizatora: Sportsko rekreacijski klub Baraber Extreme Team, Belišće.

 

ADVENTSKI SAJMOVI U BLIZINI OSIJEKA 2020.

30.11.-24.12. u većini gradova i mjesta u Slavoniji i Baranji, pa tako i bližoj osječkoj okolici u dijelovima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskom Podunavlju, tijekom Došašća će se održati simpatični i veseli predbožićni programi uključujući popularne "Advente". Neki od njih trajat će koliko i samo vrijeme Adventa do 24. prosinca, a neki će potrajati i dulje od Badnjaka i Božića, sve do Silvestrova i dočeka Nove godine 31.12. Svaki od gradova u blizini Osijeka, u kojem vas također od 30.11. do 24.12. očekuje program Advent u Osijeku, očekuje vas nešto posebno, bio to kuturno-zabavni program ili ponuda domaćih proizvoda i fine blagdanske hrane i kuhanog vina ili pak sam ambijent u kojemu se adventski i božićni sajmovi priređuju: u Baranji na nekoliko lokacija poput romantičnog dvorca Eszterhazy u Dardi, vinskim cestama u Zmajevcu ili pak na trgu u Belom Manastiru na kojemu raste jedino živo Božićno drvce u Slavoniji i Baranji; zatim u Đakovu na trgu ispred veličanstvene Katedrale Svetog Petra, u gradovima Belišće, Valpovo u kojemu pogledajte predstavu s najvećim živim Božićnim jaslicama u Slavoniji, Donji Miholjac i Našice u kojima se božićni sajmovi priređuju nedaleko gradskih dvoraca; u Aljmašu gdje se ispred crkve, poznatog Marijanskog svetišta nalazi najveći adventski vijenac u Podunavlju; u Vinkovcima na adventskom sajmu na glavnom trgu s velikim klizalištem ili pak u Vukovaru čiji barokni centar grada u ovo doba godine izgleda posebno romantično. Zanimljive programe tijekom mjeseca prosinca tako pronađite na sljedećim manifestacijama nedaleko Osijeka (klikom na naziv/link, doznajte više):

 

BOŽIĆNI KRNDIJA TRAIL 2020. (PARK PRIRODE PAPUK - KRNDIJA, GAZIJE)

26.12., 7. izdanje / 10. kolo Slavonsko-baranjske trail lige 2020. Informacije kod organizatora: Sportsko rekreacijski klub Baraber Extreme Team, Belišće.

 

VINKOVO, VINCEKOVO ILI VINCEŠKA 2021. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

22.01., uz dan zimske rezidbe u vinogradima, svečani početak vinogradarske godine. Drugi najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Vinka. Uključuje vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije; Turistička zajednica Baranje; Turistička zajednica općine Erdut; Feravino Feričanci; Turistička zajednica grada Đakova.

 

KARNEVALSKA DOGAĐANJA (FAŠNIK, POKLADE)

26. ĐAKOVAČKI BUŠARI - NAJVEĆA KARNEVALSKA MANIFESTACIJA U SLAVONIJI I BARANJI 2021. (ĐAKOVO)

02./2021., na samo pola sata vožnje od Osijeka i ove godine održava se pokladna manifestacija s najduljom tradicijom u Slavoniji - 27. ''ĐAKOVAČKI BUŠARI''. Đakovački bušari po 27. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost, zato budite dio bušarske povorke i pokladnog veselja. Pokladni gastro fest – ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i Korizmu'', ocjenjivanje i degustacije kobasice te centralni događaj – Pokladna povorka, zatim povorka kreće do Pokladnog šatora gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program. U pokladnoj povorci 27. Đakovačkih bušara očekuje se oko 50-ak skupina iz cijele Republike Hrvatske i inozemstva. Sastavni dio pokladne povorke su naravno i konjanici sa pokladnim jahanjem. Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m. Detaljne informacije potražite u TZ grada Đakova.

 

FAŠNIK U BARANJI: PETARAČKE BUŠE 2021. (BARANJSKO PETROVO SELO)

02./2021., Male Buše, Baranjsko Petrovo Selo (Petarda)

23.-25.02., Velike Buše - Lipe i Strašne Buše, spaljivanje Fašnika i velika karnevalska zabava na Pokladni utorak, Baranjsko Petrovo Selo (Petarda). Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Slavoniji (Đakovo i okolica), a u Mađarskoj Baranji su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

 

FAŠNIK U BARANJI: BRNJEVARSKE BUŠE (BRANJIN VRH/BELI MANASTIR) 2021.

02./2021., Branjin Vrh (Brnjevar)

 

FAŠNIK U BARANJI: POKLADNO JAHANJE U POPOVCU (POPOVAC) 2021.

02./2021., Popovac (Bán)

 

SPORT: BANOVO BRDO VERTICAL RUN & BIKE (BARANJA, KNEŽEVI VINOGRADI/BANSKO BRDO) 2021.

2021.. od 9 do 14 sati. Četvrti po redu Banovo brdo vertikal. Za trkače staza 8km, biciklisti 900m. Više informacija kod organizatora: Žuti Šešir.

 

SPORT: BRDSKA UTRKA BISER SLAVONIJE (PARK PRIRODE PAPUK, PARK ŠUMA JANKOVAC) 2021.

2021., prijave na www.stotinka.hr

 

ILOČKI POLUMARATON (ILOK) 2021.

2021., polumaraton u gradu Iloku i utrka građana. Informacije kod organizatora: Run4Fun.

 

DEER & BIKE BARANJA 2021. (DRAŽ, BARANJA)

2021., pozivamo vas na biciklijadu Deer & Bike koja će se održati u subotu, 25. travnja 2020. od 12h, na prostoru općine Draž. Ciklođiranje pružit će vam doživljaj svega onoga što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, surduka i vidikovaca Banskog brda do prostrane ravnice, kušanja lokalnih proizvoda i upoznavanja šokačke kulturne baštine. Organizator i dodatne informacije: udruga Karašička republika.