Manifestacije i festivali

Tijekom cijele godine u Osijeku se događa nekoliko velikih manifestacija koje možete popratiti u kategoriji Top Događanja. Uz manifestacije koje u grad privlače najveći broj posjetitelja, svakoga se tjedna u Osijeku može posjetiti i manje festivale te slična događanja posvećena kazalištu, kinematografiji, zdravlju, društvenim i drugim temama.

Više doznajte klikom na naziv događanja.

 

FILMSKA RUNDA

26.-28.05., Filmska Runda, revija hrvatskih kratkih filmova, u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar To Go ove godine održava se po drugi puta. Tijekom tri revijalna dana očekuje vas pregršt kratkih filmova nastalih u profesionalnim, nezavisnim i studentskim produkcijama. Uz glavni i popratni filmski program, radionice i DJ-e nakon projekcija, ove godine predstavljamo i Fokus program u kojem ćemo kroz radionice, panel i analizu predstaviti ovogodišnju filmsku profesiju u fokusu - scenaristiku. Rundajte s nama!

 

DANI SLOVENIJE U SLAVONIJI

29.05.-05.06., u ponedjeljak, 29. svibnja 2017. godine, započinju dani Slovenije u Slavoniji, u sklopu kojih ćemo produbljivati kulturne i gospodarske veze između Slovenije i Hrvatske - konkretnije, sa Slavonijom. Organizator programa je Slovenian Embassy Zagreb. Nakon uspješnog predstavljanja slovenskih filmova u listopadu prošle godine u kinu Urania, odlučili smo napraviti korak dalje i Sloveniju predstaviti s više događaja na području kulture i gospodarstva. Partneri su Kinematografi Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, Slovensko-hrvatski poslovni klub, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek i Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz.

 

40. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

01.-04.06., Hrvatski Tamburaški Savez u Osijeku. Festival namijenjen koncertantnim tamburaškim (komornim) orkestrima i komornim tamburaškim ansamblima će se održati od 1.-4.6.2017. u Osijeku, Valpovu i Belišću.

 

RE-ART FESTIVAL, PRIČA BEZ KRAJA

02.-03.06., Tvrđa (stari grad). ReArt festival predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. ReArt stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. Festival povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju odgovarajući na temu određenog književnog djela i oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada Osijeka. Festival se održava na proljeće i unutar festivala se održava ReArt sajam koji predstavlja sajam kreativaca, te osim na proljeće ima i svoje božićno izdanje. Organizator ReArt festivala je udruga PLANTaža

 

PANNONIAN CHALLENGE XVIII

07.-11.06., najveći regionalni festival ekstremnog sporta ove godine postaje punoljetan i slavi 18 godina letova, okreta, padova, plesa, smijeha – ukratko, vrhunske zabave, a tu će obljetnicu proslaviti spektakularno! Pannonian Challenge održat će se od 7. do 11. lipnja u Osijeku, u već svima dobro poznatom parku Copacabana. Sportski dio pratit će duge rasplesane noći, a svoj dolazak već je potvrdila i grupa S.A.R.S., koja će svoj štih ovom osječkom festivalu dati u petak 9. lipnja.

 

GATOR FEST UZ WINE & WALK

09.-10.06., poznati vinski festival u Baranji, u selu Zmajevac, Kneževi Vinogradi i Batina, od 20 do 30 km sjeverno od Osijeka u Baranjskom vinogorju, dijelu vinogorja Podunavlje. Više informacija na Turistička zajednica Baranje.

 

OSJEČKO LJETO MLADIH - OLJM

11.-18.06., po 37. put "Osječko ljeto mladih" obogaćuje edukacijski, sportski, umjetnički i glazbeni program u Osijeku. Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku ponovno organizira program koje će ove godine trajati od 11. do 18. lipnja. Kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa - edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program će se održavati na više različitih lokacija u gradu. Informacije na službenoj web stranici ili na Facebook stranici OLJM

 

OSJEČKO LJETO KULTURE

29.06.-12.07., najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, programi uključuju kazalište, glazbu, likovnu umjetnost, glazbu, film, nove medije, književnost, plesnu umjetnost... Lokacije na kojima se održava su otvoreni prostori u starom gradu Tvrđi te slični prostori u drugim dijelovima grada. U slučaju lošeg vremena programi se održavaju u matičnim kulturnim institucijama ili drugim prikladnim prostorima. Vrijeme održavanja programa: poslijepodnevni i večernji sati. Informacije na službenoj web stranici: http://ljetokulture.osijek.hr/