Izložbe u muzejima

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima koje će se uskoro dogoditi u gradu te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., Lapidarij antičkih spomenika

01.01.-31.12., Osječko, izložba o povijesti grada u 19. st.

 

MUZEJ SLAVONIJE – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., Prapovijest; Seoba naroda i srednji vijek

21.09., u 12 sati otvorenje izložbe „Čistom vjerom, čvrstom rukom“ koja prikazuje Svetog Ladislava kao prvaka vjere i junaka domovine. Zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2i. Ladislav I. poznat i kao Sveti Ladislav, mađarski kralj (1077. - 1095.) iz dinastije Arpadovića, brat Jelene Lijepe, žene hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira. Svojoj sestri, Jeleni Lijepoj nakon smrti njenog muža, kralja Dmitra Zvonimira osvojio je dio Hrvatske između Drave i Gvozda. Osvojeno nije postalo dio Ugarske nego ga je dao na upravu Almošu, svome nećaku. Kako je Ladislav I. u Ugarskoj učvrstio kršćanstvo, tako je učinio i na prostoru koji je osvojio u Hrvatskoj. Za Hrvate značajan je jer je koncem XI. stoljeća u Zagrebu osnovao Biskupiju i tako tome gradu postavio preduvjete da jednoga dana postane kulturno, vjersko i političko središte hrvatskoga naroda. Svetac je suzaštitnik zagrebačke katedrale. Posvećen mu je i jedan oltar gdje se nalazi i njegov kip. Najviše se štuje u sjevernoj Hrvatskoj, a njegove se relikvije u Hrvatskoj čuvaju u Zagrebu i Dubrovniku. Kanoniziran je 29. lipnja 1192. godine i legenda ga prikazuje kao pobožnog viteškoga kralja. Prikazivan je, najčešće, u oklopu s krunom i plaštom te štitom na kojem je križ sa dva poprečna kraka, idal viteštva i idal kršćanina.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2017. godine pogledajte ovdje.

14.09.-15.10., izložba Tragovi, Lane Ključarić. Izložba se sastoji od 10 radova nastalih unazad dvije godine u tehnici kemijska olovka na papiru. Radovi na izložbi predstavljaju novi umjetnički smjer mlade umjetnice, kojoj je ovo prvo samostalno predstavljanje u MLU nakon niz predstavljanja kako u zemlji tako i u inozemstvu.

 

STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana.