Kušaonice vina i piva

KUŠAONICE VINA

Iako je Osijek sa svih strana okružen prostranim vinogorjima na Dunavu i obroncima gorja Papuka, u kojima zlatnu vinsku kapljicu proizvode neke od najpoznatijih, najvećih i najstarijih (13., 15. i 16. stoljeće) i hrvatskih pa i regionalnih vinarija, u Osijeku se nalaze tek dvije vinoteke. Razlog tomu je upravo blizina samih vinara i njihovih vinskih podruma.

Ukoliko želite kušati vina na mjestu na kojima se proizvode, predlažemo da posjetite Baranjsku vinsku cestu sjeverno od grada, vinsku cestu Erdutskog kraja prema istoku uz rijeku Dunav, vinsku cestu Đakovačkog kraja na obroncima gore Dilj te vinsku cestu u okolici Našica i Feričanaca na obroncima gora Krndija i Papuk. Uz njih, ne predaleko, nalaze se i gorska vinogorja u okolici Požege i Kutjeva te podunavska u Vukovaru i Iloku.

Vinoteke u Osijeku uz vina domaćih vinara ponudit će vam na kušanje i ona iz drugih dijelova Hrvatske, Europe i Svijeta:

Vinoteka i Vino bar „Vinita
Adresa: Ul. Josipa Jurja Strossmayera 21, Gornji grad
Tel: 031/28 34 34
Mob: 098/17 47 108

Kušaonica vina i salon poklona „Čočić
Adresa: Ulica Ivana Gundulića 9, Gornji grad
Tel: 031/210 000

Vinska mušica - wine bar
Adresa: Kapucinska ulica 39 (Korzo), Gornji grad
Mob: 092/ 350 9939

Regionalna vinoteka „Wine Tour Slavonije i Baranje“
Napomena: degustacije uz prethodnu najavu
Lokacija vinoteke: gradske zidine uz Vodena vrata, Tvrđa
Mob: 091/ 450 0205

 

KUŠAONICE PIVA

U Osijeku je prvo hrvatsko pivo spravljeno davne 1664. godine. Te je godine prvi puta dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara d.d. Pivnice s ponudom domaćih i stranih piva i odličnom „pivskom kuhinjom“ pronađite u popisu restorana.

Posljednjih godina Hrvatskoj se događa velika renesansa malih „kućnih pivara“ (home brewers). Zato vam predlažemo da u kušaonicama piva  degustirate tzv. craft piva osječkih, slavonskih, hrvatskih te europskih i svjetskih majstora pivara.

Kušaonica piva „Gajba“
Adresa: Sunčana 3, Gornji grad
Mob: 092/ 317 1222