Ljeto u Osijeku - pregled većih festivala i događanja (do 31.08.)

Proljetni dio sezone događanja u Gradu na Dravi bio je iznimno bogat događanjima, a sada nam slijedi dugo vruće ljeto s gotovo jednakim brojem zanimljivih manifestacija!

Pogledajte što vas sve očekuje u naredna tri mjeseca kako biste na najbolji način planirali posjet Osijeku i okolici, prelijepom kraju Hrvatske uz dvije velike rijeke Dravu i Dunav!

Za vaš ljetni posjet Osijeku zavirite i u Osječke pakete za razne akcije na smještaj i noćenja, te škicnite u Osječki tanjur i počasite se kakvim prigodnim menijem!

 

VELIKA DOGAĐANJA U OSIJEKU TIJEKOM LJETA 2018.:

Ova i ostala, manja, događanja pratite klikom na izbornik s tematski poredanim događanjima na naslovnoj web stranici Turističke zajednice grada Osijeka www.tzosijek.hr

LIPANJ

06.06.-21.06. OSJEČKO LJETO MLADIH - kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa: edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program se održava na više različitih lokacija u gradu. Više informacija: Osječko ljeto mladih, Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku

13.06. ANTUNOVO - još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ Kirvaj/Kirbaj. Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, šipke od prženog šećera, slatku vatu i ljiljane koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.

15.-17.06. OSIJEK AIR SHOW 2018. - sportska zračna luka Osijek - Čepin. U svrhu promocije zrakoplovnog sporta i zrakoplovno-tehničke kulture, a u spomen na pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek tragično poginule u Domovinskom ratu, Aeroklub Osijek i ove godine organizira Osijek Air Show. Više informacija kod Aeroklub Osijek: Facebook stranica, Web stranica

22.-25.06. PANONSKI FOLKLORNI FESTIVAL - na prostoru ispred secesijskog zdenca na Šetalištu kardinala Franje Šepera (Promenada uz Dravu kod visećeg pješačkog mosta). Koncertni programi započinjat će svake večeri u 21:00 sat. Nastupit će pet ansambala koji njeguju hrvatski koreografirani folklor, četiri iz Hrvatske i jedan iz inozemstva. Prije svakog koncerta nastupit će po jedna od četiri izvorne skupine. Ansambli i skupine su iz sve četiri hrvatske folklorne zone. 24. lipnja planiran je koncertni nastup nacionalnog Ansambla Lado. Na prostoru blizu pješačkog mosta Mladosti bit će postavljene kućice s gastronomskom ponudom gradskih restorana.

28.06.-01.07. MOTOSUSRETI - na prostoru „Katakombi“ u Krunskoj utvrdi na lijevoj, baranjskoj, obali Drave. Program uključuje Gitarijadu, natjecanje bendova, natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, defile ulicama grada i mnoge druge zanimljive aktivnosti motociklista i ljubitelja motora. Organizator: Moto klub Osijek.

29.06.-12.07. OSJEČKO LJETO KULTURE - u dvotjednoj manifestaciji planiran je niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Otvorenje ljeta kulture bit će popraćeno predstavom u dvorištu Hotela Central na Trgu dr. Ante Starčevića u Gornjem gradu.

30.06. PRVA OSJEČKA LJETNA NOĆ - „ljetne noći“ su manifestacija s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Na glavnom trgu bit će kućice s ponudom osječkih restorana, a u središtu trga će se postaviti stolovi kao svojevrsna velika gradska terasa. Gastronomski naglasak prve ljetne noći bit će na ponudi vinarija iz osječke okolice, iz Baranje i Podunavlja, a cijeli događaj začinit će koncert domaćeg pop-rock benda.

30.06.-01.07. RE ART FESTIVAL - perivoju kralja Tomislava. Ovogodišnja tema ReArt festivala govori o slavenskoj mitologiji i priči „Regoč“  naše spisateljice Ivane B. Mažuranić. Slavenska mitologija u ReArtu ove je godine povezana sa šumom i prirodom, jer su prema vjerovanjima starih Slavena šuma i stabla bila mjesta na kojima su obitavala razna bića. ReArt festival 2018. godine predstavit će nove i stare kreativne izlagače, preko dvadeset likovnih umjetnika kroz izložbe na otvorenom, kao i zastavice stvorene kroz likovni pogled djece. Uz ulične performere, radionice, glazbenike, glumce, u ReArtovu ambijentu predstavit ćemo i ostale predavače, entuzijaste i kreativce. Sada već po 8. put stvorit ćemo ponovnu sinergiju umjetnosti i raznolikosti, mjesto međunarodne, kreativne suradnje i energije vođeni „zelenim“ i šumskim ReArt omotačem našega Grada.

Fotografija: Osječka ljetna noć, program na glavnom trgu. Autor: Ivica Benić

SRPANJ

07.07. SAJAM ANTIKVITETAsajam antikviteta i domaćih proizvoda na Trgu Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi. Dio događanja je besplatni turistički obilazak uz potragu za blagom!

do 12.07. OSJEČKO LJETO KULTURE - u dvotjednoj manifestaciji planiran je niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Otvorenje ljeta kulture bit će popraćeno predstavom u dvorištu Hotela Central na Trgu dr. Ante Starčevića u Gornjem gradu.

28.07. DRUGA OSJEČKA LJETNA NOĆ - „ljetne noći“ su manifestacija s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Na glavnom trgu bit će kućice s ponudom osječkih restorana, a u središtu trga će se postaviti stolovi kao svojevrsna velika gradska terasa. Cijeli događaj začinit će koncert domaćeg pop-rock benda.

KOLOVOZ

04.08. SAJAM ANTIKVITETAsajam antikviteta i domaćih proizvoda na Trgu Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi.

24.-26.08. FARMSHOW I DRŽAVNO NATJECANJE U ORANJU - sportska zračna luka Osijek - Čepin. Svake godine na 16 županijskih natjecanja natječe se preko 200 orača, od kojih su najveći broj mladi poljoprivrednici. Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba glavni su partneri u organizaciji državnog, ali i županijskih natjecanja u oranju. Ministarstvo poljoprivrede podržava natjecanje u oranju kao vodeću ruralnu manifestaciju u Lijepoj našoj. Natjecanje u Osijeku biti će izlučno natjecanje za 66. Svjetsko natjecanje u oranju u SAD-u 2019. godine. Više informacija kod organizatora: Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Osijek Farm Show.

31.08. TREĆA OSJEČKA LJETNA NOĆ - „ljetne noći“ su manifestacija s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Na glavnom trgu bit će kućice s ponudom osječkih restorana, a u središtu trga će se postaviti stolovi kao svojevrsna velika gradska terasa. Gastronomski naglasak prve ljetne noći bit će na ponudi osječkih pivara, a cijeli događaj začinit će koncert domaćeg pop-rock benda.

…a zatim stiže Jesen u Osijeku

Veseli gradski događaj, treća ovogodišnja „Osječka ljetna noć“ 31. kolovoza ujedno je i neslužbeni kraj ljetnih događanja u Osijeku. Iako je ljeto na zamaku, to nikako ne znači prestanak „vrućih“ gradskih manifestacija. Tako vas već tijekom rujna i listopada očekuju: UFO – Urban fest Osijek, Dani prvog hrvatskog piva, Mali Oktoberfest, a pred vratima su zatim i WineOs te Advent u Osijeku!

 

Fotografija u naslovu "Osijek, plaža na Dravi", autor Josip Bando

Fotografija "Dani prvog hrvatskog piva", Osječka pivovara d.d.