Izložbe u galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama umjetnika koje će se uskoro dogoditi u gradu te njihovim lokacijama.

 

IZLOŽBA RADOVA "ZLATOVEZ U SLICI"

08.09.-30.09., tijekom rujna u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek možete pogledati Izložbu radova Udruge Rubina. Izložba naziva projekt "Zlatovez u slici" postavljena je u okviru projekta Mala galerija GISKO, a Udruga nam predstavlja motive narodne baštine, sakralne i svjetovne motive izrađene tehnikom zlatoveza, kao i druge tehnike ručnih radova. Udruga Rubina, udruga je za očuvanje i promicanje narodne baštine, osnovana 2005. godine na poticaj građana za izradu ručnih radova na tradicionalni način. Danas broji 42 člana. Cilj je Udruge povećati i podržati svijest građana o potrebi očuvanja i otrgnuti od zaborava tradicionalna umijeća izrade rukotvorina u Slavoniji. Na brojnim radionicama Udruge, članovi su prenijeli znanje i umijeće izrade ručnih radova u različitim tehnikama (zlatovez, bijeli vez, nakit od perlica, pletenje i dr.) na sve koji du bili zainteresirani za očuvanje narodne baštine. Održali su radionice i u osnovnim školama te upoznali djecu i mlade s našom narodnom baštinom. Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: Ogranak Donji grad GISKO 031/506-110, Katica Horvat 031/504-530 i 091/9527640

 

TJEDAN MAĐARKSE UMJETNOSTI - IZLOŽBA

09.09.-20.09., u sklopu Tjedna mađarske umjetnosti održati će se izložba profesora Likovnoga odsjeka Umjetničke akademije Sveučilišta u Pečuhu. Otvorenje je u subotu 9. rujna 2017. u Galeriji Kazamat u Osijeku s početkom u 18 sati. Nakon što su se u Galeriji Nador u Pečuhu u srpnju ove godine ondje predstavili profesori likovnoga odsjeka Umjetničke akdemije u Osijeku, ova izložba odraz je nastavka dobre suradnje između dviju Akademija. Svojim će se radovima predstaviti Colin Foster, Nyilas Márta, Losonczy István, Nemes Csaba, Bullás József, Somody Péter, Ernszt András, Mészáros Gergely, Gaál Tamás, Palatinus Dóra, Tóth Zsuzsa, Rezsonya Katalin, Lengyel Péter. O izložbi će govoriti voditelj likovnoga odsjeka Péter Somody te Csaba Hegyi. Izložba ostaje otvorena do utorka 20. rujna 2017.

 

SVJETLOST I MAGLA, IZLOŽBA

20.09.-20.10., izložba fotografija Svjetlost i magla u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Inspirirane četveromjesečnim radom u Memorijalu i muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, Marija Poplaša i Sara Ranogajec osmislile su izložbu fotografija koja prenosi dio njihovog viđenja okruženja u kojemu su se nalazile. Izložene fotografije fragmenti su prostora i njihovo je značenje usko povezano s popratnim citatima koji su izabrani iz pet memoara preživjelih zatvorenika logora. Memoari su dostupni u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 18:00 sati u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Europska avenija 24. Izložba će biti otvorena do 12. listopada 2017. godine.